65 ευρώ το κιλό μέσα από το καζάνι αγοράζουν οι έμποροι


- Το αιθέριο έλαιο λεβάντας

Ελπιδοφόρο άνοιγμα στα 60 ευρώ το κιλό για το έλαιο συµβατικής καλλιέργειας και στα 75 ευρώ για το βιολογικό, κάνει η φετινή εµπορική σεζόν για τη λεβάντα, θέτοντας, µάλιστα, βάσεις για ακόµη υψηλότερα επίπεδα, καθώς τροφοδοτείται από βάσιµες πλέον εκτιµήσεις ότι η παραγωγή θα είναι αξιοσηµείωτα µειωµένη.




 Τα πρώτα δείγµατα του αλωνιού, που εδώ και περίπου δύο εβδοµάδες βρίσκεται σε εξέλιξη στην Κεντρική και τη ∆υτική Μακεδονία επιβεβαιώνουν αυτή την τάση όπως τονίζουν στην Agrenda έµπειροι παραγωγοί, αλλά και διακινητές λεβάντας.

«Οι τιµές φέτος είναι σηµαντικά αυξηµένες. Αυτή τη στιγµή έρχονται οι έµποροι στο καζάνι και πληρώνουν για το αιθέριο έλαιο από 60 έως 65 ευρώ το κιλό από 40 µε 45 ευρώ το κιλό πέρυσι, κι αυτό γιατί φαίνεται ότι θα υπάρξει έλλειψη στο προϊόν» µας είπε ο πρόεδρος του Συνεταιρισµού Αρωµατικών και Φαρµακευτικών Φυτών Βοΐου Κοζάνης, ∆ηµοσθένης Τυρεκίδης.




Στην περιοχή της ∆υτικής Μακεδονίας, όπως αναφέρει ο συνοµιλητής µας, φέτος έχουν καλλιεργηθεί πάνω από 8.000 στρέµµατα λεβάντας, σε ένα σύνολο περί τα 10.000 στρέµµατα σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων σχεδόν 1.000 στρέµµατα είναι χωράφια που ανήκουν στα µέλη του συνεταιρισµού.

«Το αλώνι έχει ολοκληρωθεί στην περιοχή µας στο περίπου 20% των χωραφιών και τα µηνύµατα από τις στρεµµατικές αποδόσεις δεν είναι ενθαρρυντικά, αφού η παραγωγή σε κάποιες περιπτώσεις είναι µειωµένη έως και 50% από τα συνήθη επίπεδα», εξήγησε ο κ. Τυρεκίδης, προσθέτοντας ότι στη δυτική Μακεδονία η συγκοµιστική σεζόν, λόγω οψιµότητας, θα διαρκέσει άλλες περίπου 20 ηµέρες και πως για την ώρα έχουν µαζευτεί παραγωγές από τα χαµηλά υψόµετρα.

Μειωµένη παραγωγή σε Κιλκίς και Χαλκιδική


Στο Κιλκίς η συγκοµιδή έχει προχωρήσει σε µεγαλύτερο βαθµό και οι παραγωγοί, όπως µας αναφέρει ο Θεόδωρος Αηδονίδης από το Μικρόδασος, «άλλοι έπιασαν 5 κι άλλοι 7 κιλά στο στρέµµα». Ο ίδιος, πάντως, τα 20 στρέµµατα που διαθέτει αποφάσισε φέτος να µην τα αλωνίσει διότι «τα έξοδα είναι πολλά και µε αυτές τις τιµές δεν συµφέρει.

Αν είναι να πληρώσω 2.500 ευρώ για τους εργάτες που θα το µαζέψουν και για την απόσταξη και τα έσοδά µου να είναι 3.500 ευρώ, να µου µείνουν δηλαδή περίπου 1.000 ευρώ από 20 στρέµµατα, προτιµώ να µην το συγκοµίσω καθόλου. Αλλιώς µας τα λέγανε οι γεωπόνοι στην αρχή».

Στο Μεσηµέρι της Θεσσαλονίκης και τα γειτονικά χωριά της Χαλκιδικής, όπου οι λεβάντες καλύπτουν πάνω από 500 στρέµµατα η φετινή στρεµµατική απόδοση, σύµφωνα µε τον Ευάγγελο Βαρσάµη είναι επίσης πεσµένη.

«Μέχρι στιγµής στο αποστακτήριό µας έχουµε µεταποιήσει πάνω από 250 τόνους χορτόµαζα και οι µέσες αποδόσεις δίνουν περίπου 5 κιλά αιθέριο έλαιο στο στρέµµα», ανέφερε ο κ. Βαρσάµης, ενώ ο Ευθύµης Ουλιανούδης από το βόρειο Έβρο σηµείωσε ότι «το αλώνι θα ξεκινήσει την ερχόµενη εβδοµάδα, οπότε δεν έχουµε εικόνα ακόµη».

Μόλις 20 λεπτά το κιλό πιάνει η λεβαντίνη


Ένας µεγάλος κίνδυνος που ελλοχεύει, επίσης, είναι να καλλιεργήσει κάποιος αντί για λεβάντα, λεβαντίνη. «Πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός ο παραγωγός και να µην εµπιστεύεται τον καθένα. Να προτιµούν µοσχεύµατα και όχι σπορόφυτα, γιατί έτσι πολλαπλασιάζεται η λεβάντα», σηµειώνει ο κ. Παυλίδης, υπενθυµίζοντας πως «στην περίπτωση της λεβαντίνης, λόγω υψηλής περιεκτικότητας σε καµφορά, που καθιστά αδύνατη τη χρήση της στη φαρµακευτική και την κοσµετολογία, οι τιµές µε το ζόρι πιάνουν 20 ευρώ, όσο και το κόστος παραγωγής».

Αφήνει 500 ευρώ καθαρά το στρέµµα


Το ενδιαφέρον για την καλλιέργεια έχει αναζωπυρωθεί τα τελευταία χρόνια και από τα περίπου 8.000 στρέµµατα του 2016, βάσει των στοιχείων ΟΣ∆Ε, όπως µας αναφέρει ο κ. Χάρης Παυλίδης, «για το 2017 υπολογίζουµε πως οι εκτάσεις ξεπερνούν τα 10.000 στρέµµατα σε όλη την Ελλάδα».

Ο λόγος έχει να κάνει µε τις αποδόσεις που υπόσχεται η λεβάντα. «Σε µια φυσιολογική χρονιά, όπου η παραγωγή θα είναι σε κανονικά επίπεδα και οι τιµές αξιοπρεπείς, αφήνει ακόµη και 450-500 ευρώ καθαρά στο στρέµµα, διότι αν εξαιρέσεις την πρώτη χρονιά που έχεις το υψηλό κόστος, περί τα 200 ευρώ το στρέµµα, για την εγκατάσταση της φυτείας, µετά έχεις µόνο ορισµένα σκαλίσµατα και τη συγκοµιδή.


Μείωση σοδειάς από 20% ως 30%

Μειωµένη παραγωγή, σε όλη τη χώρα όπου καλλιεργείται λεβάντα διαπιστώνει κι ο Χάρης Παυλίδης από την Alpha Lavender, η οποία συνεργάζεται συµβολαιακά µε 130 µε 140 παραγωγούς από τη Λαµία µέχρι το Νευροκόπι και από τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική έως τα ορεινά των Γρεβενών και της Καστοριάς, παρέχοντάς τους τα φυτά και τη δυνατότητα αγοράς της παραγωγής.

«Σε όλες τις περιοχές, χωρίς εξαίρεση, καταγράφεται µια πτώση της παραγωγής από 20% έως και 30%. Αυτό σηµαίνει πως αν ένα χωράφι κανονικά έδινε 8 ως 12 κιλά λάδι, φέτος θα φτάσει τα 5 µε 7 κιλά λάδι», εξηγεί ο κ. Παυλίδης, προσθέτοντας πως εν πολλοίς εκεί θα κινηθεί η χρονιά.

Σε συμβόλαια με αμερικανικό όμιλο η Αlpha Levander

Το ξεπέταγµα των τιµών φέτος, σε σχέση µε το τι ίσχυσε το 2016, επιβεβαιώνουν και οι µεταποιητές λεβάντας από τη Βόρεια Ελλάδα µε τους οποίους συζήτησε η Agrenda, καθώς ήδη έχουν κάνει συναλλαγές µε 60 ευρώ.

«Έχουµε υπογεγραµµένο ένα συµβόλαιο µε µια αµερικανική εταιρεία, για να την προµηθεύσουµε µε 5 τόνους αιθέριο έλαιο. Αυτό µας επιτρέπει να πληρώνουµε στον παραγωγό 60 ευρώ το κιλό. Μέχρι στιγµής έχουµε συγκεντρώσει περίπου 1 τόνο, οπότε έχουµε ακόµη περιθώριο για αγορές από όσους επιθυµούν να µας δώσουν την παραγωγή τους», µας είπε ο κ. Βαρσάµης.

Αγορές αιθέριου ελαίου συµβατικής καλλιέργειας µε 60 ευρώ το κιλό και µε 75 ευρώ για το βιολογικό, υπό την προϋπόθεση ότι ο παραγωγός έχει τα έγγραφα να πιστοποιήσει τον ισχυρισµό του, κάνει αυτή την περίοδο κι η Alpha Lavender, η οποία, σύµφωνα τον κ. Παυλίδη έχει συνάψει σχετικές εµπορικές συµφωνίες στις ΗΠΑ και στη Γαλλία, µέσω των οποίων εξάγει το 99% της ετήσιας παραγωγής της.

«Υπάρχουν συµβάσεις που υπερκαλύπτουν την ελληνική παραγωγή για αρκετά χρόνια ακόµη, που σηµαίνει ότι υπάρχει µια σχετική ασφάλεια για το πού θα διατεθεί η παραγωγή», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παυλίδης προσθέτοντας πως «εµείς τα χρήµατα στον παραγωγό τα πιστώνουµε το πολύ σε 8-10 ηµέρες από τη στιγµή που θα κοπεί το τιµολόγιο».

Παρά τις καλύτερες τιµές, συγκριτικά µε πέρυσι, υπάρχουν κάποιοι παραγωγοί οι οποίοι προτιµούν να αποθηκεύσουν το αιθέριο έλαιό τους, προσβλέποντας σε µια καλύτερη συγκυρία αργότερα µέσα στη χρονιά.

Μια τέτοια περίπτωση είναι και αυτή του Συνεταιρισµού Αρωµατικών Βοΐου Κοζάνης, ο οποίος, σύµφωνα µε τον κ. Τυρεκίδη δεν πουλάει αυτή την περίοδο λάδι λεβάντας. «Έχουµε τη δυνατότητα να περιµένουµε να πουλήσουµε αργότερα, αφού ένα µέρος της παραγωγής το µεταποιούµε µόνοι µας».


agronews.gr




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης