Η... παλέτα της ζωής στο Αγιον Ορος


Δύο σύγχρονοι Βρετανοί εικαστικοί περιηγητές που ταξίδεψαν και εργάστηκαν τα τελευταία 15 χρόνια στο Αγιον Ορος δημιούργησαν μια μοναδική έκθεση έργων ζωγραφικής και για πρώτη φορά την παρουσιάζουν στο Βελιγράδι, χάρη στην Αγιορειτική Εστία Θεσσαλονίκης. (Δείτε Ζωγραφιές)


 
Ο Νταγκ Πάτερσον και ο Τιμ Βάινερ, ξεκινώντας με διαφορετικό κίνητρο ο καθένας, ζωγραφίζουν μοναστήρια, σκήτες και την καθημερινότητα στο Περιβόλι της Παναγιάς, ενώ ο Βάινερ, εκτός από τις ακουαρέλες αποτυπώνει εικόνες του Αγίου Ορους στο... iPad, μέσω μιας ειδικής εφαρμογής με εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

Η έκθεση «Εικαστικά ταξίδια στο Αγιον Ορος» θα μείνει ανοιχτή για το κοινό μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου στον εκθεσιακό χώρο «Atrium» της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Δήμου Βελιγραδίου και είναι η πρώτη φορά που η δουλειά των δύο Βρετανών εικαστικών παρουσιάζεται σε κοινή έκθεση, καθώς η Αγιορειτική Εστία τούς είχε φιλοξενήσει χωριστά στο παρελθόν.

Μοναδικότητα
 
«Το Αγιον Ορος είναι ένας τόπος μοναδικός, που στους δέκα και πλέον αιώνες της ύπαρξής του προσέλκυσε πλήθος ξένων περιηγητών, ζωγράφων, ερευνητών, φωτογράφων, αρχαιολόγων, οι οποίοι εμπνεόμενοι από το κάλλος του παρθένου τοπίου, τη μοναδική αρχιτεκτονική των μοναστηριών, τον πλούτο των θησαυρών που φυλάσσονταν στα σκευοφυλάκια και τον ιδιαίτερο καθημερινό βίο των μοναχών, παρέδωσαν τα έργα τους -εικαστικά, ερευνητικά και περιηγητικά- τα οποία έμελλε να γίνουν χρήσιμα εργαλεία για την αθωνική έρευνα» λέει στο «Εθνος» ο επιμελητής της έκθεσης και της Αγιορειτικής Εστίας, Αναστάσιος Ντούρος.
 
Νταγκ Πάτερσον
Νταγκ Πάτερσον

Ο Νταγκ Πάτερσον επισκέφθηκε πρώτη φορά το Αγιον Ορος το 2001 συνεχίζοντας το εικαστικό και περιηγητικό του project που αφορούσε την καταγραφή των Ιερών Τόπων ανά τον κόσμο. Το 2009 πραγματοποιήθηκε μεγάλη έκθεση στην Αγιορειτική Εστία υπό τον τίτλο «Doug Patterson:

Ζωγραφίζοντας σε τόπους ιερούς» με μέρος της δουλειάς του από το Αγιον Ορος. Εναν χρόνο αργότερα, ο ίδιος πρότεινε στην Αγιορειτική Εστία την καθιέρωση υποτροφίας για το Αγιον Ορος, σύμφωνα με την οποία ένας απόφοιτος καλλιτέχνης από το Royal College of Art του Λονδίνου θα ταξίδευε στο Αγιον Ορος και θα αποτύπωνε μέσα από την παλέτα και το προσωπικό του ζωγραφικό ύφος τον τόπο, την αρχιτεκτονική και τον καθημερινό βίο της μοναστικής πολιτείας.

Ο πρώτος υπότροφος ήταν ο Τιμ Βάινερ, ο οποίος πραγματοποίησε το 2013 τρία μεγάλα ταξίδια στο Αγιον Ορος, κατά τη διάρκεια των οποίων επισκέφθηκε και κατέγραψε τα 20 μοναστήρια, σκήτες, πολλά κελιά, και παρουσίασε τη δουλειά του το 2014 σε μια μεγάλη έκθεση στην Αγιορειτική Εστία με τίτλο «Μια εμπειρία ζωής στο Αγιον Ορος».

Η σύνδεση
 
Στα εγκαίνια της έκθεσης στο Βελιγράδι, ο πρώτος αντιδήμαρχος του δήμου, Αντρέι Μλαντένοβιτς, αναφέρθηκε στην αθωνική πολιτεία, για την οποία είπε ότι είναι ένας τόπος ιερός που συνδέει τους δύο λαούς εδώ και αιώνες.

Τιμ Βάινερ
Τιμ Βάινερ

Χαιρετισμό του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, μετέφερε ο διευθυντής της Αγιορειτικής Εστίας, Αναστάσιος Ντούρος, σημειώνοντας ότι η συνεργασία των δύο πλευρών θα έχει και συνέχεια.

Με την έκθεση αυτή η Αγιορειτική Εστία συμμετείχε στο παράλληλο πρόγραμμα του 23ου Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου Βυζαντινών Σπουδών, το οποίο ολοκληρώθηκε το Σάββατο με τη συμμετοχή πάνω από 1.500 ομιλητών και αναμένονται τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας για την επόμενη διοργανώτρια πόλη, το 2021 (γίνεται κάθε πέντε χρόνια), μεταξύ της Κωνσταντινούπολης και της Λευκωσίας.

ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ
 ethnos.gr

 ΔΕΙΤΕ ΖΩΓΡΑΦΙΕΣ













Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ