"Βοηθήστε να συγγράψω το Ηπειρώτικο Λεξικό" !!


Αγαπητές συμπατριώτισσες, αγαπητοί συμπατριώτες, γεια χαρά! Καταρχάς επιτρέψτε μου να σας συστηθώ. 

Είμαι ο Βασίλης Μαλισιόβας· γεννήθηκα και μεγάλωσα σ’ ένα πολύ μικρό χωριό, τη Μαρκινιάδα Άρτας (Δήμος Νικολάου Σκουφά) και σήμερα μένω στην Αθήνα, όπου εργάζομαι ως επιμελητής εκδόσεων (συνοπτικό βιογραφικό μου μπορείτε να διαβάσετε σε αντίστοιχο πλαίσιο). 



Ως λεξικογράφος, που έχει ζυμωθεί με τον τόπο του και το γλωσσικό του ιδίωμα εδώ και πολλά χρόνια, έχω ξεκινήσει μια φιλόδοξη προσπάθεια: να συγγράψω ένα Ηπειρώτικο Λεξικό.

Στο πλαίσιο της συγκέντρωσης παλιών λέξεων και φράσεων, έχω φτάσει σε ένα ικανοποιητικό σημείο, όμως καθημερινά διαπιστώνω ότι ο γλωσσικός πλούτος της Ηπείρου είναι πραγματικά ανεξάντλητος.

Έτσι, παρά το ότι έχει ήδη δημιουργηθεί ένα αρκετά μεγάλο λημματολόγιο (για τα δεδομένα ενός τέτοιου ειδικού λεξικού), ζητώ τη συνδρομή σας για την ακόμα μεγαλύτερη κάλυψη και εκπροσώπηση των διαφόρων περιοχών της Ηπείρου όπου ομιλούνται τα διάφορα ιδιώματα.

Αυτό μπορείτε να το κάνετε επικοινωνώντας μαζί μου, για να μου πείτε κάποια παλιά λέξη, φράση, παροιμία ή παροιμιώδη φράση κ.λπ, είτε χρησιμοποιείται ευρέως σήμερα είτε όχι. Το σημαντικότερο όμως δεν είναι η σημασία της λέξης, όσο η χρήση της μέσα στον καθημερινό λόγο.

Τονίζω ότι δεν παίζει κανένα ρόλο το μορφωτικό επίπεδο των πληροφορητών – απεναντίας, «ιδανικός» πληροφορητής είναι αυτός που είναι ολιγογράμματος ή και αγράμματος, ο οποίος όμως έχει οργανική σύνδεση με τη «γλώσσα» αυτή.

Επειδή, φυσικά, δεν είναι δυνατόν κάποιος να ανακαλέσει στη μνήμη του αυτομάτως όλες τις παλιές λέξεις, θα ήταν χρήσιμο να διαβάσετε τις ακόλουθες οδηγίες για τη συγκέντρωση του υλικού.

Ακόμη και ελάχιστες λέξεις να θυμηθείτε, κι αυτό είναι κέρδος για την έρευνα, αφού θα τεκμηριωθεί η γεωγραφική κάλυψη των ιδιωμάτων. Η ανταμοιβή όλων μας θα είναι να βγει μια έκδοση αξιοπρεπής, ένα λεξικό που θα κάνει υπερήφανο τον κάθε Ηπειρώτη και την κάθε Ηπειρώτισσα.

Ένα έργο που το οφείλουμε τόσο σε αυτούς που έφυγαν, όσο και σε αυτούς που θα έρθουν μετά από εμάς, για να μας θυμούνται. Κυρίως όμως, για να τους κάνει να αγαπήσουν ακόμη περισσότερο τη λατρεμένη πατρίδα μας, την Ήπειρο. Εύχομαι από καρδιάς κάθε καλό για όλους σας και όλες σας!

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ! 
Με εκτίμηση Βασίλης Μαλισιόβας

Τηλ. οικίας: 210-6400496 (μετά τις 16.00, καθημερινά)


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης