Το τέμπλο της Παρηγορήτισσας ως "Εκθεμα του μήνα"


Το τέμπλο του ναού της Παρηγορήτισσας επέλεξε να προβάλει ως «Έκθεμα του Μήνα» για τον Ιανουάριο η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας σε σχετικό βίντεο που φιλοξενείται στο YouTube. (Δείτε το βίντεο και φώτο)




Ο ναός της Παρηγορήτισσας, κτίσμα των Κομνηνοδουκάδων του 13ου αιώνα, βρίσκεται σε χαμηλό λόφο κοντά στο κέντρο της Άρτας. Παλαιότερα υπήρξε καθολικό μεγάλου μοναστηριού. Γνωστός σήμερα ως Παναγιά η Παρηγορήτισσα, ο ναός είναι αφιερωμένος στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Ηπείρου.


Ο ναός ανήκει στον οκταγωνικό, σταυροειδή τύπο. Ενώ εξωτερικά είναι ένα ορθογώνιο κυβικό κτίσμα, εσωτερικά διακρίνεται για την ελαφρότητα και την κομψότητα των αρχιτεκτονικών μελών του, καθώς και για τον πλούσιο γλυπτό διάκοσμο.


Στον τρούλο σώζεται το ψηφιδωτό του Παντοκράτορα. Στο Ιερό οι τοιχογραφίες χρονολογούνται τον 16ο αιώνα, ενώ στον κυρίως ναό τον 17ο αιώνα.

Στο κτιστό τέμπλο του ναού, που αντικατέστησε το αρχικό μαρμάρινο, διακρίνονται επάλληλα στρώματα τοιχογραφιών που χρονολογούνται από τον 16ο έως τον 20ό αιώνα.


Το 2014 συντηρήθηκαν οι τοιχογραφίες του τέμπλου, το ξύλινο νεότερο άνω τμήμα του, ενώ παράλληλα απομακρύνθηκαν τα ίχνη τσιμεντοκονιαμάτων της βάσης του, από το προσωπικό της 18ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων υπό την επίβλεψη της 8ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Επιμέλεια: Βαρβάρα Ν. Παπαδοπούλου (δρ Αρχαιολόγος, Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας). Κάμερα-Μοντάζ: Κωνσταντίνος Υψηλός (Συντηρητής Αρχαιοτήτων Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας).


 archaiologia.gr

Δείτε  το βίντεο







Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ