Τίμησαν τον Χρήστο Φωτίου όπως του άξιζε...


Το πολύ μεγάλο κέφι και ο χορός ήταν τα χαρακτηριστικά στο αντάμωμα του Συλλόγου των Απανταχού Διστρατιωτών Άρτας που έγινε στην αίθουσα εκδηλώσεων ''ΜΕΝΤΗΣ'' στην Παλλήνη τη Κυριακή 21 Φλεβάρη 2016. (Βίντεο - φώτο)




Ήταν μια όμορφη και άψογα οργανωμένη εκδήλωση η οποία ήταν αφιερωμένη στον αείμνηστο Χρήστο Φωτίου.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου παιδίατρος Αντώνης Κοντός αφού καλωσόρισε όλους τους παρευρισκόμενους και ευχήθηκε καλή χρονιά είπε:


" Μακάρι η καινούργια χρονιά να δώσει σε όλους μας ότι τυχόν δεν έδωσε η προηγούμενη. Μακάρι δε το 2016 να είναι η τελευταία χρονιά της οικονομικής κρίσις που τόσα χρόνια ταλαιπωρεί την χώρα μας . Ας ελπίζουμε πως ο Τζουμερκιώτης πρωθυπουργός μας θα τα καταφέρει ! Εμείς οι Τζουμερκιώτες είμαστε πολύ επίμονοι και υπομονετικοί και ότι βάλουμε ως στόχο το πετυχαίνουμε .!!


Πέρσι στο χορό μας σε αυτόν εδώ τον χώρο όλοι θα θυμάστε πως είχαμε το Χρήστο Φωτίου που μας διασκέδαζε, στην συνέχεια τον είχαμε και στο Δίστρατο στο πανηγύρι του χωριού μας. Ήταν όμως οι τελευταίες φορές που διασκεδάσαμε με το Χρήστο διότι πριν από 4 μήνες περίπου στο κυνήγι, εκεί που έκανε καρτέρι για τα αγριογούρουνα, του είχε στήσει καρτέρι ο χάρος και τον πήρε μαζί του αφού η καρδιά του τον πρόδωσε.

Στις περισσότερες εκδηλώσεις που έκανε ο Σύλλογος μας όλα αυτά τα χρόνια ο Χρήστος ήταν μαζί μας και μας διασκέδαζε με τα γνήσια Ηπειρώτικα τραγούδια του. Δεν νομίζω να υπάρχει κανένας Τζουμερκώτης που να μην έχει γλεντήσει και να μην έχει χορέψει με το Χρήστο Φωτίου.


Τον θυμόμαστε όλοι μας να βγαίνει στο Δίστρατο, στην πλατεία του χωριού μας, ντυμένος τσοπανάκος, με την γκλίτσα στον ώμο και να τραγουδάει το ''Τσοπανάκος ήμουνα προβατάκια φύλαγα''. Ο Χρήστος Φωτίου γεννήθηκε στο Αθαμάνιο της Άρτας.


Ο πατέρας του, ο Λεωνίδας έπαιζε βιολί και επόμενο ήταν να μάθει να παίζει και ο Χρήστος. Από 13 χρόνων ο Χρήστος είχε μάθει πολύ καλά το βιολί ! Για μερικά χρόνια ο Χρήστος έπαιζε βιολί και τραγουδούσε συγχρόνως. Στα μέσα της δεκαετίας του ' 70 ο Χρήστος " απογειώθηκε στο τραγούδι και αναδείχτηκε ένας από τους καλύτερους τραγουδιστές της Ηπείρου.

Θυμάμαι τα περιοδικά της εποχής εκείνης να τον έχουν πρωτοσέλιδο να τραγουδάει και τον Μάκη Χριστοδουλόπουλο να παίζει κλαρίνο. Πολλά τραγούδια του έγιναν μεγάλες επιτυχίες, μερικά δε από αυτά αναφέρονται στη περιοχή μας στα Τζουμέρκα όπως το:

 " Μια κόρη Τζουμερκιώτισσα", "Τζουμέρκα μου περήφανα" '' Αθαμανία όμορφη ''. Ακόμα και για τον πρωθυπουργό μας τον Τσίπρα έβγαλε τραγούδι; '' Λίγο πριν να φέξει βγάλαμε Πρωθυπουργό τον Τσίπρα τον Αλέξη"


Ο Χρήστος εκτός από πολύ καλός τραγουδιστής ήταν πολύ καλός πατριώτης ήταν από τους λίγους τραγουδιστές που όταν κάναμε εκδηλώσεις και του λέγαμε ποιά είναι η αμοιβή του μας έλεγε: ''Ότι θέλετε δώσετε μου, ότι έχετε.''


Σήμερα ο Σύλλογός μας αποφάσισε να του αφιερώσουμε την σημερινή ημέρα, να δώσουμε δε στην οικογένεια μια αναμνηστική πλακέτα για την μεγάλη του προσφορά στο Δημοτικό τραγούδι. " Στη συνέχεια ο Υφυπουργός κ. Γιάννης Μπαλάφας έδωσε στον εγγονό του Χρήστου τον μικρό Χρήστο Φωτίου την αναμνηστική πλακέτα.

Την προσφορά του Χρήστου Φωτίου στο Δημοτικό τραγούδι εξήραν στο σύντομο χαιρετισμό τους οι:

Γιάννης Μπαλάφας, Υφυπουργός Εσωτερικών.
Κωνσταντίνος Κονής , Αντιπρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος.
Περικλής Μίγδος, Δήμαρχος του Δήμου Γεωργίου Καραϊσκάκη .
Γιάννης Σταθόπουλος Δήμαρχος του Δήμου Αγίας Παρασκευής Αττικής.
Φώτης Χαχούλης, πρώην Αντιδήμαρχος του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων.
Γιώργος Κουρτέσας , Πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Ραδοβιζινών.
Γιώργος Οικονόμου, πρώην Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος.











Δείτε το σχετικό βίντεο



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης