Κ.Τζουμέρκα: Ο Χρ. Παπάζογλου στη συνεδρίαση του Δ.Σ


Παρουσία του Προέδρου του Επιμελητηρίου Άρτας Χρήστου Παπάζογλου πραγματοποιήθηκε η τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβούλιου του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων.

Ο κύριος Παπάζογλου αναφέρθηκε στην ανάπτυξη της ορεινής περιοχής του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων τονίζοντας πως είναι συνυφασμένη με την Ανάπτυξη της Π.Ε. Άρτας και της Ηπείρου.



Όπως είπε θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία όλων των θεσμικών φορέων της περιοχής, Περιφέρειας , Δήμων , Επιμελητηρίου ώστε να υπάρξει ένας κεντρικός σχεδιασμός για την όσο το δυνατό καλύτερη εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πόρων , φυσικής ομορφιάς και... μνημείων της περιοχής.

Ο κ. Παπάζογλου αναφέρθηκε στα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΕΣΠΑ και του νέου Αναπτυξιακού Νόμου, επισημαίνοντας ότι- αν και έχουν αρκετά κενά- δίνονται ιδιαίτερα κίνητρα για επενδύσεις στις ορεινές περιοχές της χώρας και φοροαπαλλαγές.

«Τα Κεντρικά Τζουμέρκα ανήκουν σε αυτή την κατηγορία», είπε και διαβεβαίωσε το Δημοτικό Συμβούλιο ότι το Επιμελητήριο Άρτας θα σταθεί αρωγός σε κάθε προσπάθεια ανάπτυξης και βελτίωσης των Τοπικών Επιχειρήσεων. Εξέφρασε την επιθυμία να ενημερώνεται για τις αποφάσεις του Συμβουλίου αλλά και να είναι παρών όπου και όταν χρειαστεί!

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Άρτας αναφέρθηκε εξάλλου στη νέα νομοθεσία για την οικοτεχνία, η οποία δίνει τη δυνατότητα στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες για μικρής κλίμακας μεταποίηση αγροτικών προϊόντων ιδίας παραγωγής, τα οποία μπορούν να διαθέτουν σε τοπικές αγορές, εμποροπανηγύρεις, δημοτικές εκδηλώσεις και σε επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου & εστίασης.

Ενδεικτικά ανέφερε τα προϊόντα δημητριακών (τραχανάς- χυλοπίτες), το μέλι, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, κομπόστες- γλυκά του κουταλιού, τουρσί κ.λπ.Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο τσίπουρο, που στην περιοχή της Άρτας παράγεται από ζαμπέλα, τονίζοντας ότι γίνεται μια προσπάθεια να αναγνωριστεί ως απόσταγμα και ενδεχομένως να έχουμε θετικές εξελίξεις στο επόμενο διάστημα.

Ο κ. Παπάζογλου τέλος, υποστήριξε, ότι η νέα οδική σύνδεση Ιόνιας Οδού (ύψος Τερόβου)- Τζουμέρκων (γέφυρα Πλάκας), που σύμφωνα με πληροφορίες θα ενταχθεί στα ΠΕΠ, θα ανοίξει νέες προοπτικές για τα Τζουμέρκα και τους προέτρεψε να διεκδικήσουν την υλοποίηση του έργου Άγναντα – Σκιαδάδες- Βουργαρέλι, που θα δώσει ώθηση στον Τουρισμό της περιοχής, αλλά και να προχωρήσουν στη σύνταξη μελέτης για τον παραλίμνιο δρόμο.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος κ. Μαρίνος Γαρνέλης ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου για τη συμμετοχή του στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και την ενημέρωση σχετικά με τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Χαρακτήρισε θετική τη νομοθεσία για τις οικοτεχνίες, καθώς όπως είπε πολλές γυναίκες στην περιοχή ασχολούνται με την παρασκευή γλυκών του κουταλιού, μαρμελάδων κ.λπ., ενώ αναφορικά με το τσίπουρο είπε πως θα μπορούσε να αποτελέσει άριστο προϊόν με επωνυμία προέλευσης, αρκεί να επιτραπεί η χρήση ζαμπέλας στην παρασκευή του.

Για τον Παραλίμνιο δρόμο υποστήριξε πως ήταν δέσμευση της σημερινής Δημοτικής Αρχής, και πως θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια για την κατασκευή του. «Αν γίνει θα είναι η σωτηρία των Τζουμέρκων» τόνισε.

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε, εξάλλου στη βελτίωση των υποδομών της περιοχής, υποστηρίζοντας πως στις προτεραιότητές τους είναι η αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης, καθώς ακόμη χρησιμοποιούνται σιδηροσωλήνες, αλλά και η ορθολογικότερη διαχείριση των νερών. Επίσης, η βελτίωση - κατασκευή συγκεκριμένων οδικών δικτύων.

 e-artas.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης