Οι Τσάμηδες προκαλούν…


- Ηχηρό μήνυμα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Δύο φορές από τα Γιάννινα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, χρησιμοποίησε στην ομιλία και τη δήλωσή του, τον όρο «Βόρειος Ήπειρος».



Ο ανώτατος πολιτειακός άρχοντας της χώρας, από την πρωτεύουσα της Ηπείρου, μίλησε για τον αγώνα του Μπιζανίου, που οδήγησε στην απελευθέρωση των Ιωαννίνων και την απελευθέρωση της Βορείου Ηπείρου.

Προφανώς οι αναφορές από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν έγιναν τυχαία, με δεδομένο το θερμό επεισόδιο που είχε προηγηθεί στην Αλβανική Βουλή, μεταξύ του επικεφαλής του κόμματος των Τσάμηδων και του Υπουργού Εξωτερικών της γείτονος. 

Λίγες ημέρες μετά τον φάκελο που κατέθεσαν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, διεκδικώντας αποζημιώσεις πολλών δις αλλά και εδάφη της Ηπείρου, οι Τσάμηδες απαίτησαν από τον Υπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας και κυβερνητικό εταίρο, να αποστείλει νότα διαμαρτυρίας στην Αθήνα, ώστε να μην χρησιμοποιείται στο εξής ο όρος «Βόρειος Ήπειρος».

Κατά τον Σπετίμ Ιντρίζι, επικεφαλής του κόμματος των Τσάμηδων, που μετέχει στην Κυβέρνηση Ράμα, ο όρος Βόρειος Ήπειρος, είναι αλυτρωτικός... «Είναι μία πολιτική εφεύρεση του 1914... ενώ η Τσαμουριά είναι μία γεωγραφική περιοχή, που βρίσκεται σε δύο κράτη», ανέφερε χαρακτηριστικά στην ομιλία του, πριν από τρεις μόλις ημέρες!

«Η απελευθέρωση των Ιωαννίνων την 21η Φεβρουαρίου 1913 και οι γενικότερες επιχειρήσεις στο Μπιζάνι, οι οποίες είχαν ως συνέχεια την απελευθέρωση της Βορείου Ηπείρου αποτελούν μία από τις σημαντικές πτυχές της σύγχρονης ιστορίας μας, δοθέντος ότι οδήγησαν, ουσιαστικώς, στην ένδοξη για την Ελλάδα λήξη του Α' Βαλκανικού Πολέμου, τουλάχιστον στο στρατιωτικό πεδίο» είπε από τα Γιάννινα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, απαντώντας στην προσφώνηση του Περιφερειάρχη και λίγο αργότερα, μετά το πέρας της παρέλασης, επανέλαβε σχεδόν τα ίδια.

Ο Πρόεδρος των Τσάμηδων, ανέβασε κι άλλους τους τόνους απευθυνόμενος στον Υπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας, απαιτώντας ουσιαστικά να τεθεί ζήτημα... γενοκτονίας!

«Η Ελλάδα χρησιμοποιεί αλυτρωτικές ονομασίες όπως Βόρειος Ήπειρος, προσπαθώντας να την επαναφέρει ως επίσημη ορολογία και εσείς φοβόσαστε να χρησιμοποιήσετε τον όρο γενοκτονία για τσάμηδες».

Ο Υπουργός Ντιτμίρ Μπουσάτι, επιχείρησε να κρατήσει χαμηλούς τόνους και δεν ακολούθησε το παραλήρημα, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα αποτελεί στρατηγικό εταίρο της Αλβανίας, παρότι δεν υπάρχει ταύτιση απόψεων σε όλα τα ζητήματα και συμπλήρωσε πως για τα συγκεκριμένα υπάρχουν διαφορετικές απόψεις.

Ωστόσο δεν απέφυγε να αναφερθεί στο ζήτημα της υφαλοκρηπίδας, καθώς μετά την ακύρωση, το 2013, της σχετικής συμφωνίας που είχε υπογραφεί για τα δώδεκα μίλια, το θέμα μένει σε εκκρεμότητα...

Μάλιστα έγκυροι διπλωματικοί κύκλοι, αποδίδουν την ακύρωση της συμφωνίας και τις αξιώσεις που εγείρουν τα Τίρανα, στην ωμή παρέμβαση που ασκεί η Άγκυρα, καθώς η υφαλοκρηπίδα στα θαλάσσια σύνορα Ελλάδος Αλβανίας, μπορεί να αποτελέσει προηγούμενο και για το Αιγαίο.
 
Σε κάθε περίπτωση η κατάσταση στην γείτονα χώρα περιπλέκεται και όλα δείχνουν ότι τα πράγματα οδηγούνται σε παρατεταμένη πολιτική αστάθεια με άγνωστη την ημερομηνία λήξης του κυβερνητικού συνασπισμού.
 
 epiruspost.gr
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης