Ιωάννινα: ...Στιγμιότυπα από ένα εντυπωσιακό Μουσείο


- Σε ένα κομμάτι του Κάστρου η αργυροτεχνία της Ηπείρου… 


Ένας ιστορικός χώρος, που ήταν ξεχασμένος αποκτά και πάλι ζωή... Ένα μέρος του Κάστρου των Ιωαννίνων και ένα κομμάτι από την αργυροτεχνία της Ηπείρου, συνθέτουν πλέον ένα εντυπωσιακό Μουσείο. (Φωτορεπορτάζ)




Τα εγκαίνια του Μουσείου έγιναν το Σάββατο παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, στην Ακρόπολη του Ιτς Καλέ, στο Κάστρο των Ιωαννίνων.

Τα εγκαίνια έφεραν στα Γιάννινα δεκάδες βουλευτές όλων των κομμάτων, ενώ οι παρουσίες που ξεχώρισαν ήταν του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια και του πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Το Μουσείο Αργυροτεχνίας το οποίο παραδίδεται πλέον στο κοινό.
Το Μουσείο Αργυροτεχνίας βρίσκεται στο Κάστρο, στον δυτικό προμαχώνα της νοτιοανατολικής ακρόπολης του Ιτς Καλέ.

Καταλαμβάνει τις δύο στάθμες του προμαχώνα, καθώς και το κτίσμα των παλαιών μαγειρίων που εφάπτεται με αυτόν.

ARMOYSEIO

Σκοπός του Μουσείου είναι η διάσωση της γνώσης για την ηπειρωτική αργυροτεχνία, η διάχυση πληροφοριών στο ευρύ κοινό σχετικά με την τεχνολογία της, καθώς και η σύνδεση αυτής της τεχνολογίας με τα κοινωνικά χαρακτηριστικά της εποχής στην οποία αναπτύχθηκε κι ήκμασε.

Πρόκειται για μουσείο θεματικό, τεχνολογικό, αφού πραγματεύεται την τεχνολογία της αργυροχοίας κατά την προβιομηχανική περίοδο, αλλά ταυτόχρονα και για μουσείο περιφερειακό αφού εστιάζει κυρίως στην ιστορία της περιοχής της Ηπείρου.

Χρονικά η έκθεση καλύπτει κατά βάση, την μεταβυζαντινή περίοδο, από τον 15ο αιώνα κι έπειτα, χωρίς ωστόσο να λείπουν κι αναφορές στο απώτερο παρελθόν, καθώς η τεχνολογία που χρησιμοποιείται για την παραγωγή των ασημικών ανάγεται συχνά σε πολύ παλιότερες περιόδους.

Οι εκθεσιακοί χώροι αναπτύσσονται στα δύο επίπεδα του προμαχώνα. Στο πρώτο επίπεδο ξετυλίγεται το βασικό μέρος της έκθεσης, το οποίο αναφέρεται στην ιστορία και την τεχνολογία της αργυροτεχνίας στην Ήπειρο. 

Ο επισκέπτης με την βοήθεια ποικίλων εποπτικών μέσων ανακαλύπτει παραδοσιακές τεχνικές, μαθαίνει για τα στάδια τους και για το τελικό προιόν.

ARMOYSEIO2

Στο δεύτερο επίπεδο και μέσα σε διαφανές κέλυφος παρουσιάζεται η συλλογή ηπειρωτικών αργυρών αντικειμένων από τον 18ο ως τον 20ο αιώνα.

Το Μουσείο, χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ, κατόπιν προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού, του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς και του Δήμου Ιωαννιτών.

Εντάσσεται στο δίκτυο Μουσείων που έχει δημιουργήσει το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς, το οποίο με βάση την εμπειρία που διαθέτει, εκτιμά ότι θα προσελκύει τουλάχιστον εξήντα χιλιάδες επισκέπτες ετησίως.

ARMOYSEIO3
ARMOYSEIO4

ARMOYSEIO0
ARMOYSEIO5
ARMOYSEIO6
ARMOYSEIO8
ARMOYSEIO9
ARMOYSEIO10
ARMOYSEIO11
ARMOYSEIO12
ARMOYSEIO13
ARMOYSEIO14
ARMOYSEIO15
ARMOYSEIO16
ARMOUSEIO18
ARMOUSEIO19
ARMOUSEIO20
ARMOUSEIO21

epiruspost.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ