Οι νέες περιοχές της Ηπείρου που οδεύουν προς το δίκτυο Natura


- Ανάμεσα σ' αυτές τις περιοχές είναι ο Αμβρακικός κόλπος και ο Άραχθος

Νέες εκτάσεις στην Ήπειρο, κυρίως θαλάσσιες, θα ενταχθούν στο δίκτυο Natura σύμφωνα με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος.



Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει σε ανακοίνωσή του, ο πρώην Υπουργός Σταύρος Καλογιάννης, οι περιοχές που προτείνει το Υπουργείο είναι οι ακόλουθες:

- τον κάτω ρου του Αράχθου ποταμού (αφορά επέκταση υφιστάμενης περιοχής),
- την Καμπή Φιλιππιάδας (επέκταση υφιστάμενης περιοχής),
- την ευρύτερη θαλάσσια περιοχή μεταξύ νότιας Κέρκυρας, Παξών/Αντίπαξων μέχρι τον Άγιο Θωμά Πρέβεζας, έκτασης 1.300 τετραγωνικών χιλιομέτρων,
- την επέκταση της θαλάσσιας περιοχής του Αμβρακικού κόλπου (300 τετρ. χλμ).

Οι δύο τελευταίες περιοχές αφορούν στην προστασία της θαλάσσιας χελώνας και κητωδών ειδών.
Προτάσεις επέκτασης των ορίων υφιστάμενων περιοχών έχουν κάνει και ορισμένοι Φορείς Διαχείρισης, όπως του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου για επέκταση των Ειδικών Ζωνών Διατήρησης (ΕΖΔ) σε Βάλια Κάλντα, κεντρικό Ζαγόρι, κλπ. 

Αυτές οι επεκτάσεις περιοχών και η ένταξη άλλων, όπως η νέα περιοχή στην πεδιάδα του Λούρου ποταμού, διαφαίνεται ότι παραπέμπονται προς μελλοντική επανεξέταση, λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα που θα προκύψουν από την εφαρμογή προγραμμάτων παρακολούθησης.

Συμπερασματικά, σχεδόν το σύνολο των παράλιων εκτάσεων της Περιφέρειας Ηπείρου, νότια της Ηγουμενίτσας μέχρι την Πρέβεζα, ολόκληρος ο Αμβρακικός κόλπος και ένα νέο τμήμα χερσαίων εκτάσεων, θα καλύπτονται από τις νέες περιοχές του δικτύου “Natura 2000”.

Πρέπει να αναλυθούν με νηφαλιότητα, σημειώνει ο κ. Καλογιάννης, οι περιορισμοί που θα ισχύσουν για μία σειρά έργων και δράσεων που χωροθετούνται ή αναπτύσσονται σ’ αυτές τις νέες περιοχές, αλλά και τα οφέλη και οι δυνατότητες που μπορεί να προκύψουν απ’ αυτές.

Σε κάθε περίπτωση όμως χρειάζεται τεκμηρίωση της αναγκαιότητας επέκτασης του δικτύου “Natura 2000”, δεδομένης μάλιστα της εγκατάλειψης του υφιστάμενου από τη συγκυβέρνηση Σύριζα – ΑΝΕΛ, ανάλυση των νέων δεδομένων και ενημέρωση σε βάθος των πολιτών από το Υπ. Περιβάλλοντος, πριν ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση.

 epiruspost.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ