Mπαράζ κατασχέσεων ετοιμάζει ο ΕΦΚΑ


Αλματώδη αύξηση των πιέσεων του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) θα αισθανθούν άμεσα όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ταμεία και δεν μπορούν έως τώρα να τις εξοφλήσουν εφάπαξ ή τμηματικά.



Και αυτό γιατί την περασμένη εβδομάδα ο ΕΦΚΑ, εκτός από την προτροπή για απασχόληση των υπαλλήλων του και το Σαββατοκύριακο προκειμένου να επιταχυνθεί η έκδοση νέων κύριων συντάξεων, εξέδωσε μπαράζ εγκυκλίων με τις οποίες καθορίζεται τον τρέχοντα μήνα υπερωριακή απασχόληση για ένα στους έξι υπαλλήλους του Κέντρου Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών (ΚΕΑΟ).

Αντικείμενο των υπερωριών των υπαλλήλων στο ΚΕΑΟ δεν θα είναι άλλο από τη "συμμόρφωση" των οφειλετών των ταμείων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις εγκυκλίους του ΕΦΚΑ και του ΚΕΑΟ που εκδόθηκαν στις 4 και 5 Οκτωβρίου, 82 από τους περίπου 470 υπαλλήλους που εργάζονται στο ΚΕΑΟ θα δουλεύουν καθ' όλο τον Οκτώβριο κάθε μέρα (πλην Σαββατοκύριακου, προς το παρόν) επτά ώρες παραπάνω από το κανονικό ωράριο τους, προκειμένου να "τρέξουν” γρηγορότερα τους υπηρεσιακούς στόχους.

Οι στόχοι αυτοί αφορούν στην αύξηση των εσόδων του ΕΦΚΑ από ασφαλιστικές εισφορές μέσω δύο οδών :
- Είτε μέσω ρυθμίσεων οφειλών (σ.σ. πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων)
- Είτε μέσα από μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, δηλαδή κατασχέσεις κινητής (πχ καταθέσεις) ή ακίνητης περιουσίας.

Πιο συγκεκριμένα, 82 εργαζόμενοι του ΚΕΑΟ που εντάσσονται στο πρόγραμμα υπερωριακής απασχόλησης του τρέχοντος μήνα θα εργάζονται και μετά τη λήξη του κανονικού ωραρίου (7.30πμ -3.00 μμ) και πιο συγκεκριμένα τις ώρες μεταξύ 3μμ -10 μμ κάθε μέρα.

Οι διευθύνσεις στις οποίες αποφασίστηκαν υπερωρίες είναι οι ακόλουθες :
- Οικονομικής Διαχείρισης και Διοικητικής Υποστήριξης
- Αναγκαστικών μέτρων και νομικής υποστήριξης
- Ανάλυσης και αξιολόγησης κινδύνου
- Διακανονισμού οφειλών
- Μητρώου Οφειλετών

Υπενθυμίζεται πως το Μνημόνιο προέβλεπε πως μέχρι τον περασμένο Ιούνιο, έπρεπε να είχαν ενταχθεί στο ΚΕΑΟ όλοι οι οφειλέτες των ταμείων και συγκεκριμένα ακόμα και εκείνοι που χρωστάνε κάτω από 5.000 ευρώ. Αυτό δεν έγινε στην καθορισμένη χρονική περίοδο. Ωστόσο, πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν πως η διαδικασία αυτή έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.

Παράλληλα, οι τράπεζες έκαναν εν μέρει δεκτό το αίτημα του ΚΕΑΟ για αύξηση των ημερήσιων ηλεκτρονικών κατασχετηρίων ανά χρηματοπιστωτικό ίδρυμα από τα 600 στα 900, αν και το ΚΕΑΟ ζητούσε 1500.

capital
madata.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ