Πέτρινα Γεφύρια Νομού Άρτας


- Μέρος Ι πτήση - OLd stone bridges Arta Prefectue Part I - flight

To Γεφύρι της Άρτας (στην λαϊκή παράδοση γιοφύρι της Άρτας) είναι λιθόκτιστη γέφυρα του ποταμού Αράχθου, του 17ου αιώνα, στην πόλη της Άρτας, που έγινε πασίγνωστη από το ομώνυμο θρυλικό δημοτικό τραγούδι που αναφέρεται στην «εξ ανθρωποθυσίας» θεμελίωσή του. (ΒΙΝΤΕΟ)



Ο ίδιος όρος αποτελεί επίσης σύγχρονη μεταφορική έκφραση όταν αναφέρονται έργα τα οποία αργούν να ολοκληρωθούν όπως και στο θρύλο του τραγουδιού («Ολημερίς το χτίζανε, το βράδυ εγκρεμιζόταν»).

Γεφύρι Σγάρας 

Διασχίζοντας τη γραφική διαδρομή Άρτας - Ροδαυγής - Δαφνωτής και ακολουθώντας στη διασταύρωση του δρόμου, λίγο πιο κάτω από τα Άγναντα, τη δεξιά κατεύθυσνη, φθάνουμε στην πανέμορφη Σγάρα.

Δίπλα και κάτω από την τσιμεντένια γέφυρα βρίσκεται στέρεα εδραιωμένο το γεφύρι της Σγάρας. Ο πρασινωπός μανδύας των πλατάνων στερεί τη θέα του γοητευτικού γεφυριού και το παραμερίζει κατά την περίοδο της φυλλοφόρας φορεσιάς του.

Γεφύρι Πλαστήρα 

Βρίσκεται στην Άνω Καλεντίνη (νομός Άρτας). Γεφυρώνει το Πλακουτσόρεμα του Αράχθου. Κοντά του, στην απέναντι πλευρά του οδικού δικτύου, βρίσκεται παραδοσιακός νερόμυλος.

Γεφύρι Στη Μεγάλη Βρύση 

Βρίσκεται στην ομώνυμη τοποθεσία στο χωριό Βουργαρέλι , πηγαίνοντας προς Αθαμάνιο. Γεφυρώνει παραπόταμο του Αράχθου.
Η κατασκευή του πιθανολογείται στα τέλη του 19ου αιώνα.

Amazing drone Flights Epirus-Greece

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ