Αποθήκευση αιολικής ενέργειας από πλωτές ανεμογεννήτριες για πρώτη φορά


Η νορβηγική πετρελαϊκή εταιρεία Statoil ανακοίνωσε ότι θα αποθηκεύει την ενέργεια που παράγει ένα πλωτό αιολικό πάρκο στη Σκωτία σε ένα ισχυρό σύστημα αποθήκευσης ενέργειας σε μπαταρίες.

Το πρωτοποριακό πιλοτικό έργο βασίζεται σε μια μπαταρία λιθίου επάρκειας μιας Μεγαβατώρας η οποία αντιστοιχεί σε «πάνω από δύο εκατομμύρια iPhones» αναφέρει η Statoil.



Η εξειδικευμένη ιστοσελίδα Recharge αναφέρεται στο έργο ως «ένα σύστημα αποθήκευσης με μπαταρία που μπορεί δυνητικά να αλλάξει άρδην το ενεργειακό τοπίο».

Οι μπαταρίες βρίσκονται στο επίκεντρο της έρευνας και της ανάπτυξης στον ενεργειακό κλάδο και θεωρούνται απαραίτητες για την περαιτέρω διείσδυση και ενσωμάτωση των ΑΠΕ στα δίκτυα ενέργειας.

Οι παραγωγοί ανανεώσιμης ενέργειας θα προσφεύγουν στην αποθηκευμένη ενέργεια για να καλύπτουν άμεσα εξάρσεις στη ζήτηση ή να παρέχουν φορτία κατά της ημέρες νηνεμίας και χαμηλών επιπέδων ηλιοφάνειας.

Το πιλοτικό πρόγραμμα της Statoil θα εγκατασταθεί ως το 2018 και είναι συνδεδεμένο με το πρώτο πλωτό αιολικό πάρκο του κόσμου που θα τεθεί σε λειτουργία ένα χρόνο νωρίτερα, το 2017. Το πάρκο που αποτελείται από πέντε ανεμογεννήτριες Hywind συνολικής ισχύος 30 Μεγαβάτ βρίσκεται 25 χιλιόμετρα από τις ανατολικές ακτές στο Πήτερχεντ της Σκωτίας.

«Η αποθήκευση ενέργειας σε μπαταρίες θα μετριάσει τη διαλείπουσα παραγωγή αιολικ΄ξς ενέργειας και θα βελτιστοποιήσει τα παραγόμενα φορτία» αναφέρει ο νορβηγικός κολοσσός.
«Αυτό μπορεί να βελτιώσει την αποδοτικότητα και να μειώσει το κόστος της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας» πρόσθεσε.

Το σύστημα Batwind αναπτύσσουν από κοινού πανεπιστήμια και πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας της Σκωτίας.

econews

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης