Μίγδος:Πολιορκείτε ο Δήμος μας ως ένα σύγχρονο Σέλτσο


Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ Γ.ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Για μια σύγχρονη πολιορκία του Δήμου Γ. Καραϊσκάκη έκανε λόγο ο Δήμαρχος κ Περικλής Μίγδος στην προσφώνησή του προς τον ΠτΔ προχθές στο Σέλτσο, με αφορμή τις εκδηλώσεις, για να επισημάνει ότι ο Δήμος δεν έχει δυνατότητα πρόσβασης προς τους όμορους Δήμους Κ.Τζουμέρκων και Ν.Σκουφά.



Επίσης κατηγορηματικά υπογράμμισε ότι "το ίδιο συμβαίνει και με τον κεντρικό οδικό άξονα Άρτας – Καρδίτσας ο οποίος για 50 χρόνια τώρα παραμένει ο ίδιος". Σ' αυτή τη γενική πολιορκία -τόνισε-  "αντιστέκεται ένας Δήμος με γηρασμένο πληθυσμό με μέσο όρο ηλικίας 60 χρόνων και με επίσημα στοιχεία είναι χαρακτηρισμένος ως ο φτωχότερος της Ευρώπης".

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του κ. Περικλή Μίγδου έχει ως εξής:

Εξοχότατε Κύριε Πρόεδρε


Εκ μέρους όλων των Δημοτών σας καλωσορίζουμε στις (Πηγές) Ιστορική έδρα του Δήμου μας. Σας καλωσορίζουμε στο Δήμο Γεωργίου Καραϊσκάκη – στο Δήμο όπου γεννήθηκε ο Αρχιστράτηγος της Ελληνικής Επανάστασης. Εδώ σε αυτή τη γη οι αγωνιστές του Σέλτσου έβαλαν πάνω από τη ζωή τους την αξιοπρέπεια.

Μανάδες σφιχταγκαλιασμένες ρίχτηκαν στο γκρεμό, άλλοι πνίγηκαν στα ορμητικά νερά του Αχελώου και άλλοι σκοτώθηκαν στην άνιση μάχη ως υπερασπιστές του ήθους και των αξιών της ζωής. Ποτισμένα με αίμα και ιδρώτα αυτά τα χώματα για να προστατευτεί η Ελευθερία και η ανεξαρτησία της Πατρίδας.


Κανένας ανθρώπινος νους δεν θα μπορούσε να φανταστεί και καμιά αρχαία τραγωδία δεν θα μπορούσε να παραστήσει το ολοκαύτωμα του Σέλτσου. Σήμερα το φάντασμα ενός νέου ολοκαυτώματος πλανάται πάνω από τη γή μας, πάνω από τα χωριά μας.

Στη νέα τάξη πραγμάτων, στον πόλεμο μεταξύ των οικονομιών και μπροστά στον κίνδυνο κατάρρευσης αρχών και αξιών, πολιορκείτε ο Δήμος μας ως ένα σύγχρονο Σέλτσο, χωρίς διέξοδο φυγής προς το γειτονικό Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων, αφού οι διαδημοτικοί και οδικοί άξονες Τετρακώμου - Καστανιάς και Άνω Καλεντίνης – Κάτω Αθαμάνιο είναι ακόμη τριτοκοσμικοί.

Πολιορκείται ο Δήμος μας κύριε Πρόεδρε, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης και προς τον άλλο όμορο Δήμο Νικολάου Σκουφά, μιας και η διαδημοτική σύνδεση Δημαρίου –Κομποτίου είναι απροσπέλαστη. Το ίδιο συμβαίνει και με τον κεντρικό οδικό άξονα Άρτας – Καρδίτσας ο οποίος για 50 χρόνια τώρα παραμένει ο ίδιος.

Γυρίζοντας το βλέμμα στον Αχελώο , ενώ υπάρχει η δυνατότητα να σταματήσει η αιμορραγία της φυγής προς τα αστικά κέντρα και η μετανάστευση στο εξωτερικό , αντικρίζεις την αποκαρδιωτική εικόνα της εγκατάλειψης των έργων της εκτροπής του Αχελώου, δημιουργώντας πέραν της μεγάλης ανεργίας και της εγκατάλειψης της περιοχής από τους νέους και μια εικόνα βομβαρδισμένου τοπίου- παραφωνία μέσα στη σπάνια ομορφιά της κοιλάδας του Αχελώου.


Αν συμπληρώσει κανείς ότι στη πολιορκία αυτή αντιστέκεται ένας Δήμος με γηρασμένο πληθυσμό με μέσο όρο ηλικίας 60 χρόνων και με επίσημα στοιχεία χαρακτηρισμένος ως ο φτωχότερος της Ευρώπης με αγροτικά ιατρεία αραχνιασμένα και κλειστά εύκολα μπορεί να προδιαγραφεί με μαθηματική ακρίβεια ο ερχομός ενός σύγχρονου ολοκαυτώματος -του ολοκαυτώματος της εγκατάλειψης. Ο Δήμος μας όμως αντιστέκεται και οι Δημότες του κρατούν Θερμοπύλες.

Καταθέσαμε ώριμη πρόταση στο νέο ΕΣΠΑ για δημιουργία πολιτιστικού κέντρου – μουσείου –στις Πηγές προυπ/σμού δαπάνης ( 420.000 )ευρώ. Εκπονήσαμε μελέτη οδοποίας ( επαρχιακό δίκτυο Καρδίτσας – Μονή Σέλτσου -προυπ/σμού: 1.000.000 ευρώ ) , η οποία θα παραδοθεί στο Δήμο μας στις 5 Σεπτεμβρίου, αναμένοντας στήριξη από την επίσημη Πολιτεία να ενταχθεί σε πρόγραμμα .


Καταθέσαμε πρόταση στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα – BALKAN MEDITERAN , σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας , το εθνικό πάρκο Βουλγαρίας , την Εθνική αναπτυξιακή εταιρεία Αλβανίας ,για την αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς όλου του Δήμου και ιδιαίτερα της κοιλάδας του Αχελώου, του οροπεδίου του Γαβρόγου και των πολιτιστικών μνημείων της περιοχής ( Μονή Σέλτσου – κελιά μοναστηρίου Σκουληκαριάς όπου γεννήθηκε ο Καραϊσκάκης – πέτρινα γεφύρια και πολλά άλλα προυπ/σμού δαπάνης 1.500.000 ευρώ ). Αναδεικνύουμε την ανάγκη αποκατάστασης της αδικίας για την γέφυρα Κοράκου και ζητάμε την αναστήλωσή της.

 Κανείς δεν αμφισβητεί ότι το μεγάλο πρόβλημα σε μια πολιορκία είναι το νερό. Έτσι για την Δημοτική Ενότητα Καραϊσκάκη κατατέθηκε πρόταση στο νέο ΕΣΠΑ πρου/σμού 800.000 ευρώ για τον εμπλουτισμό των δικτύων ύδρευσης και δημιουργία νέου δικτύου.

Για την Δημοτική Ενότητα Τετραφυλίας – όπου βρισκόμαστε σήμερα και που υπάρχει το μεγαλύτερο πρόβλημα – εκπονείτε μελέτη και ζητείται η στήριξη του επίσημου Κράτους. Και επειδή δεν είναι όλα μαύρα. Βήματα έχουν γίνει, αλλά όπως όλοι γνωρίζουμε η Ήπειρος είναι ο φτωχός συγγενής όλων των προγραμμάτων μιας και είμαστε από τις περιοχές που είχαν παραμεληθεί.


Η πρώτη αχτίδα φάνηκε από την ένταξη του διαπεριφερειακού δρόμου Μεσόπυργος – Αυλάκι (προυπ/σμού: 2.600.000 ευρώ) στο πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων με εθνικούς πόρους από την Κυβέρνηση και με τη δέσμευση ότι θα επακολουθήσει η διαδημοτική οδική σύνδεση Τετρακώμου – Καστανιάς ( προυπ/σμού :10.000.000 ευρώ ). Και αν συνυπολογίσει κανείς εν μέσω οικονομικών δυσκολιών και το φιλότιμο του Περιφερειάρχη μας- γεννιέται ελπίδα.

Ελπίζουμε με τα νέα προγράμματα να αφυπνιστούν οι εναπομείναντες νέοι και να επαναπατριστούν και άλλοι, αναδεικνύοντας μέσω επαγγελματικών δραστηριοτήτων τα πλεονεκτήματα του Δήμου μας που είναι η πολιτιστική μας κληρονομιά, το φυσικό περιβάλλον και ο πρωτογενής τομέας (κτηνοτροφική – αγροτική παραγωγή ).

Σήμερα περισσότερο από ποτέ η χώρα μας έχει ανάγκη να εμπνευστεί από τις θυσίες και τους αγώνες των τιμώμενων ηρώων και με οδηγό την επική και ηρωϊκή, καθώς επίσης την πνευματική και πολιτιστική κληρονομιά μας , να διασφαλίσουμε την αξιοπρεπή, ανεξάρτητη και υπερήφανη πορεία μας στον σύγχρονο κόσμο.

Το ολοκαύτωμα του Σέλτσου ας γίνει πυξίδα που θα δείχνει σε όλους μας την κατεύθυνση των ιδανικών και των αρχών και ας παραδειγματιστούμε από τους προγόνους μας να παραδώσουμε στα παιδιά μας έναν καλύτερο κόσμο.





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης