Ο Αρτινός Δημήτρης Τσέτης Καθηγητής Επεμβατικής Ακτινολογίας


- Είναι από τους πρωτοπόρους στον Ελληνικό χώρο της καινοτόμου ειδικότητας της Επεμβατικής Ακτινολογίας 



Τον προηγούμενο μήνα, εξελέγη τακτικός Καθηγητής Επεμβατικής Ακτινολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Κρήτης ο συμπατριώτης μας Δημήτρης Τσέτης.



Ο Δημήτρης Τσέτης γεννήθηκε στη Αρτα όπου τέλειωσε Γυμνάσιο και Λύκειο ενώ στη συνέχεια σπούδασε Ιατρική στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας.

Είναι γιος του συμβολαιογράφου Κωνσταντίνου Τσέτη, λογοτέχνη και ποιητή, ο οποίος ήταν από τους πρωτεργάτες του Μουσικοφιλογικού συλλόγου «Σκουφάς» του οποίου διετέλεσε και Πρόεδρος. O θείος του Ανδρέας Τσέτης διετέλεσε Καθηγητής Χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας.

Ο Καθηγητής Δημήτρης Τσέτης είναι από τους πρωτοπόρους στον Ελληνικό χώρο της καινοτόμου ειδικότητας της Επεμβατικής Ακτινολογίας η οποία θεραπεύει χωρίς ανοικτό χειρουργείο διάφορες παθήσεις όπως τους όγκους του ήπατος και των νεφρών, τα ανευρύσματα των αγγείων, τα ινομυώματα της μήτρας, τη διαβητική αγγειοπάθεια στα κάτω άκρα και πολλές άλλες.

Ουσιαστικά ο επεμβατικός ακτινολόγος προωθεί μέσα από μια πολύ μικρή τομή στο δέρμα τα θεραπευτικά του εργαλεία (μικρής διαμέτρου βελόνες και καθετήρες) και τα κατευθύνει με εξαιρετική ακρίβεια στο σημείο της βλάβης την οποία απεικονίζει την στιγμή της επέμβασης σε ζωντανό χρόνο με την βοήθεια των μοντέρνων απεικονιστικών μηχανημάτων (ψηφιακός αγγειογράφος, υπερηχοτομογράφος, αξονικός τομογράφος).

Οι θεραπείες αυτές γίνονται στην μεγάλη τους πλειοψηφία μόνο με τοπική αναισθησία, και το σημαντικό τους πλεονέκτημα είναι ότι ο ασθενής παίρνει εξιτήριο είτε αυθημερόν είτε στις επόμενες λίγες ημέρες, αποφεύγοντας έτσι τους κινδύνους της γενικής νάρκωσης, τις μεγάλες χειρουργικές τομές και την μακροχρόνια νοσηλεία στο νοσοκομείο η οποία συνοδεύεται από υψηλό κίνδυνο επιπλοκών εξαιτίας κυρίως των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.

Ο Καθηγητής κ. Τσέτης είναι Πρόεδρος της Βαλκανικής Εταιρείας Ακτινολογίας, έχει πολύ καλή μετεκπαίδευση στο Εξωτερικό και για μία εικοσαετία περίπου διευθύνει την Μονάδα Επεμβατικής Ακτινολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου Κρήτης, μιας πρότυπης στο είδος της Μονάδας στον Ελλαδικό χώρο.

Το διδακτικό του έργο είναι πολυεπίπεδο και πλούσιο, τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Έχει κεντρική συμμετοχή σε προγράμματα συνεχούς εκπαίδευσης Ακτινολόγων και γιατρών άλλων ειδικοτήτων συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής του ως εκπαιδευτή στο Ευρωπαικό Σχολείο Επεμβατικής Ακτινολογίας και στο Ευρωπαικό Σχολείο Ακτινολογίας.

Το ερευνητικό του έργο είναι πλούσιο με περισσότερες από 120 δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά ενώ έχει δώσει πάνω από 80 διαλέξεις στο εξωτερικό.

 Ο υποψήφιος έχει να επιδείξει πολύ σημαντική επιστημονική παρουσία στην Ευρωπαική Ακτινολογική Κοινότητα έχοντας υπηρετήσει σε σημαντικές θέσεις Οργάνων και Επιτροπών μεταξύ άλλων της Ευρωπαικής Ακτινολογικής Εταιρείας (ΕSR) και της Ευρωπαικής Εταιρείας Επεμβατικής Ακτινολογίας (CIRSE).

Στα πλαίσια αυτά έχει συμμετάσχει ενεργά ως μέλος της Επιτροπής Προφορικών εξετάσεων της CIRSE για την απόκτηση του Eυρωπαικού διπλώματος Επεμβατικής Ακτινολογίας, ενώ ήταν ο κύριος συγγραφέας σημαντικού αριθμού επίσημων διεθνών οδηγιών για την άριστη κλινική πρακτική στο πεδίο της Επεμβατικής Ακτινολογίας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης