Β. Τσίρκας: Προωθούμε ένα μοντέλο δίκαιης ανάπτυξης


Ο Βασίλης Τσίρκας, βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, την Τετάρτη 28 Ιουνίου, συνόδεψε τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Σταύρο Κοντονή, στην επίσκεψή του στην Άρτα και συμμετείχε στις συναντήσεις με τους Δικαστικούς Λειτουργούς στο Πρωτοδικείο και το Ειρηνοδικείο Άρτας,...



...τον Πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου και Δικαστικούς Υπαλλήλους για όλα τα κρίσιμα θέματα σχετικά με τις συνθήκες απονομής της Δικαιοσύνης.

Στην ομιλία του στην ανοιχτή πολιτική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Άρτας με κεντρικό ομιλητή τον Υπουργό Δικαιοσύνης, ο κ. Τσίρκας ανέφερε τα εξής:

«Έχουν περάσει δύο εβδομάδες από το Eurogroup της 15ης Ιουνίου, στο οποίο έκλεισε η δεύτερη αξιολόγηση, με την Ελλάδα να στέκεται όρθια, κερδίζοντας συγκεκριμένα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους και ορατό πλέον τον οδικό χάρτη για την έξοδο από τα μνημόνια και την επιτροπεία.

Σήμερα είναι η πρώτη φορά μετά από τόσα χρόνια λιτότητας, που μπορούμε βάσιμα να συζητάμε για την επιστροφή της χώρας μας στην ανάπτυξη και στην κανονικότητα. Η Ελλάδα γυρνά επιτέλους σελίδα. Έχουμε μπροστά μας μόλις ένα χρόνο, ώστε να περάσουν οριστικά στο παρελθόν τα υφεσιακά προγράμματα και οι εκβιασμοί που έπληξαν την κοινωνία αλλά και το κύρος ολόκληρης της Ευρώπης.

Η απόφαση του Eurogroup είναι ξεκάθαρη στην τοποθέτηση ότι η ρύθμιση του χρέους θα γίνει με την ολοκλήρωση του προγράμματος. Το Eurogroup δεσμεύτηκε ότι θα στηρίξει την Ελλάδα για έξοδο στις αγορές, μέσω της δημιουργίας αποθεματικού για την εξασφάλιση εξόδου στις αγορές με ακόμη χαμηλότερα επιτόκια.

Επίσης έχουμε ρητή δέσμευση για επιμήκυνση των ωριμάνσεων των ελληνικών ομολόγων μέχρι και 15 έτη, καθώς και πάγωμα των επιτοκίων μέχρι και 15 έτη. Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό τη δημιουργία της Εθνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας θα δώσουν ώθηση στην επανεκκίνηση της οικονομίας με όρους δίκαιης και κοινωνικά αποδεκτής ανάπτυξης. Η Αναπτυξιακή Τράπεζα θα έχει δημόσιο χαρακτήρα και θα αποτελέσει εγχείρημα μακράς πνοής για την ελληνική οικονομία.

Η αξιωματική αντιπολίτευση και τα συστημικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης έχουν επιλέξει να τα αποσιωπήσουν όλα αυτά. Δεν μπορούν να αποδεχτούν ότι εμείς είμαστε αυτοί που βγάζουμε τη χώρα από τα μνημόνια και από την κρίση που δημιούργησαν οι ίδιοι με τις επιλογές τους και το σύστημα διαπλοκής τόσων χρόνων.

Αυτοί οι ίδιοι έχουν επενδύσει στην καταστροφολογία αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική: το πρώτο τρίμηνο του 2017 έκλεισε με οριακά θετικούς ρυθμούς (0,4%), ενώ έχουμε βάσιμες ενδείξεις ότι το δεύτερο εξάμηνο θα είναι πολύ πιο θετικό. Αναμένουμε, λοιπόν, να καταγραφούν για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια κρίσης υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης.

Στο μεγάλο ζήτημα της αντιμετώπισης της ανεργίας, στη διετία της δικής μας διακυβέρνησης έχουμε 250.000 νέες θέσεις εργασίας και μάλιστα σε μια περίοδο σχετικής στασιμότητας της οικονομίας. Γνωρίζουμε ότι η ελληνική κοινωνία περνάει δύσκολα. Ωστόσο, οι συγκρίσεις γίνονται σε σχέση με το τι χώρα παραλάβαμε από αυτούς που σήμερα μας κουνάνε το χέρι.

Πρωταρχικό στόχο της Κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα αποτελεί πλέον η σταθερή αποκλιμάκωση της ανεργίας, η δημιουργία σταθερών θέσεων εργασίας μέσω και της προσέλκυσης επενδύσεων.

Προωθούμε ένα μοντέλο δίκαιης ανάπτυξης με γνώμονα την προάσπιση των συμφερόντων των πολλών, την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και όλων των κατακτήσεων του λεγόμενου ευρωπαϊκού κεκτημένου που καταπατήθηκε αυτά τα χρόνια στη χώρα μας.

Εκτός από τις εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας, θεωρώ ότι έχουν γίνει άλματα τη διετία της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και σε άλλους τομείς, που αφήνουν το αποτύπωμα μιας προοδευτικής διακυβέρνησης και αυτό θα γίνει ορατό σε βάθος χρόνου στην ελληνική κοινωνία.

Με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που αναλάβαμε επιδιώκουμε να αντιμετωπίσουμε τις παθογένειες του παρελθόντος που μας οδήγησαν στην κρίση. Εμείς επιλέγουμε να καταστήσουμε την Ελλάδα μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα σε όλους τους τομείς, όχι μόνο στο νόμισμα. Αυτή η Κυβέρνηση δεν ήρθε απλά για να βγάλει τη χώρα από την οικονομική κρίση.

Ο ελληνικός λαός την εμπιστεύτηκε για να βάλει τέλος στην ασυδοσία, τη διαφθορά και το σύστημα διαπλοκής που δημιούργησε το μιντιακό σύστημα, οι τράπεζες και τα κόμματα που κυβέρνησαν επί σαράντα χρόνια. Σε όλα αυτά μπαίνει ένα οριστικό τέλος. Η χώρα διέπεται από νόμους, οι οποίοι πλέον εφαρμόζονται και ισχύουν για όλους ανεξαιρέτως.

Η ελληνική κοινωνία στο σύνολό της έχει την ανάγκη και ταυτόχρονα την ωριμότητα να γυρίσει αυτή τη σελίδα. Έχουμε ακόμη μπροστά μας να διανύσουμε πολύ δρόμο. Η αρχή όμως έχει γίνει. Η ελληνική Κυβέρνηση μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης, τη σταθεροποίηση της οικονομίας και τον καθορισμό των βημάτων για την έξοδο από τα μνημόνια το επόμενο καλοκαίρι, εντείνει την προσπάθειά της στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας.

Η νέα σελίδα που ανοίγει χρειάζεται ένα οργανωμένο πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης και σε αυτή την κατεύθυνση καλούμαστε να δουλέψουμε το επόμενο διάστημα. Για τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας, την επιστροφή στην κανονικότητα, την οριστική έξοδο από την κρίση».







Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης