Άρτα: Η πτώση του τζίρου έφτασε το εξωπραγματικό 41%!!!


- Οι φόροι έπνιξαν την αγορά.. Πτώση του τζίρου στις εκπτώσεις σύμφωνα με τα στοιχεία των Εμπορικών Συλλόγων της Ηπείρου

Με τον χειρότερο τρόπο διαψεύστηκαν οι αρχικές προσδοκίες του εμπορικού κόσμου, οι οποίες είχαν καλλιεργηθεί με την έναρξη των θερινών εκπτώσεων.



Η καλοκαιρινή εκπτωτική περίοδος όχι μόνο δεν κατάφερε να αναθερμάνει την αγορά αλλά ούτε καν να περιορίσει την πτώση του τζίρου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των Εμπορικών Συλλόγων, η πτώση του τζίρου στα Γιάννινα κυμάνθηκε από 11 μέχρι και 20%, στην Ηγουμενίτσα και την Πρέβεζα δεν παρατηρήθηκαν ιδιαίτερες αυξομειώσεις και παρέμεινε στα ίδια επίπεδα ενώ στην Άρτα η πτώση του τζίρου έφτασε το εξωπραγματικό 41%!!!

Οι υφιστάμενες αλλά και οι επικείμενες φορολογικές υποχρεώσεις φαίνεται πως διαδραμάτισαν καθοριστικό παράγοντα στην αδυναμία και διστακτικότητα που επέδειξε το καταναλωτικό κοινό στα κοινώς ομολογουμένως υψηλά ποσοστά εκπτώσεων που προέβησαν οι εμπορικές επιχειρήσεις.

Στην πλειοψηφία των επιχειρήσεων (60%) το ποσοστό της έκπτωσης κυμάνθηκε μεταξύ 21% και 40%, όταν την αντίστοιχη περυσινή περίοδο το αντίστοιχο ποσοστό ήταν κατά πολύ χαμηλότερο (39%). 

Παράλληλα, στη διάρκεια της φετινής θερινής εκπτωτικής περιόδου περίπου μία στις πέντε επιχειρήσεις πραγματοποίησε πωλήσεις με ποσοστό έκπτωσης άνω του 40%, όταν πέρυσι στην αντίστοιχη επιλογή οδηγούνταν μία στις τρεις επιχειρήσεις.

Όσον αφορά στην εξέλιξη των πωλήσεων διαπιστώθηκε ότι πάνω από μία στις δύο επιχειρήσεις (53%) εμφάνισε υποχώρηση στις πωλήσεις σε σύγκριση με το 2015, ενώ στασιμότητα δήλωσε το 1/3.

Μπορεί ο ρυθμός υποχώρησης της εμπορικής κίνησης να είναι μικρότερος από εκείνον της περιόδου Ιουλίου – Αυγούστου 2015 (80%), δεν θα πρέπει όμως να λησμονείται το γεγονός πως τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο τέθηκε σε εφαρμογή ο πρωτόγνωρος, για τα ελληνικά δεδομένα, περιορισμός στην κίνηση κεφαλαίων (Capital Controls) και η επιβολή της τραπεζικής αργίας. 

Αντίθετα, το ποσοστό αυτών που δήλωσαν ότι οι εκπτώσεις του 2016 ήταν καλύτερες σε σύγκριση με την περσινή περίοδο ανέρχεται στο 14% (5% στις θερινές εκπτώσεις του 2015).

Οι μεταβολές του ποσοστού μείωσης των πωλήσεων σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος καταγράφουν σημαντική διαφοροποίηση. 

Συρρίκνωση 11 - 20% εμφάνισε το μεγαλύτερο μέρος των επιχειρήσεων του δείγματος (35% - 13% το 2015), τη στιγμή που την αντίστοιχη περσινή περίοδο η πλειονότητα των συμμετεχόντων (36%) είχε δηλώσει μείωση άνω του 41%.

 epiruspost.gr



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης