Τσιρογιάννης: "Η αξιοποίηση του ΞΕΝΙΑ ως ξενοδοχείο προστατεύει το Κάστρο"


Στην εκδήλωση που διοργάνωσε το «Αρτινό Κομιτάτο» με θέμα «Όλη η αλήθεια για το ΞΕΝΙΑ» το βράδυ της Τετάρτης μίλησε ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης.

Στην ομιλία του ο Δήμαρχος, αφού παρουσίασε το ιστορικό της υπόθεσης, ανέλυσε τις κινήσεις που θα γίνουν στο εξής από το Δήμο σε συνεργασία με τους φορείς της πόλης που έχουν ταχθεί υπέρ της αξιοποίησης του ΞΕΝΙΑ ως ξενοδοχείου.



Υπενθυμίζεται, ότι με απόφασή του (509/14-12-2016) το Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων εμμένει στην αξιοποίηση του χώρου ως ξενοδοχείο, ενώ με επιστολή που έχει ήδη
αποσταλεί, ο Δήμος ζητά συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, μαζί με θεσμικούς και κοινωνικούς φορείς της περιοχής, ώστε να γίνει κοινωνός της υπόθεσης και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας.

«Αυτό που ζητάμε είναι να τροποποιηθεί ο Νόμος 4049/2012, ώστε να αναγράφεται ρητά, ότι παραχωρείται  η κυριότητα του ΞΕΝΙΑ για χρήση ξενοδοχείου» ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του ο κ. Τσιρογιάννης. Υπογράμμισε δε, πως «δεν είμαστε εδώ για να διχάσουμε. Εξ’ αρχής τονίσαμε και συνεχίζουμε να το κάνουμε, ότι μόνο με συνεργασίες μπορούμε να πάμε μπροστά. Όλοι μαζί πρέπει να παλέψουμε για την Άρτα».



Επεσήμανε, ακόμη, ότι δεν υπήρχε κάποια προσυμφωνία για την αξιοποίηση προγράμματος μέσω ΕΣΠΑ για το Ξενία ως χώρου πολιτισμού, όπως ανέφερε σε δηλώσεις της η κ. Όλγα Γεροβασίλη. Αντιθέτως, ο Δήμος Αρταίων εξέτασε όλα τα πιθανά ενδεχόμενα αξιοποίησης του ΞΕΝΙΑ, και ως ξενοδοχείο και ως πολιτιστικό κέντρο και αποφάσισε μέσα από το ανώτατο θεσμικό του όργανο, το Δημοτικό Συμβούλιο, την αξιοποίηση του χώρου ως ξενοδοχείο.

Παράλληλα, κινήθηκε συντονισμένα και υπέβαλλε εγκαίρως, στις 12 Αυγούστου φέτος, στο ΕΣΠΑ (στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» Άξονας προτεραιότητας 14 «Διατήρηση και Προστασία του Περιβάλλοντος Προαγωγή της Αποδοτικής Χρήσης των Πόρων (ΤΣ) με τίτλο «Παρεμβάσεις αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού για την αξιοποίηση του δημόσιου τουριστικού κεφαλαίου», αρ.πρωτ: 5083/28/4/2016 του Υπουργείο Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού) την πρόταση για την αξιοποίηση του Ιστορικού Δημαρχείου Άρτας, με στόχο να αποδώσει έναν ακόμη χώρο πολιτισμού στην πόλη!

«Δεν είμαστε δογματικοί στην άποψή μας» σημείωσε στην ομιλία του ο Δήμαρχος. Και συνέχισε: «Για αυτό, καταλήξαμε σε αυτή, αφού εξετάσαμε κάθε ενδεχόμενο για την αξιοποίηση του ΞΕΝΙΑ Άρτας, συμπεριλαμβανομένης και της μετατροπής του σε πολιτιστικό κέντρο. Όμως, κοιτάξαμε και συνεχίζουμε να κοιτάμε το συμφέρον της ίδιας της πόλης και των κατοίκων της.

Η πρόταση αξιοποίησης που επικαλείται η άλλη πλευρά, μπορεί να είναι πιο συμφέρουσα για εμάς πολιτικά, αφού εάν την επιλέγαμε, επί θητείας μας θα κόβαμε την κορδέλα, ωστόσο το ερώτημα είναι με ποια χρήματα ο Δήμος θα συντηρούσε το ΞΕΝΙΑ ως πολιτιστικό κέντρο, όταν τα έσοδα είναι διαρκώς μειούμενα και τα χρήματα από το Κράτος έχουν κοπεί κατά 70 τοις εκατό; Η πρόταση αυτή δεν εξασφαλίζει την βιωσιμότητα του ΞΕΝΙΑ. Για την ακρίβεια την θέτει σε κίνδυνο, αφού με την χρηματοδότηση μετέωρη κανείς δεν είναι σίγουρος για το πώς θα λειτουργεί ο χώρος αυτός.

Αντιθέτως, η αξιοποίηση του ΞΕΝΙΑ ως ξενοδοχείο εξασφαλίζει την προστασία του χώρου, την περαιτέρω ανάδειξή του και την βιωσιμότητα του εγχειρήματος. Εξασφαλίζει ότι το Κάστρο θα είναι και πάλι ανοικτό για πολλά χρόνια, ενώ θα ενισχύσει την τοπική οικονομία, θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και θα συμβάλλει στην τουριστική ανάπτυξη της Άρτας. Καλούμε όλους τους φορείς της πόλης, καθώς και τους Κυβερνητικούς βουλευτές να στηρίξουν την πρότασή μας, που βάζει σε κεντρική προτεραιότητα την ανάπτυξη της περιοχής μας».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ