«Το μέλλον συμβαίνει τώρα» λέει ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός


Ο ένας μετά τον άλλο οι παγκόσμιοι οργανισμοί που παρακολουθούν την παγκόσμια θερμοκρασία συντείνουν στο συμπέρασμα ότι το 2016 συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες να καταρρίψει για τρίτη συνεχή χρονιά το ρεκόρ υπερθέρμανσης.



Έτσι, μετά τη NASA, o Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (ΠΜΟ), μια υπηρεσία που λειτουργεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών με έδρα τη Γενεύη ανέφερε ότι «τα ρεκόρ υπερθέρμανσης, κατά μηνιαίο μέσο όρο, καταρρίφθηκαν τόσο τον Ιανουάριο όσο και τον Φεβρουάριο του 2016, ειδικά στα μεγάλα γεωγραφικά πλάτη του βόρειου ημισφαιρίου» σε μια ανακοίνωση που έγινε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας που γιορτάζεται στις 23 Μαρτίου.

Στην Αρκτική, «η έκταση των θαλάσσιων πάγων έφθασε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και τους δύο μήνες», συνέχισε ο ΠΜΟ, ενώ «σε ό,τι αφορά στη συγκέντρωση των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, ξεπεράστηκε το συμβολικό και σημαντικό φράγμα των 400 μερών ανά εκατομμύριο (ppm)».

Σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Κάρλσον, διευθυντή του παγκόσμιου προγράμματος έρευνας για το κλίμα, το οποίο συγχρηματοδοτείται από τον ΠΜΟ, «οι εξαιρετικά αυξημένες θερμοκρασίες του 2016 έχουν προκαλέσει αναταραχή στους κόλπους της κοινότητας των κλιματολόγων».

«Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να εξάγουμε το συμπέρασμα εάν το 2016 θα είναι μια χρονιά που θα καταγραφεί νέο ρεκόρ (υψηλών θερμοκρασιών), πρέπει να περιμένουμε ως τον Οκτώβριο» ώστε να διατυπωθεί μια εκτίμηση για το σύνολο του έτους, διευκρίνισε ο ίδιος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Από την πλευρά του ο Πέτερι Τάαλας, ο Γενικός Γραμματέας του ΠΜΟ, εκτίμησε πως «μπορούμε να εμποδίσουμε την πραγματοποίηση των πιο απαισιόδοξων σεναρίων λαμβάνοντας, επειγόντως, ριζοσπαστικά μέτρα για να μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα».

Ο Τάαλας σημείωσε επίσης ότι έχει κεφαλαιώδη σημασία να ενισχυθεί η προσαρμογή στις κλιματικές αλλαγές, επενδύοντας σε συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης καταστροφών και συστήματα ειδοποίησης για κύματα καύσωνα.

«Ο πλανήτης μας στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στους παγκόσμιους ηγέτες να υπογράψουν και να κυρώσουν τη συμφωνία του Παρισιού» για το Κλίμα, συνέχισε ο Τάαλας. Ο γγ του ΠΜΟ θεωρεί πως η συμφωνία που υπεγράφη στο Παρίσι το Δεκέμβριο του 2015 (COP21) είναι μια «καλή συμφωνία», αλλά το σημαντικό είναι «να τεθεί σε εφαρμογή».

«Δεν έχουμε ακόμη αλλάξει τις συνήθειές μας», ανέφερε ο Τάαλας, απευθύνοντας έκκληση για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας ώστε να μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Ο ΠΜΟ δημοσίευσε επίσης σήμερα τη Δήλωσή του για την Κατάσταση του Κλίματος Παγκοσμίως το 2015, η οποία περιέχει λεπτομερή στοιχεία για τις πρωτοφανείς υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφηκαν το 2015, την αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών, την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, το λιώσιμο των πάγων και τα ακραία καιρικά φαινόμενα που καταγράφονται σε όλο τον κόσμο.

*Photo: σκιέρ σε χιονοδρομικό κέντρο της Καλιφόρνιας η οποία πλήττεται από μακρά ξηρασία.

econews

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης