Συντάξεις κάτω των 700 ευρώ για το 60% των συνταξιούχων

 
Σε δραματική θέση έχουν περιέλθει 1,2 εκατ. συνταξιούχοι εξαιτίας των παλαιών αλλά και των πρόσφατων περικοπών στις συντάξεις τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε χθες το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, 6 στους 10 συνταξιούχους στη χώρα παίρνουν σύνταξη κάτω από 700 ευρώ και, μάλιστα, το 44,8% των συνταξιούχων παίρνει μηνιαία σύνταξη κάτω από 665 ευρώ.




Τα στοιχεία του Δικτύου έρχονται να προστεθούν στις επισημάνσεις των επιστημονικών συνεργατών των συνδικάτων, σύμφωνα με τις οποίες το 13,7% των συνταξιούχων ζει σε συνθήκες υλικής στέρησης.

Μάλιστα, οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων εκτιμούν ότι εξαιτίας των 13 ειδικών και άλλων πρόσθετων εισφορών - περικοπών που επιβλήθηκαν από όλες τις κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια, οι συντάξεις μειώθηκαν από 20% έως και άνω του 50%, με αποτέλεσμα να αποτελούν, πλέον, φιλοδωρήματα.

Παρόλο δε, που οι συνταξιούχοι έχουν υποστεί τις 13 μνημονικές περικοπές, τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι τα  ασφαλιστικά ταμεία καταρρέουν από τα ελλείμματα, τα οποία εφέτος θα κινηθούν  κοντά στα 4 δισ. ευρώ, συνολικά.

Αλλά και από τα διαθέσιμα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, με τον Ηλιο «κρυμμένο» εδώ και μήνες (πρόκειται για το πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου που έχει πάψει να λειτουργεί από το καλοκαίρι του 2015), προκύπτει ότι η μέση κύρια σύνταξη κυμαίνεται στα 664 ευρώ και η μέση επικουρική στα 168, χωρίς να έχουν αφαιρεθεί οι κρατήσεις φόρου, ενώ 9 στις 10 επικουρικές είναι κάτω από 197 ευρώ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δικτύου Νίκο Χατζόπουλο, το ανελέητο κυνηγητό των συνταξιούχων συνεχίζεται. «Η κυβέρνηση –όπως και οι προηγούμενες– μας φτωχοποιεί. Και δυστυχώς θα υπάρξει και συνέχεια, ο αυτόματος κόφτης έρχεται», αναφέρει χαρακτηριστικά για να συμπληρώσει ότι κάθε χρόνο λόγω των περικοπών όλο και μεγαλύτερος αριθμός συνταξιούχων θα πλησιάζει το όριο της φτώχειας.

Μάλιστα, οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων εκτιμούν ότι αν δεν υπάρξει οικονομική ανάκαμψη και εισροή νέων πόρων στο ασφαλιστικό σύστημα, η επιδείνωση  στο βιοτικό επίπεδο των συνταξιούχων θα είναι δεδομένη.

Ηδη, σήμερα, οι 6 στους 10 συνταξιούχους λαμβάνουν σύνταξη κάτω από 700 ευρώ και μάλιστα το 44,8% των συνταξιούχων λαμβάνει μηναία σύνταξη κάτω από το όριο σχετικής  φτώχειας των 665 ευρώ.

Σε απόλυτους αριθμούς 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι λαμβάνουν σύνταξη που δεν ξεπερνά το ποσόν των 665 ευρώ και η οποία αποτελεί –σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή– το σταθερό όριο σχετικής φτώχειας.

Ακρως ανησυχητικό είναι και το στοιχείο ότι 52% των νοικοκυριών στη χώρα μας, λόγω της  υψηλής ανεργίας και της φτώχειας, ζουν από τις συντάξεις των ηλικιωμένων μελών τους.

 kathimerini.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ