Οι Καλοκαιρινές προβολές στο θερινό σινεμά "Ορφέας"


- Με ελεύθερη είσοδο

Η Κινηματογραφική Λέσχη Άρτας σε συνεργασία με το Δήμο Αρταίων ζωντανεύει, για άλλη μία σεζόν, το χώρο του θερινού σινεμά «ΟΡΦΕΑΣ» αξιοποιώντας τη φυσική του ιδιότητα. 




Μετά από δύο άκρως επιτυχημένες προβολές το καλοκαίρι της περασμένης χρονιάς, που έδειξαν σε όλους μας και με τον καλύτερο τρόπο πόσο επιτακτική ανάγκη υπήρξε αυτή η κίνηση για τους κατοίκους της πόλης, επιστρέφουμε και πάλι με τρεις ταινίες – σταθμούς στην ιστορία της 7ης τέχνης.

Το πρόγραμμα των προβολών διαμορφώνεται ως εξής:

1. «Νευρικός Εραστής» (“Annie Hall”) του Γούντι Άλεν (1977) 
Παρασκευή 7 Ιουλίου 


Η, κατά πολλούς, καλύτερη ταινία του αγαπημένου σκηνοθέτη αναλαμβάνει το «βαρύ» ρόλο που κουβαλάει πάντοτε μια πρεμιέρα, βασισμένη στην ακαταμάχητη ελαφρότητά της που τόσο συνάδει με τη φύση των θερινών σινεμά.

Ο Άλβιν Σίνγκερ (Γούντι Άλεν), ένας απόλυτα νευρικός κάτοικος της Νέας Υόρκης που εργάζεται ως κωμικός, αναπολεί την εφτάχρονη σχέση του με την Άνι Χολ (Νταϊάν Κίτον), μία εξίσου νευρική τραγουδίστρια και φωτογράφο, σε μία κωμωδία που υπήρξε ιδιαίτερα καθοριστική για το είδος στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, κερδίζοντας μάλιστα και 4 Όσκαρ εκείνη τη χρονιά.

2. «Η Μεγάλη Χίμαιρα» (“La Grande Illusion”) του Ζαν Ρενουάρ (1937) 
Τρίτη 18 Ιουλίου


Το αντιπολεμικό αριστούργημα του Γάλλου σκηνοθέτη παραμένει εξίσου διδακτικό και επίκαιρο ακόμη και μετά από 80 χρόνια. Ο αριστοκρατικής καταγωγής Γάλλος αξιωματικός Ντε Μπελντιέ (Pierre Fresnay), ο υπολοχαγός του μηχανικού Μαρεσάλ (Jean Gabin) και ο πλούσιος Εβραίος αστός Ρόζενταλ, βρίσκονται στο ίδιο γερμανικό στρατόπεδο αιχμαλώτων.

Παρά τις αντίθετες τάξεις τους και το κοινωνικό τους υπόβαθρο, σύντομα ενώνουν τις δυνάμεις τους, καθώς σχεδιάζουν να δραπετεύσουν. Όμως η αποτυχία των προσπαθειών τους, τους οδηγεί μοιραία σε μία φυλακή - κάστρο όπου μόνο μία τελική πράξη ανδρείας μπορεί να τους σώσει.

3. «Ο Μεγάλος Δικτάτωρ» (“The Great Dictator”) του Τσάρλι Τσάπλιν (1940) 
Τρίτη 25 Ιουλίου 


Τέλος, μία από τις πιο εμβληματικές και αναγνωρίσιμες φιγούρες του σινεμά σαν ολότητα, ο Τσάρλι Τσάπλιν. Ένας εβραίος κουρέας, που είναι σωσίας του δικτάτορα Χίνκελ, μπλέκει σε μια σειρά από κωμικοτραγικές περιπέτειες που σατιρίζουν τον Χίτλερ στις απαρχές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Σε έναν ακαταμάχητο, διπλό ρόλο, ο Τσάπλιν αφήνει στην άκρη το ρόλο του Σαρλό και τον βωβό κινηματογράφο για να μας χαρίσει άλλο ένα «διαμάντι» μέσα από το ιδιαίτερο και άκρως προσωπικό του πρίσμα.

Με τέτοιες ταινίες τα λόγια περιττεύουν. Για δεύτερη συνεχή χρονιά η στέγη μας θα είναι τα άστρα, το αεράκι θα παίρνει «αγκαζέ» τις μυρωδιές των λουλουδιών και η μεγάλη οθόνη θα είναι για άλλη μία φορά το επίκεντρο. Με τη σειρά μας, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να σας διαβεβαιώσουμε ότι θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε τις ιδανικότερες των συνθηκών ώστε να βιώσετε την όλη εμπειρία στο έπακρο.

Καλό καλοκαίρι και ας αρχίσουμε να μετράμε αντίστροφα για τα κινηματογραφικά μας ραντεβού στην καρδιά του Ιουλίου.

Το Δ.Σ της Κινηματογραφικής Λέσχης Άρτας 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ