Βαθύκαμπος:Γιορτή Aνταλλαγής Παραδοσιακών Σπόρων


- Και Διαγωνισμός του Καλύτερου παραδοσιακού Σκιάχτρου - Η εκδήλωση διοργανώθηκε την Κυριακή το μεσημέρι (20.5.2018)

Θεσμός πλέον έχει γίνει η "Γιορτή Aνταλλαγής των Παραδοσιακών Σπόρων και ο Διαγωνισμός του Καλύτερου παραδοσιακού Σκιάχτρου" που έγινε και φέτος στο Βαθύκαμπο Κεντρικού, του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων , στην ταβέρνα- οινοποιείο "Ζεύκι" του Κώστα Βασιλείου. (ΦΩΤΟ)




Διοργανώθηκε από τον Σύλλογο Κεντρικών Τζουμέρκων σε συνεργασία με την Ταβέρνα - Οινοποιείο "Ζεύκι", την Κιβωτό των Τζουμερκιώτικων Σπόρων και το Κ.Π.Ε. Αράχθου.

Η εκδήλωση ήταν υπό τη αιγίδα του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων ! Ο καλός ανοιξιάτικος καιρός, ευνόησε ώστε και φέτος να σχηματιστεί το αδιαχώρητο! Διανεμήθηκαν δωρεάν σπόροι και 3.000 φυτά καθώς και οδηγίες για την διατήρηση των σπόρων !

Εκ μέρους του Συλλόγου Κεντρικών Τζουμέρκων ο πρόεδρος, παιδίατρος, Αντώνης Κοντός αφού ευχαρίστησε τον κ. Κώστα Βασιλείου που είναι η ψυχή αυτής της εκδήλωσης είπε : "Διπλή γιορτή σήμερα! Έτσι λέγαμε στις 25 Μαρτίου όταν πηγαίναμε σχολείο ! Έτσι λέμε και σήμερα εδώ στο "Ζεύκι"! Γιορτή λοιπόν των Παραδοσιακών Σπόρων και Διαγωνισμός για το καλύτερο Παραδοσιακό Σκιάχτρο!

Είναι η 5η χρονιά, είπε ο κ. Κοντός, που γίνετε αυτή η όμορφη εκδήλωση εδώ στο "Ζεύκι" και είναι η μοναδική απ' ότι γνωρίζω σε όλη την Ήπειρο. Οι παραδοσιακοί σπόροι , οι μη μεταλλαγμένοι, παράγουν προϊόντα πολύ γευστικά και νόστιμα, είναι δε πάρα πολύ υγιεινά . Πρέπει λοιπόν να προστατεύουμε αυτά τα φυτά, να μην μολύνονται από τα μεταλλαγμένα.


Τα σκιάχτρα ή σκιαζούκλια είναι συνυφασμένα με την προστασία και την γονιμότητα της γης, αλλά και γενικότερα με την παραδοσιακή αγροτική ζωή. Ο στόχος τους είναι να "σκιάζουν", να φοβίζουν δηλαδή και να απομακρύνουν τους επίδοξους εισβολείς, σπουργίτια, καρακάξες, κίσσες και άλλα πουλιά, που θέλουν να καταστρέψουν τους αγροτικούς καρπούς.


Ήταν δηλαδή τα σκιάχτρα οι σιωπηλοί αγροφύλακες που προστάτευαν την φυτική παραγωγή (σταφύλια , καλαμπόκια, κεράσια, ροδάκινα, κ.α.). Σκιάχτρα μερικές φορές έβαζαν και στα κοτέτσια για να προστατέψουν τις κότες από τα "ζουλάπια". Είναι δημιουργήματα της λαϊκής φαντασίας και ευαισθησίας ντυμένα με παλιόρουχα, κουρέλια και όποια άλλα άχρηστα υλικά μπορούσε να προσθέσει ο λαϊκός δημιουργός.

Παραγεμισμένα με άχυρο, πριονίδι ή φύλλα από δέντρα, στηριγμένα σε πασσάλους ή στους φράχτες των χωραφιών ως άγρυπνοι φρουροί παντός καιρού να προστατεύουν των μόχθο των αγροτών. Μερικά σκιάχτρα ήταν πραγματικά έργα τέχνης και είχαν πολύ μεγάλη ομοιότητα με τον άνθρωπο που απεικόνιζαν."


Στη συνέχεια τετραμελή επιτροπή αποτελούμενη από : Τον δήμαρχο κ. Μαρίνο Γαρνέλη , το πρόεδρο του δημ. συμβουλίου κ. Φώτη Χαχούλη, τον αντιδήμαρχο κ. Κώστα Αλυμάρα και τον μηχανικό της περιφέρειας Ηπείρου κ. Γιώργο Στάμο έκρινε τα 3 καλύτερα σκιάχτρα που βραβεύτηκαν, το μεν 1ο με ένα γεύμα για 2 άτομα στο " Ζεύκι", το 2ο και το 3ο από δύο φιάλες κρασί "Ζεύκι"!


Ακολούθησε γλέντι με παραδοσιακή δημοτική ορχήστρα. Το πολύ καλό κρασί "Ζεύκι" έφερε μεγάλο κέφι και το γλέντι κράτησε μέχρι αργά το βράδυ ! Και του χρόνου !





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ