Η επέκταση του Σαββατοκύριακου θα σώσει τον πλανήτη


Δεν μπορείς να βρεις εύκολα άνθρωπο να σου πει ότι δεν χαίρεται με τις αργίες. 

Η αργία σημαίνει περισσότερο χρόνο για την οικογένεια, εξόδους και περισσότερο χρόνο για χαλάρωση από την καθημερινή δουλειά. 



 Φανταστείτε, γράφει ο Independent, πως θα ήταν η ζωή εάν δεν υπήρχαν λίγες αργίες μέσα στο χρόνο, αλλά εάν στο Σαββατοκύριακο μεγάλωνε με την προσθήκη και της Παρασκευής, κάθε εβδομάδα.

Αυτή δεν είναι απλά μία καλή ιδέα, η οποία θα προσφέρει χρόνο διασκέδασης στους ανθρώπους, αλλά είναι ίσως το ευκολότερο βήμα που μπορεί να ληφθεί για να μειωθεί ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος και να ευνοήσει μακροπρόθεσμα την οικονομία.

Η μείωση των ωρών εργασίας γενικά, συνδέεται με σημαντική μείωση στην κατανάλωση της ενέργειας, αναφέρουν οι οικονομολόγοι David Rosnick και Mark Weisbrot. Στην πραγματικότητα, εάν οι Αμερικανοί υιοθετήσουν το ευρωπαϊκό ωράριο εργασίας, θα δουν, σύμφωνα με εκτιμήσεις έως και 20% στην μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης, επομένως και στην εκπομπή διοξειδίων του άνθρακα.

Η εργασιακή εβδομάδα τεσσάρων ημερών, θα ήταν ο πιο απλός τρόπος για να γίνει η παγκόσμια οικονομία πιο φιλική προς το περιβάλλον.

Το πείραμα είχε γίνει στη Utah των ΗΠΑ το 2007 που με αύξηση του καθημερινού ωραρίου αφαιρέθηκε από την εργασιακή εβδομάδα η Παρασκευή και τους πρώτους 10 μήνες περιορίστηκε κατά 1,36 εκατ. δολάρια το ενεργειακό κόστος.

Η μείωση στην κατανάλωση ενέργειας παρατηρήθηκε χωρίς καν να μειωθούν οι ώρες εργασίας. Το γεγονός ότι μόνο για μία μέρα οι εργαζόμενοι δεν πήγαιναν στο γραφείο μείωσε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 12.000 τόνους ετησίως.

Το πρόγραμμα εγκαταλείφθηκε το 2011 μετά από παράπονα των κατοίκων ότι δεν μπορούσαν να κάνουν τις δουλειές τους την Παρακευή. Φαίνεται ότι στο πρόγραμμα πρέπει να προστεθεί μία σημαντική αλλαγή και η Παρασκευή να είναι αργία για όλους.

Εκτός από τις θετικές επιπτώσεις στο περιβάλλον τα πλεονεκτήματα θα είναι πολλά. Το να δουλεύεις λιγότερες μέρες θα βελτιώσει την ισορροπία ανάμεσα στην ζωή και την εργασία, θα αποκαταστήσει την πνευματική ζωή και την φυσική κατάσταση των πολιτών.

Θα δώσει τη δυνατότητα στους ανθρώπους να δαπανούν περισσότερη ώρα σε φυσική δραστηριότητα, σε κοινωνικές εκδηλώσεις και τη δυνατότητα των πολιτών να συμμετάσχουν στην κοινωνική ζωή.

Σχετικά πειράματα που έχουν γίνει στην Σουηδία, δείχνουν ότι η μείωση των ωρών απασχόλησης βελτίωσε την υγεία των πολιτών και ενίσχυσε την παραγωγικότητα.

Η ενίσχυση της παραγωγικότητας με την αύξηση του ελεύθερου χρόνου και τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης μπορεί να διαμορφώσει ένα καλύτερο και πιο ασφαλή περιβαλλοντικά κόσμο.

Σε μία προφανή διαφωνία για το πώς θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε οικονομικά σε μία τέτοια κατάσταση, οι σοβαροί οικονομικοί και περιβαλλοντικοί λόγοι από την καθιέρωση του τριήμερου, είναι πολύ καλές αφορμές για τις κυβερνήσεις, τα πολιτικά κόμματα, τις δεξαμενές σκέψεις και τα κοινωνικά κινήματα για να αρχίσουν να σκέφτονται τις λύσεις και να επιχειρηματολογούν για την καθιέρωσή του.

.topontiki.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ