Αυτές είναι οι τροφές για δυνατό σπέρμα


Είστε άνδρας και το πήρατε απόφαση. Είναι η κατάλληλη στιγμή να δημιουργήσετε οικογένεια και γι’ αυτό έχετε αρχίσει εντατικές προσπάθειες. Για να πετύχετε πιο εύκολα τον στόχο σας, καλό θα είναι να κάνετε κάποιες αλλαγές στη ζωή σας. 



Ξεκινήστε πρώτα από τη διατροφή σας, η οποία αποδεδειγμένα επηρεάζει την ποιότητα του σπέρματος.

Θαλασσινά απαραιτήτως!

Τα θαλασσινά (π.χ. στρείδια, μύδια) είναι εξαιρετικά πλούσια σε ψευδάργυρο, μέταλλο που παίζει καθοριστικό ρόλο στη εύρυθμη λειτουργία του αναπαραγωγικού συστήματος. Η έλλειψή του θεωρείται μία από τις κυριότερες αιτίες υπογονιμότητας στους άνδρες.

Η εξήγηση: Ο ψευδάργυρος αποτελεί βασικό συστατικό για την παραγωγή της κυτταρικής μεμβράνης των σπερματοζωαρίων, καθώς και για τον σωστό σχηματισμό τους. Τα χαμηλά επίπεδά του στον οργανισμό δεν βοηθούν τα σπερματοζωάρια να ωριμάσουν με φυσιολογικό ρυθμό, κατάσταση που με την πάροδο του χρόνου μειώνει αισθητά τον συνολικό αριθμό τους. Επιπλέον, η έλλειψη ψευδαργύρου έχει συσχετιστεί με μείωση της τεστοστερόνης, η οποία είναι απαραίτητη για τη διαδικασία της σπερματογένεσης.

Εναλλακτικές πηγές: Κόκκινο κρέας, γαλοπούλα, κοτόπουλο, ψάρι, αυγά, ξηροί καρποί, σουσάμι, σπόροι κολοκύθας, αρακάς, καλαμπόκι, δημητριακά ολικής άλεσης.

Προστασία με σαρδέλες 

Οι ταπεινές σαρδέλες ανήκουν στις τροφές που περιέχουν το συνένζυμο Q10, ένα συστατικό που ωφελεί ποικιλοτρόπως την ανδρική γονιμότητα.

Η εξήγηση: Πρόκειται για συστατικό που προστατεύει τα σπερματοζωάρια από τις βλαβερές επιδράσεις των ελευθέρων ριζών, αποτρέποντας έτσι τον κατακερματισμό του DNA τους. Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι βελτιώνει την ποσότητα και την κινητικότητά τους.

Εναλλακτικές πηγές: Λιπαρά ψάρια (π.χ. σκουμπρί, ρέγκα), μοσχάρι, κοτόπουλο, φιστίκια, σουσάμι, ελαιόλαδο, μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο.

Πιο γόνιμοι με σπανάκι 

Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (π.χ. σπανάκι, μαρούλι) εφοδιάζουν τον οργανισμό με επαρκείς ποσότητες φυλλικού οξέος (βιταμίνη Β9). Το συστατικό αυτό, το οποίο έχει αναγνωριστεί για την ευεργετική του δράση στις γυναίκες που προσπαθούν να συλλάβουν, αλλά και σε εκείνες που εγκυμονούν, αποδεικνύεται πολύτιμο και για την ανδρική γονιμότητα.

Η εξήγηση: Το φυλλικό οξύ προστατεύει τα σπερματοζωάρια από χρωμοσωμικές ανωμαλίες, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν είτε σε αποβολή είτε σε γέννηση του βρέφους με συγγενείς ανωμαλίες.

Εναλλακτικές πηγές: Αυγά, φακές, φασόλια, αρακάς, μαρούλι, σπαράγγια, μπρόκολο, λάχανο, κουνουπίδι, πορτοκάλια, προϊόντα ολικής άλεσης.

Ακτινίδια για τους καπνιστές

Εφοδιάζουν τον οργανισμό με βιταμίνη C, η οποία είναι πολύτιμη για τους άνδρες που επιθυμούν να γίνουν γονείς και ειδικά για όσους καπνίζουν.

Η εξήγηση: Η βιταμίνη C, ως ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία, εξουδετερώνει την επίδραση των ελευθέρων ριζών στα σπερματοζωάρια, προλαμβάνοντας έτσι πιθανές μορφολογικές ανωμαλίες σε αυτά. Παράλληλα, αποτρέπει τη συγκόλληση των σπερματοζωαρίων (την ένωση του ενός με το άλλο).

Εναλλακτικές πηγές: Εσπεριδοειδή (π.χ. πορτοκάλι, γκρέιπφρουτ, λεμόνι), φράουλες, δαμάσκηνο, παπάγια, πράσινες πιπεριές, σπαράγγια, ντομάτα, μπρόκολο.

Πείτε «ναι» στο σκόρδο

Το σκόρδο περιέχει μια χημική ουσία που ονομάζεται αλισίνη, στην οποία οφείλει τη χαρακτηριστική μυρωδιά του και η οποία δρα ενάντια στην ανδρική υπογονιμότητα.

Η εξήγηση: Η αλισίνη βελτιώνει τη ροή του αίματος στα γεννητικά όργανα και παράλληλα αυξάνει την αντοχή του σπέρματος.

Εναλλακτικές πηγές: Βρίσκεται κυρίως στο σκόρδο και σε πολύ μικρότερη ποσότητα στο κρεμμύδι.

Καρύδια για... ταχύτητα!

Συγκριτικά με τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς, τα καρύδια αποτελούν πολύ καλή πηγή ω-3 λιπαρών οξέων, οι επαρκείς ποσότητες των οποίων φαίνεται να κάνουν τους άνδρες πιο γόνιμους.

Η εξήγηση: Τα ω-3 λιπαρά οξέα διευκολύνουν τη ροή του αίματος στα γεννητικά όργανα. Έτσι, βελτιώνεται η σεξουαλική λειτουργία και αυξάνονται οι πιθανότητες σύλληψης. Επιπλέον, ενισχύουν την αντοχή των σπερματοζωαρίων, βοηθώντας τα να «ταξιδέψουν» γρηγορότερα μέχρι το ωάριο.

Εναλλακτικές πηγές: Λιναρόσπορος, ηλιόσπορος, λιπαρά ψάρια (π.χ. σκουμπρί, σαρδέλες, ρέγκα), αμύγδαλα, ελαιόλαδο.

Ελαιόλαδο για αντοχή

Το ελαιόλαδο συγκαταλέγεται στις πιο πλούσιες πηγές της βιταμίνης Ε, που προσφέρει πολλά στην ανδρική γονιμότητα.

Η εξήγηση: Η βιταμίνη Ε ενισχύει την αντιοξειδωτική άμυνα του οργανισμού και ως εκ τούτου προστατεύει τα σπερματοζωάρια από πιθανές οξειδωτικές βλάβες. Ταυτόχρονα, ενισχύει τον ρυθμό που κινούνται και την αντοχή τους.

Εναλλακτικές πηγές: Όσπρια, ξηροί καρποί, σπόροι.

Μαύρη σοκολάτα, η αφροδισιακή 

Για τον λόγο ότι περιέχει σε ικανοποιητική ποσότητα το αμινοξύ L-αργινίνη, η μαύρη σοκολάτα δεν είναι απλώς ένα καλό αφροδισιακό, αλλά ανήκει και στις τροφές που δυναμώνουν το σπέρμα. 

Η εξήγηση: Έχει αποδειχθεί ότι η L-αργινίνη ενισχύει την παραγωγή σπέρματος και ταυτόχρονα βελτιώνει συνολικά την ποιότητα και τον αριθμό των σπερματοζωαρίων. Εκτός αυτού, διαστέλλει τα αγγεία, εξασφαλίζοντας καλύτερη ροή του αίματος στην περιοχή των γεννητικών οργάνων.

Εναλλακτικές πηγές: Γαλακτοκομικά προϊόντα, κόκκινο κρέας, πουλερικά, θαλασσινά, ρεβίθια, φύτρο σιταριού, ξηροί καρποί.

Ποντάρουμε στο κόκκινο! 


Τα λαχανικά και τα φρούτα με πορτοκαλί και κόκκινο χρώμα, όπως π.χ. τα καρότα, ανήκουν στις τροφές που επιδρούν θετικά στην υγεία του σπέρματος.

Η εξήγηση: Περιέχουν καροτενοειδή (π.χ. β-καροτίνη), που συμβάλλουν στην καλή υγεία των ιστών των οργάνων του αναπαραγωγικού συστήματος. Επιπλέον, ως αντιοξειδωτικές ουσίες, προστατεύουν το DNA των σπερματοζωαρίων.

Πηγές: Πολύχρωμες πιπεριές, γλυκοπατάτα, ροδάκινο, νεκταρίνι, βερίκοκο, πεπόνι, σταφύλια, μούρα, φράουλα, ντομάτα.

vita


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ