ΒΙΒΛΙΟ: «Η άλλη βροχή»


Γ.Κουτρούμπας Ποίηση Ιδιωτική έκδοση 2015 σελ. 94

Κείμενο: Κώστας Τραχανάς

Ο συμπατριώτης μας Γιάννης Κουτρούμπας γράφει όπως μιλάει και αισθάνεται , χωρίς να θέτει τον εαυτόν του σε καλούπια. Στίχοι τραγουδιών μοιάζουν να είναι πολλά από τα ποιήματά του, εξομολογήσεις μιας ανόθευτης ψυχής που δεν κρατά τα προσχήματα.



Κάποια ποιήματά του μελοποίησε, ενορχήστρωσε και ερμήνευσε ο Θωμάς Σιώμος .

Ο λόγος του Γιάννη Κουτρούμπα ρέει σαν τη λάβα , πύρινος, καίει κάθε ψέμα, την υποκρισία ,τις δοτές συνειδήσεις.

Η ποιητική συλλογή είναι χαμηλών τόνων με καλυμμένες εξάρσεις, έντιμη, λιτή, μινιμαλιστική, συνεπής στο αίσθημά της, όχι στυφνή και συνήθως υπαινικτική. Έχει έναν δικό του τρόπο γραφής που δεν στηρίζεται στην εκζήτηση, αλλά στην απλότητα, την καθαρότητα και στην βαθύτητα των σκέψεων όπου επεξεργάζεται ποιητικά. Η ποίησή του είναι απόσταξη της ζύμωσης πνεύματος και ύλης.

Ολιγόστιχα ποιήματα στα οποία υπερτερούν οι υπαινιγμοί και τα υπονοούμενα .Έκφραση λιτή και καθαρή, καρπός που για να χαρείς τη γεύση και τους χυμούς του πρέπει να αποφλοιώσεις το περιτύλιγμα.

Οι ονειρικές και εικαστικές εικόνες δημιουργούν , και μέσω των ασύνδετων λέξεων, απόντων των αρμών , έναν κόσμο ρευστό και τυχαίο , διαρκώς μεταβαλλόμενο και απρόσμενο , χωρίς συνοχή και συγκρότηση, γυμνό.

Μια ποίηση χαμηλόφωνη και κεντρομόλο. Ποίηση ώριμη και στιβαρή. Κουβαλά ένα βαρύ φορτίο από μνήμες και γεγονότα. Η ποίησή του Γιάννη Κουτρούμπα παίζει με τις λέξεις και τις στιγμές και απελευθερώνει τα νοήματα που τις περικλείουν. Ποιεί ποιήματα , με εικόνες θαυμαστές εκφράζει το ανείπωτο και με βιωματικό λόγο αποκαλύπτει την αλήθεια την ψευδόμενη.

Η ποίησή του είναι οδηγός μάχης κι ερωτικής ευτυχίας. «Η άλλη βροχή» είναι στιγμές που ζει και καταγράφει ο ποιητής, ελεύθερη και αυθόρμητη γραφή , προικισμένη με όλη τη δροσιά της στιγμιαίας έμπνευσης.

«Και ξαφνικά… έριξε στη φωτιά την καταιγίδα/Έριξε στο γκρεμό τη γκρίζα συννεφιά…/Πρώτη φορά που διάλεξε την άνοιξη,/πρώτη φορά που κοίταξε κατάματα τον ήλιο…/Χρόνια και χρόνια έλεγε πως αύριο όλα θ΄ αλλάξουν…/Κι αυτό το αύριο… ήταν σήμερα» «Η άλλη βροχή δεν πέφτει στα ποτάμια/δεν πλημμυρίζει τους δρόμους/δε μουσκεύει το κορμί/Την άλλη βροχή δεν την κοιτάς απ΄ το μπαλκόνι…/την άλλη βροχή την έχεις μέσα σου/την βλέπεις στον καθρέφτη…»

Να με τι καταπιάνεται ο ποιητής : το φως και το σκοτάδι, το αύριο και το σήμερα , τον ήλιο να περπατά, το να καίγονται τα αστέρια στη νυχτιά, το χιόνι να σκεπάζει τις καρδιές, τις νύχτες που καιγόταν η βροχή, το κουτσό φθινόπωρο ,το κόκκινο φεγγάρι, το κόκκινο χιόνι, το κύμα το θολό, τις μεγάλες σιωπές, τα μονοπάτια της ψυχής, τα όνειρα που μπαρκάρουν, τα όνειρα που σμίγουν σεισμούς ,τους Αργοναύτες κι ερημίτες, τα φλογισμένα καράβια, τα μεθυσμένα ταξίδια, τους έρημους δρόμους, την έρημη πατρίδα, την άλλη βροχή, στης λησμονιάς τις θημωνιές, το ξανθό ποτάμι, το τσαλακωμένο μυαλό, τις πύλες της λησμονιάς, της λησμονιάς τη βρύση, τη γκρίζα μνήμη, τη γκρίζα πόλη, τη γκρίζα σιωπή, τη μοναξιά που σπουδάζει, του έρωτα τα τρένα, τα πέλαγα της νύχτας, τον νυχτερινό πόθο, την ανοικοκύρευτη θάλασσα, τις χάρτινες αγάπες, τις φλογισμένες αγάπες, τη βροχή που κρύβει τα δάκρυα, κ.α.

Λόγος λιτός ,απερίφραστος και δουλεμένος.

Μοντέρνα συμβολική γραφή. Μια σειρά από κομψά , όλο σπιρτάδα ποιήματα, σε τέλεια μορφή και με έναν προσγειωμένο γλωσσικό λυρισμό.

Εξαιρετική γλώσσα, βαθιά λαϊκή και ανθρώπινη, και πόσο πνευματώδης. Εκφραστική ωριμότητα. Η ποιητική συλλογή «Η άλλη βροχή » είναι μια σειρά από ποιήματα που τα διακρίνει η ευστροφία και οι πετυχημένες γλωσσικές στιγμές, γεμάτες ελαφρότητα, εκπλήξεις και ανατροπές.

Ο Γιάννης Κουτρούμπας είναι ένας ανυπότακτος ονειροπόλος. Έξοχη η ποίησή του, που ερμηνεύει τα πάντα στη ζωή. Ποιήματα αισθήσεων, ήχων, εικόνων, ποικιλιών, αλλά και ενδοσκοπήσεων. Διαβάστε τον.

Ο Γιάννης Κουτρούμπας γεννήθηκε στην Άρτα .Σπούδασε παιδαγωγικά στη Λαμία και στην Αθήνα. Εργάστηκε ως εκπαιδευτικός σε σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Άρτα και σήμερα διδάσκει σε σχολεία της Αθήνας.

Από τα εφηβικά του χρόνια ασχολείται ενεργά με την ποίηση και τη στιχουργία. Έχει ασχοληθεί επίσης και με τη σατιρική ποίηση. Ποιήματα και στίχοι του έχουν μελοποιηθεί και υπάρχουν στην ελληνική δισκογραφίας.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης