Άρτα:Η αίγλη και η μεγαλοπρέπεια του Ναού της Βλαχέρνας αναδείχθηκαν σε ειδική ημερίδα


Η αίγλη και η ιστορική σημασία του Βυζαντινού Ναού της Βλαχέρνας  αναδείχθηκαν το πρωί της Κυριακής στην ειδική ημερίδα που διοργάνωσαν η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας, η Ιερά Μητρόπολις Νικοπόλεως & Πρεβέζης και ο Δήμος Αρταίων, με αφορμή την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης – αναστήλωσης των κελιών του μνημείου.



Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν τα νεώτερα ευρήματα που προέκυψαν από τις αναστηλωτικές εργασίες, αλλά και από τη γενικότερη μελέτη της αρχιτεκτονικής, της γλυπτικής και ζωγραφικής του μνημείου και του περιβάλλοντος χώρου.

Παράλληλα, εγκαινιάστηκε η φωτογραφική έκθεση, που στεγάζεται στην αίθουσα των δυτικών κελιών της Βλαχέρνας, με πλούσιο υλικό μέσω του οποίου αναδεικνύεται μοναδικότητα του σημαντικού μνημείου του Δεσποτάτου της Ηπείρου.


Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσε ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης, καθώς και ο Δημοτικός Σύμβουλος Αρταίων Χριστόφορος Σιαφάκας. Ο Δήμαρχος στο χαιρετισμό του έκανε λόγο για την ανάγκη να διαφυλαχθούν τα μνημεία της Άρτας, καθώς η πολιτιστική κληρονομιά συνθέτει την ταυτότητα της περιοχής μας.

«Ως Δήμος Αρταίων επενδύουμε στην αξιοποίηση των Βυζαντινών μας μνημείων, αναπόσπαστο κομμάτι των οποίων αποτελεί η Βλαχέρνα. Επενδύουμε γιατί πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο πολιτισμός της Άρτας είναι συνυφασμένος με αυτά τα μνημεία, ενώ η ανάπτυξη του μνημειακού τουρισμού στον οποίο στοχεύουμε θα δώσει ώθηση στην τοπική οικονομία, για αυτό και οφείλουμε όλοι να τα προσέχουμε ως κόρη οφθαλμού» ανέφερε.

Η συγκεκριμένη εκδήλωση περιλαμβανόταν στη σειρά εκδηλώσεων με τίτλο «Βυζαντινή Άρτα», η οποία κορυφώνεται τη Μεγάλη Εβδομάδα και στοχεύει στην ανάδειξη των βυζαντινών μνημείων της περιοχής μας, καθώς και στην δημιουργία κλίματος θρησκευτικής κατάνυξης τις Άγιες ημέρες του Πάσχα.

Πρόκειται για μια σειρά εκδηλώσεων που περιλαμβάνουν μουσικά δρώμενα, αναβίωση εθίμων, έκθεση Αγιογραφίας και βέβαια τη σημερινή εκδήλωση. Οι εκδηλώσεις ταξιδεύουν τους Αρτινούς και τους επισκέπτες στην πόλη για την περίοδο του Πάσχα σε σημαντικά βυζαντινά μνημεία. Χθες το πρωί ήταν η Βλαχέρνα και το απόγευμα η Ιερά Μονή Κάτω Παναγιάς, όπου το «παρών» έδωσε ο Δήμαρχος Αρταίων με τον Δημοτικό Σύμβουλο Κώστα Ζέρβα, ενώ το πρόγραμμα συνεχίζεται σήμερα το βράδυ με την Παναγία της Κορωνησίας, αύριο και μεθαύριο με την Παρηγορήτισσα, τη Μεγάλη Πέμπτη με την Αγία Θεοδώρα κ.α.




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης