Ανοιξιάτικη «επίθεση» στα μάτια από τις αλλεργίες


- Πώς τις καταλαβαίνουμε και τι κάνουμε για να τις αποφύγουμε

Η άνοιξη μπαίνει τυπικά σε λίγες ημέρες - αν και η ανθοφορία είναι ήδη ορατή, καθώς το κλίμα είναι ήδη ζεστό - και μαζί με αυτήν αρχίζουν δειλά-δειλά να κάνουν την εμφάνισή τους και οι αλλεργίες. Εκτός από τροφικές, δερματικές κ.ά., πολύς κόσμος ταλαιπωρείται από οφθαλμικές αλλεργίες. 
 
 
Σύμφωνα με τον διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ιωάννη Μάλλια, οι αλλεργικές εκδηλώσεις στα μάτια αφορούν την εξωτερική επιφάνεια και κυρίως τον επιπεφυκότα (τον λευκό χιτώνα του ματιού).

Οι αλλεργικές επιπεφυκίτιδες περιλαμβάνουν την εποχική αλλεργική επιπεφυκίτιδα (όπως εαρινή ή ανοιξιάτικη), την κλασική αλλεργική επιπεφυκίτιδα σε κάποιο αλλεργιογόνο (φάρμακα ή περιβαλλοντικοί παράγοντες) που μπορεί να μας προσβάλλει όλον τον χρόνο και τη γιγαντοθηλαία επιπεφυκίτιδα που προκαλείται από τη χρόνια χρήση των φακών επαφής.

Κοκκίνισμα και κνησμός

Το πιο κοινό χαρακτηριστικό σημείο είναι η ερυθρότητα ή το κοκκίνισμα των ματιών. Επίσης μπορεί να υπάρχει οίδημα στα βλέφαρα ή ακόμη και στον επιπεφυκότα. Τα μάτια δακρύζουν συνεχώς. Το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα της αλλεργικής επιπεφυκίτιδας είναι ο κνησμός (φαγούρα). 
 
Είναι τόσο έντονη που δύσκολα μπορεί κάποιος να αντισταθεί στο να μην τρίψει τα μάτια του και φυσικά αυτό επιδεινώνει την κατάσταση. Αλλα συμπτώματα είναι το τσούξιμο, η αίσθηση ξένου σώματος, αλλά είναι λιγότερο συχνά και συνήθως συνοδεύουν τη φαγούρα, που είναι το κυρίαρχο σύμπτωμα.

Πολλές από τις αλλεργικές εκδηλώσεις των ματιών συνοδεύονται και από αλλεργικές εκδηλώσεις άλλων οργάνων, όπως η μύτη με τη μορφή της αλλεργικής ρινίτιδας.

«Η αλλεργική επιπεφυκίτιδα ξεκινά με την ευαισθητοποίηση ενός ατόμου σε ένα συγκεκριμένο αλλεργιογόνο» εξηγεί ο κ. Μάλλιας. Η φάση της ευαισθητοποίησης είναι μια ασυμπτωματκή διαδικασία που «προετοιμάζει» τον επιπεφυκότα για τις επακόλουθες αλλεργικές απαντήσεις.

Οταν ένα άτομο επανεκτεθεί στο αλλεργιογόνο, ξεκινά η αλλεργική απάντηση. Τα μαστοκύτταρα αποδεσμεύουν ισταμίνη, η οποία συνδέεται με ειδικούς υποδοχείς των νευρικών κυττάρων και προκαλείται ο κνησμός (φαγούρα), καθώς και με υποδοχείς των ενδοθηλιακών κυττάρων που οδηγούν σε οίδημα και ερυθρότητα των βλεφάρων. 
 
Αλλοι μεσολαβητές όπως οι προσταγλανδίνες, τα λευκοτριένια και οι κυτταροκίνες προκαλούν αγγειοδιαστολή και φλεγμονή. Τα συμπτώματα εμφανίζονται γρήγορα, μέσα σε περίπου δύο ώρες από την έκθεση στο αλλεργιογόνο.

Πώς αντιδρούμε

Σύμφωνα με τον γιατρό, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τον παράγοντα που προκαλεί αλλεργία. Γνωρίζοντας το αλλεργιογόνο μπορούμε να το απομακρύνουμε ή να αποφύγουμε την έκθεσή μας σε αυτό προστατεύοντας τα μάτια μας από την αλλεργική εκδήλωση. 
 
Το πλύσιμο των χεριών, σημειώνει ο κ. Μάλλιας, βοηθά στο να μη μεταφέρονται με το τρίψιμο ουσίες που προκαλούν αλλεργίες στα μάτια, όπως σκόνη, γύρη, τρίχες ζώων. Το τρίψιμο επίσης πρέπει να αποφεύγεται διότι η διαδικασία αυτή εκκρίνει περισσότερη ισταμίνη και επιδεινώνει τα φαινόμενα.

Το μικροκλίμα στο σπίτι και στην εργασία μπορεί να αποτελεί αιτία αλλεργίας. Η χρήση ειδικών φίλτρων στα συστήματα κλιματισμού και η συντήρησή τους βοηθούν στον περιορισμό των αλλεργιογόνων.

Οι κρύες κομπρέσες και το πλύσιμο των ματιών με άφθονο κρύο νερό από τη βρύση μπορεί να ανακουφίσουν από τα συμπτώματα και αυτός είναι ένας απλός τρόπος πρώτης αντιμετώπισης των συμπτωμάτων.

Επίσης τα τεχνητά δάκρυα μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε άφοβα και συχνά, ξεπλένοντας τα μάτια από τα αλλεργιογόνα, προστατεύοντας τον κερατοειδή χιτώνα και ανακουφίζοντας τα συμπτώματα της αίσθησης ξένου σώματος.
 
 Φυντανίδου Ελενα
 .tovima.gr
 
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης