Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Δήμαρχος Ν. Σκουφά


- Του επέδωσε επιστολή - πρόσκληση να επισκεφθεί τον Δήμο. Ολόκληρο το κείμενο της επιστολής 

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπιο Παυλόπουλο, είχε την Παρασκευή 20-01-2017 ο Δήμαρχος Ν. Σκουφά Άρτας κ. Ευστάθιος Γιαννούλης




Ο Δήμαρχος ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα προβλήματα του Δήμου Νικολάου Σκουφά και την προσπάθεια που κάνει για την ανάδειξη και προβολή της Ιστορίας του και αφορά τη Φιλική Εταιρεία και τον Νικόλαο Σκουφά, τον Φιλελληνισμό από το 1821 έως σήμερα και τη σφαγή του Μαρτυρικού Κομμένου.

Ο κ. Παυλόπουλος έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και δεσμεύτηκε να συνδράμει στη μεγάλη προσπάθεια που επιχειρεί ο Δήμος για την ανάδειξη της Ιστορίας του.

Αναλυτικά η επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας:

"ΕΞΟΧΟΤΑΤΕ Κύριε Πρόεδρε,

Με βαθύτατο Σεβασμό προς το Υπέρτατο Αξίωμα που υπηρετείτε απλά και με απέραντη εκτίμηση στο Πρόσωπό σας, φθάσαμε ως εδώ σήμερα για να μεταφέρουμε τους εγκάρδιους χαιρετισμούς των Συνδημοτών μας και να σας θέσουμε υπόψη κάποια ζητήματα που μας απασχολούν.

Ευτύχησα, Κύριε Πρόεδρε, να εκλεγώ για δυό τετραετίες Δήμαρχος ενός μικρού Καποδιστριακού Δήμου, του Ιστορικού Δήμου Κομποτίου, κι εν συνεχεία οι συμπατριώτες μου με τίμησαν με άλλες δυό θητείες στον διευρυμένο και πολυπληθέστερο Καλλικράτειο Δήμο Νικολάου Σκουφά, στον Νομό Άρτας, στις νοτιοδυτικές εσχατιές της Ηπείρου.

Η Δημιουργία του Δήμου Νικολάου Σκουφά υπήρξε αντικείμενο δριμύτατης κριτικής, γιατί διατυπώθηκε ο ισχυρισμός ότι υπηρετούσε Πολιτικές σκοπιμότητες. «Έκτρωμα» τον χαρακτήρισαν οι επικριτές του. Εμείς δεν θα μπούμε σ’ αυτή τη λογική σήμερα.. Ο Δήμος εκείνος, όπως κι αν συγκροτήθηκε, με την συνένωση των τριών Πρώην Δήμων Κομποτίου, Πέτα και Αράχθου και της Μαρτυρικής Κοινότητας Κομμένου, παρουσίασε μια μοναδικότητα.

Ήταν ένας Δήμος που ξεχείλιζε από φυσική ομορφιά, Ιστορία, ηρωϊσμό, θυσία και μαρτύριο. Σπάνια συναντά κανείς Ελληνικό τόπο με σωρευμένη τόση Ιστορία, με τέτοια παρουσία στην ιστορική διαδρομή της περιοχής αλλά και της Πατρίδας μας.

Ο Σοφός Διδάσκαλος Ευστάθιος Γεροστάθης, ο σεμνότατος Νικόλαος Σκουφάς, Πρωτεργάτης της Φιλικής Εταιρείας, ο Φιλικός Κωνσταντίνος Γεροστάθης ήταν γεννημένοι στο Κομπότι.. Στο Πέτα έχουμε μία απ’ τις δραματικότερες σελίδες στον ξεσηκωμό του ’21 όπου εκατοντάδες φιλέλληνες έχασαν την ζωή τους, ενώ στο Κομμένο γράφτηκε μία απ’ τις πιο βίαιες, τις πιο βάρβαρες σελίδες πολεμικής βίας του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου με 317 θύματα, Κομμιώτες, κι ανάμεσά τους δεκάδες παιδιά, μωρά, γυναίκες.

Κι επιπλέον τα χωριά του Δήμου Νικολάου Σκουφά Κομπότι, Πέτα, Σελλάδες, Συκιές, Περάνθη, Τσιπή, Κομμένο πρωτοστάτησαν το καλοκαίρι του 1882 στον ξεσηκωμό των περιοχών που απελευθερώθηκαν μεν το 1881 από τον Τούρκο Δυνάστη, όμως βρέθηκαν δέσμιοι του εσωτερικού δυνάστη, του Τσιφλικά Καραπάνου.

Αυτήν την τόσο πληθωρική παρουσία του Δήμου μας στην Ιστορική πορεία της χώρας μας, στο διάβα της Ιστορίας της χώρας μας, εμείς ως Δήμος Νικολάου Σκουφά αποδοθήκαμε σε μια σοβαρότατη προσπάθεια να την αξιοποιήσουμε, να τη μεταφέρουμε σ΄ όλα τα μήκη και πλάτη της Επικράτειας αλλά και του κόσμου όλου, να την κάνουμε όσο γίνεται πιο γνωστή, δεδομένου ότι η Εθνική μας Ιστορία πολλές φορές δεν κρατάει ίσες αποστάσεις στα γεγονότα και απέναντι στα τέκνα της που διαδραμάτισαν κάποιες χρονικές περιόδους σημαντικούς ρόλους….

Θύμα της ολιγωρίας της Ιστορίας ο Νικόλαος Σκουφάς, ο ταπεινός Κομποταίος μικροέμπορος που «πρώτος συνέλαβε την ιδέαν δημιουργίας της Φιλικής Εταιρείας. Η γενέτειρά του απ’ το 1973 καθιέρωσε να τελούνται κάθε χρόνο, την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου (31 Ιουλίου: θάνατος), γιορτές προς Τιμήν Του, για να γίνει καθώς είπαμε, γνωστή ευρύτερα η Προσωπικότητα και το Έργο του Σκουφά και της Φιλικής Εταιρείας.

Στο Κομμένο, ιστορική έδρα του Δήμου μας, το ετήσιο μνημόσυνο της 16ης Αυγούστου καθιερώθηκε δίνοντας μηνύματα κατά της αγριότητας ,της βαρβαρότητας του πολέμου, μηνύματα ειρήνης και συμφιλίωσης των λαών ζητώντας παράλληλα δικαιοσύνη για τα εγκλήματα που διαπράχτηκαν.

Και τέλος στο Πέτα, έδρα του Δήμου μας, επίσης κάθε χρόνο στις 4 Ιουλίου γιορτάζουμε τα Φιλελλήνια, μια εκδήλωση μνήμης με ευρύτατη απήχηση, αφού συνήθως προσέρχονται Εκπρόσωποι Ευρωπαϊκών χωρών, τέκνα των οποίων βρήκαν στα χώματα του Πέτα ηρωικό θάνατο πολεμώντας για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία.

Ο Δήμος Νικολάου Σκουφά και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων συνεχίζοντας την άψογη συνεργασία τους, συναποφασίζουν τη συνέχεια της επιστημονικής συνεργασίας που συμπεριλαμβάνει από τη πλευρά του Πανεπιστημίου τη μελέτη και ανάδειξη του κινήματος του Φιλελληνισμού στις ιστορικές του διαστάσεις.

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων θα συνεργαστεί με τα κάτωθι πανεπιστήμια, τα οποία έχουν αποδεχτεί την πρόσκληση του Δήμου Νικολάου Σκουφά για κοινή δράση:

• Πανεπιστήμιο Σάσσαρι Ιταλίας
• Πανεπιστήμιο Βαρσοβίας Πολωνίας
• Πανεπιστήμιο Μονάχου Γερμανίας
• Πανεπιστήμιο Λούντ Σουηδίας
• Πανεπιστήμιο Βερσαλλιών Γαλλίας

Στα πλαίσια αυτής της συνεργασίας και με άξονα τον Δήμο μας φιλοδοξούμε να διαμορφώσουμε ένα πανευρωπαϊκό δίκτυο πανεπιστημιακής συνεργασίας ερευνητών του Φιλελληνισμού.

Η διοργάνωση επιστημονικών συναντήσεων και συνεδρίων και οι σχετικές εκδοτικές πρωτοβουλίες, καθώς και η ανταλλαγή επισκέψεων μεταξύ των συμμετεχόντων με προτεραιότητα στην συμμετοχή νέων ερευνητών, φοιτητών και μαθητών αποτελούν κάποιους από τους άξονες της συνεργασίας.
Ταυτόχρονα, στους στόχους μας είναι και η προβολή του φιλελληνισμού μέσα από την Ευρωπαϊκή τέχνη και συγκεκριμένα την ποίηση.

Για το λόγο αυτό, συγκεντρώσαμε και Μελοποιούμε υλικό από επιφανείς και καταξιωμένους φιλέλληνες ποιητές που με τα ποιήματα τους έδωσαν ορμή στον αγώνα όπως ο Ουγκό, ο Πούσκιν, ο Μπάιρον καθώς και Έλληνες όπως ο Παλαμάς που με το εξαιρετικό του ποίημα "χαιρετισμός των νεκρών φιλελλήνων" προσπάθησε και ο ίδιος να αποδώσει φόρο τιμής στους ανθρώπους αυτούς.

Επιπρόσθετα, προτείνουμε την διαμόρφωση μιας ψηφιακής πλατφόρμας-βάσης δεδομένων για την μελέτη και ανάδειξη του φαινομένου (καταγραφή των Φιλελληνικών οργανώσεων, των κινήσεων και της δράσης των μαχητών, της πολιτιστικής παραγωγής για το θέμα κ.α.).

Η ένταξη στον ψηφιακό κόσμο της ιστορική μελέτης όλων των εκφάνσεων του Φιλελληνισμού πιστεύουμε ότι θα προωθούσε τους σκοπούς και τους στόχους του συγκεκριμένου Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Creative Europe» στο όποιο επιθυμούμε να συμμετέχουμε και να τεθεί υπό την αιγίδα σας.

Κύριε Πρόεδρε,

Είμαι φαρμακοποιός, δεν έχω ιδιαίτερη σχέση με την Ιστορία και τα ανθρωπιστικά γράμματα ιδιαίτερα.. Όμως είμαι θαυμαστής του Ελληνικού Μεγαλείου, της Ιστορίας και του Πολιτισμού αυτής της υπέροχης, και δυστυχώς, χειμαζόμενης σήμερα Πατρίδας..

Για να αναδείξουμε αυτές τις ιστορικές πτυχές του Δήμου μας έχουμε προβεί σε πλειάδα ενεργειών και σεμνυνόμαστε πως στα 15 χρόνια συνεχούς παρουσίας μας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση έχουμε επιτελέσει ένα κάπως σοβαρό έργο..

Η επί χρόνια συνεργασία μας με το Τμήμα Νεότερης Ιστορίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Παν-μίου Ιωαννίνων απέδωσε τους καρπούς της με την Οργάνωση τριών Επιστημονικών Συνεδρίων. «Ο Φιλελληνισμός και το ενδιαφέρον για την Ελλάδα και τους Έλληνες από το 1821 ως σήμερα». «Η Φιλική Εταιρεία». Και «Κατοχική βία 1939-1944 η Ελληνική και Ευρωπαϊκή Εμπειρία».

Η προσωπική μου επιθυμία και επιθυμία του Δημοτικού μας Συμβουλίου, είναι να δημιουργηθεί στον Δήμο μας ένα Νομικό Πρόσωπο, ένα Ίδρυμα, Πνευματικό Κέντρο, μια εταιρία μελετών, που θα συγκεντρώσει όλο το ιστορικό υλικό, θα το αξιοποιήσει, θα το καταστήσει ευρύτερα γνωστό στην Επικράτεια.

Θα αναζητήσει πόρους για περιποίηση των μνημείων, αναπαλαιώσεις, καθαρισμούς, ενισχύσεις τοιχοποιίας κ.λ.π.

Θα αναδείξει τα μνημεία: Παναγία Μπριόνη στο Νεοχωράκι, Μονή Παναγίας στο Θεοτοκιό, παλιός Άγιος Γεώργιος Κομποτίου, Άγιος Γεώργιος Πέτα.. Αλλά θα προβάλει και τις ανυπέρβλητες φυσικές ομορφιές του Δήμου μας: Άραχθος, Λίμνη Πουρναρίου, Κόπραινα, Αμβρακικός…

Σ’ αυτόν τον στόχο μας, κύριε Πρόεδρε, θα βρεθούμε στην ανάγκη να ζητήσουμε την αρωγή σας.. Και πιστεύουμε πως θα εξαντλήσετε όλη σας την καλή διάθεση για να μας βοηθήσετε, εφ’ όσον, βέβαια, είναι στις δυνατότητές σας. Έχουμε έναν μοναδικό σε Ιστορία Δήμο και εκτιμούμε πως πρέπει να τον αξιοποιήσουμε στο έπακρο.

Τέλος, κύριε Πρόεδρε, σας καλούμε στις Εκδηλώσεις μνήμης που τελούνται στο Δήμο μας στις 9 Ιουλίου στο Πέτα αφιερωμένες στους Φιλέλληνες, στις 30 Ιουλίου αφιερωμένες στον Νικόλαο Σκουφά και στις 16 Αυγούστου στο Μαρτυρικό Κομμένο όπου 317 αθώοι σφαγιάστηκαν από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής".

Με Τιμή
ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΚΟΥΦΑ



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης