Τσίπρας: Οριστικό τέλος στην εκτροπή του Αχελώου


Μια υπόθεση που έχει κρατήσει περίπου 20 χρόνια και δεν αφορούσε τα πραγματικά αναπτυξιακά και περιβαλλοντικά δεδομένα της Θεσσαλίας, μπήκε οριστικά χθες βράδυ στο αρχείο καθώς ο Αλέξης Τσίπρας έκλεισε τη συζήτηση για το έργο της εκτροπής του Αχελώου.




 Αναφερόμενος στις μέχρι σήμερα συνέπειες της φιλολογίας των προηγούμενων δεκαετιών για την εκτροπή του ποταμού, ο πρωθυπουργός τόνισε πως επρόκειτο για “μια επιλογή που καθυστέρησε άλλα έργα υποδομής, επέτρεψε την υπερκατανάλωση νερού, εξαιτίας και του μηδενικού περιβαλλοντικού ελέγχου και οδήγησε τον κάμπο σε σοβαρό αδιέξοδο” εξηγώντας πως όλα αυτά τα χρόνια έχουν καταναλωθεί πάνω από 3 δισ. κυβικά μέτρα νερό που δεν ανανεώνεται, καθώς κάθε χρόνο, από αυτό το μη ανανεώσιμο νερό, οι αγρότες του θεσσαλικού κάμπου αντλούσαν μια ποσότητα της τάξης των 150 εκ. κυβικών “πράγμα που σημαίνει ότι με μαθηματική ακρίβεια οδηγούμαστε στην ερημοποίηση”.

Δέσμευση του πρωθυπουργού για τους κατοίκους της Θεσσαλίας ήταν η αντικατάσταση των φαραωνικού τύπου σχεδίων για την εκτροπή του Αχελώου από μια εναλλακτική πρόταση που περιλαμβάνει:

– πέντε τοπικά φράγματα και έργα μεταφοράς και διανομής νερού που ήδη έχουν εγκριθεί και θεωρούνται δρομολογημένα
– κατασκευή υδατοδεξαμενών σε πεδινές περιοχές
– επαναχρησιμοποίηση επεξεργασμένων λυμάτων για άρδευση
– τεχνητό εμπλουτισμό υπόγειων υδροφορέων

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό το επιπλέον κόστος από αυτές τις δράσεις σε σχέση με την εκτροπή του Αχελώου ανέρχεται σε 625 εκ. ευρώ και στο επόμενο διάστημα, η κυβέρνηση θα καταθέσει πρόταση για την κάλυψή τους μέσω ΕΣΠΑ αλλά και μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά και από νέους Ευρωπαϊκούς και Εθνικούς Πόρους.

Ένα άλλο έργο διαχείριση υδάτων, που έχει κυρίως περιβαλλοντικό χαρακτήρα και σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2017, είναι η «Επαναδημιουργία της Λίμνης της Κάρλας».

Ένα έργο που έχει αρχίσει να υλοποιείται από το Σεπτέμβριο του 1999 και όπως επεσήμανε ο πρωθυπουργός «με μια σειρά συντονισμένων ενεργειών, από τις αρχές του 2015, επιταχύναμε όλες τις διαδικασίες υλοποίησης του έργου και λύσαμε τα προβλήματα που οδηγούσαν σε καθυστερήσεις» προσθέτοντας πως το έργο αυτό «έχει πολλαπλή σημασία για την Περιφέρεια Θεσσαλίας και στο σύνολο του έχει προϋπολογισμό 224 εκατ. Ευρώ».

Από το όραμα του Αντρέα στο στοίχημα του Σουφλιά

Η απόφαση για την εκτροπή του Αχελώου ανακοινώθηκε για πρώτη φορά από τον Ανδρέα Παπανδρέου στην επέτειο του Κιλελέρ το 1983 και έκτοτε η φήμη για το έργο έχει αποκτήσει μυθικές διαστάσεις και πολλές φορές προβλήθηκε ως λύση όλων των προβλημάτων του πολύπαθου θεσσαλικού κάμπου.

Αυτό το έργο αναμένονταν να αποτελέσει το όχημα της «Αλλαγής», το οποίο θα σημάδευε την πορεία της Ελλάδας σε δύο βασικούς τομείς. Αφενός στον ενεργειακό, καθώς μέσω των Υδροηλεκτρικών εργοστασίων που θα κατασκευάζονταν η χώρα θα αποκτούσε ενεργειακή αυτονομία, ενώ στη Θεσσαλία θα δημιουργούνταν η… βαριά βιομηχανία του αγροτικού τομέα, με την μεταφορά 1,1 δισ. κυβικών μέτρων νερού, τα οποία ως επί το πλείστον θα χρησιμοποιούνταν στην άρδευση.

Από το 1983 έως και το 2010 οι πολιτικοί των εκάστοτε κυβερνήσεων, όταν επισκέπτονταν τη Θεσσαλία, φρόντιζαν πάντα να πουν κάτι υπέρ της εκτροπής με τελευταίο μεγάλο υπέρμαχο του έργου τον Γιώργο Σουφλιά που ως υπουργός ΠΕΧΩΔΕ δεν δίσταζε να βάζει και στοιχήματα για την ολοκλήρωση του έργου από τον ίδιο.

Παράλληλα όλα αυτά τα χρόνια, έξι φορές το έργο έχει συζητηθεί στα δικαστήρια και άλλες τόσες έχει μπλοκαριστεί από το ΣτΕ με τους εκάστοτε κυβερνώντες να υποστηρίζουν πως υπήρχε πάντα ένα παράθυρο που έμενε ανοιχτό ώστε να μπει το νερό σε ένα αυλάκι που όπως όλα δείχνουν σφραγίστηκε οριστικά χθες βράδυ από τον Αλέξη Τσίπρα στην Λάρισα.

www.reader.gr


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ