Συμμετοχή στο φεστιβάλ Μουσικών Σχολείων της Καβάλας


Στις αρχές του Μάη το Μουσικό Σχολείο Άρτας συμμετείχε στο φεστιβάλ Μουσικών Σχολείων με τίτλο «Άδοντες και ψάλλοντες εν τη καρδία» που πραγματοποιήθηκε στην Καβάλα.



Το φεστιβάλ διοργανώθηκε από το Μουσικό Σχολείο Καβάλας, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, με τη συμμετοχή πολλών τοπικών φορέων.

Είχε ως κεντρικό θέμα και ως αντικείμενο μελέτης την Ελληνική παραδοσιακή μουσική και συμμετείχε μεγάλος αριθμός Μουσικών Σχολείων από όλη την Ελλάδα.

Το Μουσικό Σχολείο Άρτας συμμετείχε με ένα μουσικό σύνολο 58 μαθητών και 7 εκπαιδευτικών που ταξίδεψαν στην Καβάλα από τις 6 έως τις 9 Μαΐου.


Οι μαθητές μας πήραν μέρος σε βιωματικά μουσικά εργαστήρια, χορωδία και ορχήστρα, προετοιμάζοντας ένα πολύ ενδιαφέρον μουσικό πρόγραμμα με τραγούδια από όλη την Ελλάδα. Παράλληλα συμμετείχαν και σε ένα φωνητικό σύνολο που εργάστηκε πάνω σε μέλη της Εκκλησιαστικής μουσικής.

Την ευθύνη του φωνητικού συνόλου είχε η ερμηνεύτρια και δασκάλα παραδοσιακού τραγουδιού κα Σοφία Νεοχωρίτου, του ψαλτικού χορού ο Αναπληρωτής καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, π. Νεκτάριος Πάρης και της ορχήστρας ο καταξιωμένος ερμηνευτής, υπεύθυνος για τη διδασκαλία παραδοσιακών οργάνων του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, κος Χρήστος Τσιαμούλης.

Την πρώτη βραδιά οι μαθητές όλων των σχολείων παρακολούθησαν μια μοναδική συναυλία που έδωσε η ορχήστρα «Εμμέλεια» αποτελούμενη από εξαιρετικούς μουσικούς, παίζοντας παραδοσιακά τραγούδια από όλη την Ελλάδα και λόγια μέλη Ανατολικής μουσικής Ελλήνων συνθετών του 18ου και 19ου αιώνα, με τη συμμετοχή του φωνητικού συνόλου του Μουσικού Σχολείου Καβάλας.

Στη διάρκεια του φεστιβάλ οι μαθητές εκτός των βιωματικών εργαστηρίων, παρακολούθησαν και μια σειρά διαλέξεων από διακεκριμένους Πανεπιστημιακούς καθηγητές πάνω σε θέματα που αφορούν την Ελληνική Παραδοσιακή μουσική και την Εκκλησιαστική μουσική.


Την Δευτέρα το πρωί, στις 8 του Μάη, οι μαθητές των Μουσικών Σχολείων χωρισμένοι σε ομάδες σχολείων παρουσίασαν σε πλατείες της Καβάλας τα μουσικά προγράμματα που είχαν ετοιμάσει.

Το Μουσικό Σχολείο Άρτας παρουσίασε στην Πλατεία Καπνεργάτη, στο κέντρο της πόλης, ένα πρόγραμμα που προετοιμάστηκε σε όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους στο μάθημα των Μουσικών Συνόλων Ελεύθερης Έκφρασης του Λυκείου, με τη συνεργασία των μαθητών της Γ’ Γυμνασίου.

Το θέμα του συγκεκριμένου μουσικού συνόλου αναφέρεται σε σύγχρονους Έλληνες τραγουδοποιούς και σε τραγούδια τους, που είναι σαφώς επηρεασμένα από την παραδοσιακή και λαϊκή μουσική της πατρίδας μας.

Σκοπός του προγράμματος ήταν να ερευνήσουν βιωματικά οι μαθητές μας και να συνειδητοποιήσουν πως η παραδοσιακή και λαϊκή μας μουσική δεν είναι ένα μουσειακό είδος, αλλά είναι ζωντανό μέρος της ζωής μας, μας αφορά όλους και επηρεάζει πολλές από τις νέες μορφές δημιουργίας όπως η σύνθεση τραγουδιών.

Η παρουσία των μαθητών μας ήταν εξαιρετική και το αποτέλεσμα από μουσικής πλευράς ήταν ιδιαίτερα αξιόλογο αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις και αποσπώντας πολύ θετικά σχόλια τόσο από τους διοργανωτές όσο και από του ακροατές της μικρής μας συναυλίας.

Το τελευταίο βράδυ της συνάντησης όλοι οι μαθητές μέσα στον επιβλητικό χώρο του Αρχαίου Θεάτρου των Φιλίππων δημιούργησαν μια μαγευτική ατμόσφαιρα αποδίδοντας Εκκλησιαστικά μέλη και τραγούδια από διαφορετικές μουσικές παραδόσεις και ιδιώματα της πατρίδας μας. Στη συγκεκριμένη παρουσίαση διάβασε κείμενα ο καταξιωμένος ηθοποιός κ. Άγγελος Αντωνόπουλος και τον συντονισμό είχε ο κ. Αλέξης Κωστάλας.

Το πρωί της τελευταίας μέρας του φεστιβάλ οι μαθητές των μουσικών σχολείων συγκεντρώθηκαν όλοι μαζί και αφού απονεμήθηκαν αναμνηστικά στα σχολεία που συμμετείχαν, παρακολούθησαν συναυλία από φοιτητές του Τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής μουσικής του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου και συγκεκριμένα από το μουσικό σχήμα ‘Narda’ υπό την ευθύνη του κ. Μάρκου Σκούλιου.


 Πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι η συμμετοχή των μαθητών μας σε ανάλογου είδους φεστιβάλ αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας των μουσικών σχολείων και συνέχεια του μαθήματος των μουσικών συνόλων έξω από τα όρια του σχολείου.

Οι συγκεκριμένες δράσεις προσφέρουν στους μαθητές την εμπειρία της συμμετοχής σε μεγάλες μουσικές διοργανώσεις και της συνεργασίας με συμμαθητές τους που σπουδάζουν μουσική από όλη την Ελλάδα, ενώ παράλληλα η σύμπραξη με καταξιωμένους καλλιτέχνες τους προσφέρει πολλαπλά εκπαιδευτικά οφέλη πάνω στο αντικείμενο που σπουδάζουν και αγαπούν, τη μουσική.

Η σχολική κοινότητα του Μουσικού Σχολείου Άρτας ευχαριστεί την Ιερά Μητρόπολη Άρτας για την στήριξη, το Επιμελητήριο Άρτας για την παραχώρηση της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων όπου πραγματοποιήθηκε μεγάλο μέρος της προετοιμασίας, το Δήμο Αρταίων και ιδιαίτερα τον Αντιδήμαρχο παιδείας κ. Χριστόφορο Σιαφάκα για την οικονομική στήριξη και την εμπιστοσύνη, τον Art Tv ως χορηγό επικοινωνίας και όλα τα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα της περιοχής μας για την υποστήριξη.

Πιο πολύ από όλους ευχαριστεί και συγχαίρει τους μαθητές που συμμετείχαν στο φεστιβάλ, για το εκπληκτικό μουσικό αποτέλεσμα που παρουσίασαν, εκπροσωπώντας την περιοχή μας σε ένα πανελλαδικής εμβέλειας μουσικό φεστιβάλ.

Η διευθύντρια Ανθούλα Ζιώρη

Οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί
Μιχάλης Ντέμσιας  Άγγελος Σταθόπουλος Διονύσης Παπαστέργιος Κωνσταντίνα Πετρινιώτη Παναγιώτης Κατσικλής Παναγιώτης Γιαννούτσος

Παρακολουθείστε στους παρακάτω συνδέσμους:

Συναυλία του Μουσικού Σχολείου Άρτας σε κεντρική πλατεία της Καβάλας, την Δευτέρα το πρωί στις 8 Μαΐου 2017: https://www.youtube.com/watch?v=bRkO2bOlWKU&t=592s

 Κοινή συναυλία όλων των συμμετεχόντων Μουσικών Σχολείων στο επιβλητικό Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων, την Δευτέρα το βράδυ στις 8 Μαΐου 2017: https://www.youtube.com/watch?v=iu3inK7N59Y ------------------------------------------------------------------------------------------------------- Ιστοσελίδα του Μουσικού Σχολείου Άρτας: http://gym-mous-artas.art.sch.gr/ Ιστολόγιο του Μουσικού Σχολείου Άρτας: http://blogs.sch.gr/mouarta/ Κανάλι ( Youtube): https://www.youtube.com/user/mousikosxoleioartas

Ηλεκτρονική διεύθυνση: mail@gym-mous-artas.art.sch.gr (Μουσικό Σχολείο Άρτας – Γυμνάσιο) mail@lt-mous-artas.art.sch.gr (Μουσικό Σχολείο Άρτας – Λύκειο)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ