Άρτα: Κατέθεσαν προσφυγή για το "Ξενία"


Η δημοτική παράταξη «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ» δια των τριών δημοτικών της συμβούλων, κατέθεσε χθες ΠΡΟΣΦΥΓΗ, ενώπιον του Ελεγκτή Νομιμότητας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, κατά της υπ΄αριθμ. 6/2016 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αρταίων, με την οποία αποφασίστηκε (κατά πλειοψηφία) η εκμίσθωση του ΞΕΝΙΑ Άρτας ως ξενοδοχειακή μονάδα.



Η απόφαση αυτή αντίκειται στο Νόμο και ειδικότερα στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) του Δήμου της Άρτας (ΦΕΚ 134 Δ/21-12-1992), βάσει του οποίου ο προσδιορισμός της χρήσης γης της περιοχής του Κάστρου (και επομένως και του ΞΕΝΙΑ που βρίσκεται εντός αυτού) είναι «Διαμόρφωση ως χώρος αναψυχής και πολιτιστικών εκδηλώσεων». Επομένως η απόφαση περί εκμίσθωσης του ΞΕΝΙΑ για ξενοδοχείο (δηλ. τουριστική χρήση) αντίκειται στο νόμο (ΓΠΣ) και επομένως είναι -κατά την άποψή μας – άκυρη.

Ρωτάμε λοιπόν τον κ. Δήμαρχο και την παρούσα Δημοτική Αρχή: Γιατί απέκρυψε το γεγονός αυτό κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου? Γιατί τόση βιασύνη να «κλείσει» το θέμα του ΞΕΝΙΑ άρον -άρον, χωρίς δημόσια ανοιχτή διαβούλευση, χωρίς τη γνώμη της αρτινής κοινωνίας, των αρμοδίων επιστημονικών συλλόγων και άλλων φορέων της περιοχής, χωρίς ενημέρωση από πολιτειακούς παράγοντες για το νομικό καθεστώς και τις δυνατότητες χρηματοδότησης για την αξιοποίηση του χώρου αυτού? Γιατί αν και ζητήσαμε αναβολή της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου , αρνήθηκαν με τόση επιμονή?

Τι κρύβεται πίσω από την τόση βιασύνη? Οι δημοτικοί σύμβουλοι των άλλων παρατάξεων που υπερψήφισαν, γνώριζαν αυτή τη διάταξη νόμου? Ο πρώην Δήμαρχος κ. Παπαλέξης είναι δυνατό να την αγνοούσε?

Να επισημάνουμε βεβαίως ότι το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της πόλης, που ισχύει από το 1992 και δεν έχει μέχρι σήμερα αναθεωρηθεί, είναι απολύτως δεσμευτικό, ενώ η διαδικασία αναθεώρησής του δεν είναι απλή υπόθεση και πάντως δεν πρόκειται να γίνει ούτε γρήγορα, ούτε εύκολα!

Τέλος να δηλώσουμε ότι εμείς, υπερασπίζοντας όχι μόνο τη νομιμότητα αλλά και τον δημόσιο χαρακτήρα του ΞΕΝΙΑ και του αρχαιολογικού χώρου που το περιβάλλει, επιμένουμε στην χρήση του για πολιτισμό και αναψυχή και θα πάρουμε και στο μέλλον όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες προκειμένου ν΄αποτρέψουμε διαδικασίες ιδιωτικοποίησής του και να ανιχνεύσουμε δυνατότητες χρηματοδότησης για την αποκατάσταση του κτιρίου, ώστε να αποδοθεί επιτέλους το ΞΕΝΙΑ ανοιχτό και ζωντανό σε όλους τους πολίτες και επισκέπτες της Άρτας.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης