Το Δημοτικό Σχολείο Αγνάντων


-  Άλλους υπηρετούν… 

 Κείμενο: Χρήστος Τούμπουρος

 («Για µένα υπάρχει η Ελλάδα η δική µου. Δεν είναι η Ελλάδα η τρέχουσα. Και το έργο µου έρχεται σαν βράχος στο κύµα που τη χτυπά. Αντιστέκεται....




Και η αντίσταση είναι ουσιαστική. Βγαίνει έµµεσα µε κάτι που διαρκεί – αυτό είναι και το ουσιώδες του δηµιουργού. Διότι η Ελλάδα µπορεί να είναι και εκατό χρόνια σε πτώση κι εγώ γράφω ένα ποίηµα που έχει αντίκρισµα στην Ελλάδα την παντοτινή» Ο. Ελύτης, 1988) «Η τρέχουσα Ελλάδα».

Η Ελλάδα των αδιάφορων και του ωχαδελφισμού, η Ελλάδα του F/B όπου απαξάπαντες και κυρίως οι πολιτικοί μας αυτοπροσδιορίζονται και αυτοπροβάλλουν «το έργο τους» που συνθέτει αυτή την Ελλάδα, την Ελλάδα δηλαδή που ανέχεται τα παιδάκια εκεί στην Άγναντα, κάθε πρωί να πηγαίνουν σχολείο, αλλά να περιμένουν, να περιμένουν μέχρι το μεσημέρι για να εμφανιστεί ο δάσκαλος.

Ο δάσκαλος!!! Ποιος και σε ποιον να πει και να αναγνώσει το σχετικό άρθρο του Συντάγματος περί ισότητας κλπ. Ποιος και σε ποιον να πει και να αναγνώσει το άρθρου 22 από τα «Δίκαια του Ανθρώπου» του Ρήγα «Όλοι χωρίς εξαίρεσιν έχουν χρέος να ηξεύρουν γράμματα.

Η Πατρίς έχει να καταστήσει σχολεία εις όλα τα χωρία δια τα αρσενικά και θηλυκά παιδία. Εκ των γραμμάτων γεννάται η προκοπή με την οποίαν λάμπουν τα ελεύθερα έθνη.» Μα, για να λάμψουν και να ελευθερωθούν τα έθνη χρειάζονται γράμματα. Τα γράμματα όμως τα κάναμε εμπόρευμα. Και το εμπόρευμα υπάγεται στους κανόνες της προσφοράς και της ζήτησης. Αποδίδουν τα σχολεία; Δεν αποδίδουν εμφανώς.

Τα παραβλέπουμε. Αν δε αναφερόμαστε και σε κείνα τα «κακόμοιρα» τα παιδάκια κατά Άγναντα μεριά, «ας πάνε να κουμπουριαστούν». Ποιος τους είπε να μένουν εκεί; Ποιος τους είπε να φυλάγουν Θερμοπύλες στα Τζουμέρκα; Όχι, να πάνε αλλού. Στην πρωτεύουσα κλπ. Και μη μου πει κάποιος πως είμαι υπερβολικός, γιατί τότε θα πω κι άλλα.

Κι άλλα πολλά που δεν τα λέει εκείνη η Αντιδήμαρχος, η κυρία Νότα που φουλτάκιασαν τα ποδάρια της από γραφείο «αρμοδίου» -νίπτω τας χείρας- σε γραφείο, που βούλωσαν τα αυτιά της από τα ψέματα, που ντρέπεται να βγει από το σπίτι της, μήπως συναντήσει αυτά τα παιδάκια και τη ρωτήσουν «γιατί κυρία;» Γιατί κυρία; Τι να πει.

Γιατί «δεν υπάρχει δάσκαλος/α.» Δεν υπάρχει… Και υπάρχει σχολείο κλειστό δυο μήνες και θέλουν οι αρμόδιοι να μας πείσουν πως θα καλυφθούν τα κενά της μάθησης υπό τις συνθήκες αυτές και πως μεριμνούμε για την ανάπτυξη της υπαίθρου και πως μας διακρίνει μια ευαισθησία και πως σεβόμαστε τα κοινωνικά δικαιώματα των κατοίκων των ορεινών περιοχών και πως «θα λειτουργήσει το Δημοτικό Σχολείο Αγνάντων» όπως ανακοίνωσε ο κ. Υπουργός Παιδείας και πως μια κακή συγκυρία μας εμπόδισε να μην υλοποιήσουμε την υπόσχεση του κ. Υπουργού (σπολλάτη του που μας έκανε και τη χάρη) και πως διακαής είναι ο πόθος μας για τη μάθηση των παιδιών και πως θλιβόμαστε για το γεγονός και πως εμείς….

Κατά τη γνώμη μου η κυρία Αντιδήμαρχος έπρεπε με αυτή τη φωτογραφία να πάρει αμπάριζα όλα τα γραφεία αρμοδίων παραγόντων και πρωτίστως από Άρτα να ξεκινήσει και να τους βάζει να απολογηθούν μπροστά στα παιδιά.

Όχι στο Φ/Β, αλλά μπροστά στα παιδάκια αυτά. Και για να είμαστε και δίκαιοι ας τους αφήσουμε να κοκορεύονται στα Φ/Β και να γκορδώνονται. Άλλους υπηρετούν…Ίσως διαβάσουμε και κανένα περισπούδαστο άρθρο των βουλευτών μας με τίτλο «Κατόπιν ενεργειών μου…»

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ