Λάμπρος Τσιβόλας, είναι ο οραματιστής της Πίνδου...


 - Αλλάζει το σκηνικό της ορεινής περιοχής, μεταξύ αυτών και της Άρτας, με την ίδρυση της ΑΜΚΕ «Δίκτυο Δήμων Περιοχής ΠΙΝΔΟΥ» - PINDOS Network

Τάραξε τα λιμνάζοντα νερά η χθεσινή είδηση ότι ιδρύθηκε το "Δίκτυο Δήμων Περιοχής Πίνδου". Η είδηση ήδη κάνει το γύρο του διαδικτύου σε πανελλαδικό επίπεδο και σίγουρα ξαφνιάζει ευχάριστα με το γεγονός ότι 11 ορεινοί Δήμοι της κεντρικής Ελλάδας (Πίνδου) ενώνουν τις δυνάμεις τους, με στόχο την ανάπτυξη και την προκοπή, αυτής της ξεχασμένης μα πανέμορφης περιοχής.



Η προσπάθεια όπως ήδη είναι γνωστό ξεκίνησε με πρωτοβουλία του δημάρχου Αργιθέας κ. Λάμπρου Τσιβόλα, για τον συντονισμό των δράσεων των δήμων της ΠΙΝΔΟΥ με την ίδρυση της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας (ΑΜΚΕ) «Δίκτυο Δήμων Περιοχής ΠΙΝΔΟΥ».

Το όραμα του κ. Τσιβόλα δεν είναι τωρινό. Έχει βάθος χρόνου και αυτό αποδεικνύεται από σχετική συνέντευξή του τον Φεβρουάριο του17 στο karditsanews.gr στην οποία υποστήριζε με πάθος ότι: "Οι ορεινές περιοχές της πατρίδας μας, δυστυχώς κουβαλούν την παθογένεια και τον διαχρονικό σχεδιασμό της εγκατάλειψής τους. Οι μεγαλύτεροι θυμούνται τον όρο «καταδιωκόμενοι» όταν οι πληθυσμοί αναγκάστηκαν να μετακινηθούν, την περίοδο του Εμφύλιου. 

Η στόχευση και η κατεύθυνση ενός παραγωγικού μοντέλου τότε απέκλειε την παραγωγή στους ορεινούς τόπους. Χώρες της κεντρικής Ευρώπης έκτισαν και στήριξαν οικονομία στα ορεινά τους. Όταν η χώρα μας αποτελείται από το 50% τουλάχιστον από ορεινά, είμαστε υποχρεωμένοι να επανεργοποιήσουμε τους τόπους αυτούς οικονομικά".

Συνεχίζοντας ο κ. Τσιβόλας στην ίδια συνέντευξη υποστηρίζει "Αυτή η προσπάθεια εντάσσεται στη δραστηριότητα των ορεινών δήμων, με τη διαφορά ότι προσδιορίζεται τοπικά στη Νότια Πίνδο (Άγραφα-Τζουμέρκα-Ασπροπόταμος-Βάλτος) όπου υπάρχουν τουλάχιστον πέντε χαρακτηρισμένοι ορεινοί δήμοι και έξη που έχουν ορεινές περιοχές. 

Φιλοδοξία όλων μας είναι να εναρμονίσουμε τις καλές πρακτικές και τις συνέργειες που θα διευκολύνουν την διαβίωση των δημοτών και γιατί όχι την παραγωγική δραστηριότητα των κατοίκων.
Μια καλή πρακτική ήταν αυτή του προγράμματος ΠΙΝΔΟΣ που εφαρμόστηκε εν μέρει, αλλά έφτασε μέχρι τη θάλασσα για να … ξεστρατίσει. Πάντως θα επιμείνουμε και βρισκόμαστε στη φάση του σύστασης «δικτύου ορεινών» για τις θεσμικές και ουσιαστικές παρεμβάσεις".


Έτσι και μετά από διαβούλευση δέκα περίπου μηνών, οι δήμαρχοι 11 δήμων (Αργιθέας, Αγράφων,  Αμφιλοχίας, Βόρειων Τζουμέρκων, Γ. Καραϊσκάκη, Καλαμπάκας, Κεντρικών Τζουμέρκων, Λίμνης Πλαστήρα, Μουζακίου, Πύλης, Νικολάου Σκουφά)  και 4 αναπτυξιακών εταιρειών (ΚΕΝΑΚΑΠ ΑΕ, ΑΝΚΑ ΑΕ, ΟΑΣΕ ΑΑΕ, ΑΤ ΑΑΕ) «συμφωνούν, συνομολογούν, συναποδέχονται τα παρακάτω και προβαίνουν στη σύσταση δικτύου Δήμων, στο πλαίσιο διεκδίκησης και υλοποίησής δράσεων, που θα χρηματοδοτούνται από Εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 101 του Ν. 3852/2010 και σύμφωνα με το άρθρο 220 παρ. 5 του Ν. 3463/2006».

Προσωρινή έδρα της Εταιρείας ορίστηκε ο Δήμος Πύλης και ειδικότερα η Τ.Κ Στουρναρέικων της Δ.Ε. Πινδέων. Η μόνιμη έδρα θα αποφασιστεί σε επόμενη Γενική Συνέλευση της Εταιρείας.

Ο σκοπός της αστικής Εταιρείας είναι κοινωφελής, εκπαιδευτικός, πολιτιστικός και αναπτυξι­ακός και σε καμία περίπτωση δε θεωρείται κερδοσκοπικός/εμπορικός. Η Εταιρεία επικεντρώνει την δραστηριότητά της σε όλες τις περιοχές επικράτειας των εταίρων της.

Το καταστατικό έχει κατατεθεί στο Πρωτοδικείο Τρικάλων και καταχωρήθηκε με α/α: 4/13-7-2017.
Επίσης έχει γίνει η έναρξη εργασιών στη Δ.Ο.Υ. Τρικάλων και ο φορέας έλαβε Α.Φ.Μ. 997130470 – Δ.Ο.Υ. Τρικάλων.

Παράλληλα έχει κατατεθεί πλήρης φάκελος στην Εθνική Τράπεζα – Υποκατάστημα Πύλης για το «άνοιγμα» τραπεζικού λογαριασμού, στον οποίο μπορεί να γίνει η κατάθεση του μετοχικού κεφαλαίου.

Το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο αποτελείται:

Πρόεδρος:          Λάμπρος Τσιβόλας, δήμαρχος Αργιθέας
Αντιπρόεδρος:     Μαρίνος Γαρνέλης, δήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων
Γραμματέας ΔΣ:   Θεόδωρος Μπαμπαλής, Δήμαρχος Αγράφων
Μέλη ΔΣ:   Κων/νος Μαράβας, δήμαρχος Πύλης
Νικόλαος Χούτας, Αντιδήμαρχος Αμφιλοχίας
Ιωάννης Σεντελές, δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων
Περικλής Μίγδος, δήμαρχος Γεωργίου Καραϊσκάκη
Χρήστος Σινάνης, δήμαρχος Καλαμπάκας
Γεώργιος Γώγουλος, Δημοτικός Σύμβουλος Λίμνης Πλαστήρα
Γεώργιος Κωτσός, δήμαρχος Μουζακίου
Ευστάθιος Γιαννούλης, δήμαρχος Νικολάου Σκουφά




Στους παρακάτω συνδέσμους υπάρχουν τα σχετικά έντυπα:





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης