Ειδομένη: Απομακρύνονται οι σκηνές από τη σιδηροδρομική γραμμή


Συνεχίζεται, από το πρωί, και για δεύτερη μέρα, η αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης του άτυπου καταυλισμού προσφύγων και μεταναστών της Ειδομένης. 

Η επιχείρηση άρχισε περίπου στις οκτώ το πρωί και μέχρι στιγμής έχουν αποχωρήσει έξι λεωφορεία με προορισμό δομές φιλοξενίας περιμετρικά της Θεσσαλονίκης. 



Μάλιστα σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα και η διαδικασία απομάκρυνσης σταδιακά σκηνών που βρίσκονταν πάνω στη σιδηροδρομική γραμμή.

Σύμφωνα με το Συντονιστικό για το προσφυγικό στον καταυλισμό παραμένουν περίπου 6.000 άτομα, ωστόσο πηγές της αστυνομίας κάνουν λόγο για σημαντικό μικρότερο αριθμό, αφήνοντας υπόνοιες για οικειοθελή αποχώρηση εκατοντάδων προσφύγων με ταξί και άλλα μέσα στη διάρκεια της νύχτας για να πάνε σε hotspots της επιλογής τους.

Χθες, πρώτη μέρα της ευρείας κλίμακας επιχείρησης, απομακρύνθηκαν από την περιοχή δίχως αντιδράσεις ή άλλα απρόοπτα 2.031 μετανάστες με 42 λεωφορεία με προορισμό κέντρα φιλοξενίας περιμετρικά της Θεσσαλονίκης.

Η μεταφορά των αλλοδαπών με τουριστικά λεωφορεία ξεκίνησε με το πρώτο φως της ημέρας από τον επονομαζόμενο «τομέα Γ» του καταυλισμού, όπου είχαν στήσει αντίσκηνα Σύροι και Κούρδοι πρόσφυγες.

Σύμφωνα με το αρμόδιο συντονιστικό κέντρο, οι περισσότεροι από τους 2.031 πρόσφυγες και μετανάστες οδηγήθηκαν με ιδιωτικά λεωφορεία σε τέσσερις νέους χώρους φιλοξενίας (χωρητικότητας περίπου 4.000 ατόμων) σε πρώην βιομηχανικές εγκαταστάσεις του Νομού Θεσσαλονίκης: τις αποθήκες «Φεσσά» στο Ωραιόκαστρο, τον Βιολογικό Καθαρισμό και τον βιομηχανικό χώρο «Καραμανλή» στη Σίνδο καθώς και το αγρόκτημα «Αλεξιάδη» στο Δερβένι (Θεσσαλονίκης).

Επιπλέον, ένα λεωφορείο με πρόσφυγες και μετανάστες κατευθύνθηκε στο κέντρο προσωρινής φιλοξενίας στη Νέα Καβάλα Κιλκίς, ενώ δύο πούλμαν με αλλοδαπούς από τη θρησκευτική μειονότητα των Γεζίντι κατευθύνθηκαν στο κέντρο φιλοξενίας που λειτουργεί τους τελευταίους μήνες στην Πέτρα Ολύμπου.

Η διαδικασία εξελίσσεται μέχρι στιγμής ομαλά και σύμφωνα με τον σχεδιασμό. Αναμένεται δε να συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες μέχρι να αδειάσει πλήρως η Ειδομένη.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ
 kathimerini.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης