Τι είναι αυτό που τραβάει τα κουνούπια πάνω μας


- Πώς να τα αποφύγετε

Τα κουνούπια είναι αναπόσπαστο κομμάτι του καλοκαιριού και μαζί με αυτά και τα ενοχλητικά τους τσιμπήματα που συχνά εγκυμονούν σοβαρότερους κινδύνους από μια μικρή κοκκινίλα.



Όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί τα αρώματα και τα άφτερ σέιβ κάνουν τις γυναίκες και τους άντρες πιο «ελκυστικούς» στα κουνούπια, ενώ Το ίδιο συμβαίνει και με όσους καταναλώνουν μπίρα για να δροσιστούν το καλοκαίρι.

Τα κουνούπια χρησιμοποιούν τρεις κατηγορίες υποδοχέων για να εντοπίσουν το θύμα τους.

Η μία κατηγορία ανιχνεύει το διοξείδιο του άνθρακα που απελευθερώνεται με κάθε εκπνοή, η άλλη τα ίχνη της οκτενόλης (χημικής ουσίας που υπάρχει στην ανάσα και τον ιδρώτα) και η τρίτη ανιχνεύει το μείγμα από τις υπόλοιπες 350 χημικές ουσίες, οι οποίες συνθέτουν τη μυρωδιά του σώματος.

Και μπορεί βέβαια όλοι οι άνθρωποι να παράγουν διοξείδιο του άνθρακα, το μείγμα όμως που δημιουργεί τη μυρωδιά του σώματος είναι μοναδικό για τον καθένα μας, όπως συμβαίνει και με το δακτυλικό αποτύπωμα.

Πώς θα τα απωθήσετε

Για να απωθήσετε τα κουνούπια μπορείτε να χρησιμοποιείτε διάφορα φαρμακευτικά σκευάσματα.

Το πιο ισχυρό είναι η DΕΕΤ (Ν, Ν διαιθυλομετατολουαμίδη), συστατικό που δεσμεύει τους υποδοχείς των εντόμων, με αποτέλεσμα να εκτελούν... άοσμες πτήσεις. Η κιτρονέλλα είναι επίσης μια συχνή εναλλακτική λύση, έρευνες ωστόσο έχουν δείξει πως είναι λιγότερο αποτελεσματική.

Ερευνητές συνέκριναν 16 εντομοαπωθητικά του εμπορίου και διαπίστωσαν πως εκείνα που περιείχαν 24% DΕΕΤ προστάτευαν τους εθελοντές για περίπου πέντε ώρες, όταν τοποθετούσαν τα χέρια τους σε δεξαμενές γεμάτες με κουνούπια, ενώ όσα περιείχαν 10% κιτρονέλλα τούς προστάτευαν για περίπου 20 λεπτά.

Μια ακόμη σημαντική πληροφορία για όσους δέχονται επίθεση από τα έντομα είναι να προσέχουν τους καρπούς και τους αστραγάλους τους, αφού φαίνεται πως αποτελούν τους αγαπημένους στόχους των κουνουπιών.

Το ξύσιμο μπορεί να προσφέρει προσωρινή ανακούφιση, οι δερματολόγοι ωστόσο επιμένουν πως παρά την έντονη φαγούρα που νιώθουν κάποιοι πρέπει να ξεχνούν την ύπαρξη των νυχιών τους. Ο λόγος είναι πως υπάρχει κίνδυνος να επιδεινωθεί ο ερεθισμός και τελικά να προκληθεί μόλυνση.

Γι' αυτό και προτείνουν ως καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης την επάλειψη με φαρμακευτικές κρέμες που περιέχουν κορτιζόνη και αντιβιοτικό.

Για τα μωρά και τα βρέφη οι γονείς είναι προτιμότερο να αγοράζουν από το φαρμακείο υδροκορτιζόνη που προσφέρει μεν ανακούφιση, αλλά η δράση της στο δέρμα είναι πιο ήπια.

onmed

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ