Όλοι στον Άρη!


- Τα επίδοξα σχέδιά του για την δημιουργία μιας αποικίας στον Κόκκινο Πλανήτη αποκαλύπτει ο Έλον Μασκ

 Τα χαρτιά του γύρω από το όραμα μιας αποικίας στον Άρη ανοίγει ο μεγιστάνας Έλον Μάσκ. Μέσα από μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «New Space», ο δημιουργός της SpaceX αποκαλύπτει ότι ο μόνος τρόπος προκειμένου η μετοίκηση στον Κόκκινο Πλανήτη να γίνει δελεαστική προς το κοινό, είναι η κατασκευή ενός οικισμού εκεί.




Ο μεγαλοεπιχειρηματίας στοχεύει μάλιστα να μειώσει το κόστος του «εισιτηρίου» του ταξιδιού στον Άρη, στην τιμή μιας μέσης αμερικανικής κατοικίας – δηλαδή περίπου στα 200.000 δολάρια ή αλλιώς 180.000 ευρώ. Προκειμένου να το επιτύχει αυτό σχετικά σύντομα, σκοπεύει να δημιουργήσει το πρώτο Διαπλανητικό Μεταφορικό Σύστημα. 

Αυτό θα αποτελείται από ένα υβρίδιο πύραυλου-διαστημοπλοίου πολλαπλών χρήσεων που θα κινείται με τη βοήθεια 42 κινητήρων τύπου Raptor της SpaceX, οι οποίοι βρίσκονται ακόμα υπό ανάπτυξη. 

«Θέλω να κάνω τον Άρη να φαντάζει επιλογή. Να τον κάνω να μοιάζει σαν να είναι κάτι εφικτό στη ζωή μας» αναφέρει ο Μασκ. «Υπάρχει τρόπος και ο καθένας θα μπορούσε να πάει αν το θέλει πραγματικά». 

Εισιτήριο σε τιμή… κατοικίας

Η χρήση των υπαρχόντων μέσων, όπως π.χ. το Apollo, εκτιμά ο ίδιος ότι θα εκτόξευαν την τιμή του εισιτηρίου για τους ταξιδιώτες του Διαστήματος στα 10 δισ. δολάρια – περίπου 9 δισ. ευρώ – κατά άτομο.
«Δεν μπορεί να δημιουργηθεί ένας αυτοσυντηρούμενος πολιτισμός στον Άρη αν η τιμή του εισιτηρίου αγγίζει τα 10 δισ. δολάρια» εξηγεί ο Μασκ. «Αν καταφέρουμε να μειώσουμε σημαντικά το κόστος αυτό ώστε να προσεγγίζει π.χ. την τιμή μιας μέσης κατοικίας στις ΗΠΑ, τότε πιστεύω ότι η πιθανότητα δημιουργίας μιας αποικίας στον Κόκκινο Πλανήτη θα ήταν αρκετά υψηλή. Θεωρώ ότι θα συμβεί σίγουρα κάτι τέτοιο». 

«Δεν θα θέλουν όλοι να πάνε. Ωστόσο ο καθένας θα μπορούσε να στηρίξει ένα τέτοιο σχέδιο ακόμα και από άποψη κάλυψης των θέσεων εργασίας που θα προκύψουν με στόχο την κατασκευή της αποικίας» προσθέτει. 

Νέοι πύραυλοι, νέο όραμα

Το μυστικό της μείωσης του κόστους του εισιτηρίου με προορισμό τον Άρη, σύμφωνα με τον Μασκ, βασίζεται στην ανάπτυξη μιας αποδοτικής και παράλληλα οικονομικής τεχνολογίας που στην προκειμένη περίπτωση μεταφράζεται στο υβρίδιο ενός πανίσχυρου πυραύλου-διαστημοπλοίου που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί πολλές φορές. 

«Αν μιλάμε για ένα μέσο που κάποιος θα μπορεί να το χρησιμοποιήσει μόνο μία φορά, τότε θα είναι υπερβολικά ακριβό με αποτέλεσμα κανείς να μην θέλει να το χρησιμοποιήσει», υποστηρίζει ο ίδιος.

Οι κινητήρες τύπου Raptor της Space X, οι οποίοι βρίσκονται ακόμα υπό ανάπτυξη, αναμένεται να είναι τρεις φορές πιο ισχυροί από τους κινητήρες του πυραύλου Falcon 9 της ίδιας εταιρείας. Το φουτουριστικό υβρίδιο για τον Άρη, σύμφωνα με το όραμα του επινοητή του, θα είναι εξοπλισμένο με 42 τέτοιους κινητήρες γεγονός που θα μπορούσε να του χαρίσει τον τίτλο του πιο ισχυρού διαστημικού σκάφους στην ιστορία της ανθρωπότητας.

 Ειρήνη Βενιού
 tovima.gr



Βάσει των υπολογισμών του Μασκ μάλιστα, ένα τέτοιο σκάφος θα μπορούσε να μεταφέρει περί το ένα εκατομμύριο ανθρώπους στον Άρη σε βάθος 50-100 ετών – δεδομένου ότι το ταξίδι αυτό δεν θα απευθύνεται στο ευρύ κοινό λόγω κόστους.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ