«Εισαγόμενες» φωτιές στη Θεσπρωτία


Στο έλεος της πύρινης λαίλαπας η ελληνική μειονότητα…

Στον πύρινο εφιάλτη έχουν παραδοθεί τα περισσότερα χωριά της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία.. 



...Οι ώρες είναι δραματικές σε μία περίοδο μάλιστα όπου η κίνηση καταγράφεται αυξημένη καθώς εκατοντάδες Βορειοηπειρώτες που ζουν στην Ελλάδα επιστρέφουν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους για τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου.

Αυτό που προκαλεί εντύπωση και πολλά ερωτήματα, είναι η παντελής σιωπή των Αλβανικών μέσων ενημέρωσης για τις τεράστιες καταστροφές που έχουν προκληθεί στη μειονοτική περιοχή όπως και η παντελής απουσία κινητοποίησης της Αλβανικής κρατικής μηχανής. 

Την Παρασκευή επιχείρησαν δύο ελληνικά καναντέρ, ωστόσο η φωτιά κατακαίει τεράστιες εκτάσεις από την Μουζίνα προς το «Γαλάζιο Μάτι».

Οι κάτοικοι στα ελληνικά χωριά, για δύο 24ωρα περίπου έδιναν μόνοι τους τη μάχη για να γλυτώσουν τα σπίτια τους.

alvania fotia3
alvania fotia2

Οι καταστροφές είναι τεράστιες χωρίς κανένας να είναι σε θέση να τις εκτιμήσει στην παρούσα φάση.
Εν τω μεταξύ, από το απόγευμα έχει σημάνει συναγερμός στην Θεσπρωτία, καθώς δύο φωτιές εισήλθαν από το Αλβανικό μέτωπο.

Η πρώτη πυρκαγιά πέρασε σε ελληνικό έδαφος στις 14.20 στην περιοχή Παλαμπάς, όπου καίει χαμηλή αραιή βλάστηση και αντιμετωπίζεται από 6 πυροσβέστες με τρία οχήματα και 5 άτομα πεζοπόρο τμήμα.

Η δεύτερη πυρκαγιά είναι στην περιοχή Λημέρι και καίει χαμηλή πυκνή βλάστηση και μπήκε σε ελληνικό έδαφος στις 17.50 το απόγευμα.

Στην περιοχή πνέουν άνεμοι 4-5 μποφόρ.

Στο Λημέρι επιχειρούν 6 πυροσβέστες με τρία οχήματα, αλλά λόγω του δύσβατου της περιοχής και της πυκνής βλάστησης κλήθηκε και ένα χωματουργικό μηχάνημα που ανοίγει δρόμους και αντιπυρικές ζώνες, καθώς και υδροφόρες της Περιφέρειας.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης