Τζουμέρκα: Τίμησαν τη μνήμη του Δημήτρη Χασιάκου


Το Σάββατο 19/12/15 οι συγγενείς, οι χωριανοί, αρκετοί φίλοι και συνάδελφοι γιατροί, ήρθαν από την Αθήνα για να τον τιμήσουν τον Δημήτρη Χασιάκο, στο ετήσιο μνημόσυνο που τέλεσε η οικογένειά του στη γενέτειρά του το συνοικισμό Σγάρα της Κοινότητας Καταρράκτη, στα Τζουμέρκα, της Άρτας.


Όπως είναι γνωστό, έφυγε ξαφνικά από τη ζωή στις 19 Δεκεμβρίου 2.014 ο γνωστός σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό, γυναικολόγος και καθηγητής πανεπιστημίου Δημήτρης Χασιάκος, με καταγωγή από το συνοικισμό Σγάρα της Κοινότητας Καταρράκτη Άρτας. 

Η αλήθεια είναι πως δεν είναι εύκολο να πεις αντίο στο Δημήτρη Χασιάκο, έναν ΑΝΘΡΩΠΟ με κεφαλαία γράμματα, με ξεχωριστή προσωπικότητα, το σπάνιο ήθος, την ανθρωπιά, την αγάπη, το χαμόγελο, την ευγένεια, τον γιατρό που τίμησε τη λευκή στολή και τον Ιπποκράτειο όρκο. 

" Έκτισε" έναν χαρακτήρα και μια προσωπικότητα, όπου η Ιατρική δεν ήταν γι' αυτόν επάγγελμα, αλλά ένα κοινωνικό λειτούργημα, που το υπηρέτησε με πρωτοφανή αγάπη τόσο για την επιστήμη, όσο επίσης για τους ανθρώπους που έγινε χωρίς εξαίρεση το στήριγμά τους. 


Είναι σίγουρο ότι σήμερα οι χωριανοί του και χιλιάδες κόσμου που τον αγαπούσε, θρηνεί τον άδικο χαμό του. 60.000 και πλέον μητέρες έφεραν στον κόσμο τα παιδιά τους με τη βοήθεια του και τις ιατρικές του γνώσεις. 

Όλοι μας κεραυνοβολημένοι κυριολεκτικά από την είδηση του ξαφνικού του θανάτου ακόμα δεν μπορούμε να πιστέψουμε, ότι έφυγε από κοντά μας. Εύχομαι, εξάδελφε Δημήτρη, ο παντοδύναμος Θεός να σε τάξει " Ένθα οι δίκαιοι" και να ενσταλάξει βάλσαμο παρηγοριάς στη γυναίκα σου, στις 4 κόρες σου, στα πολλά αδέλφια σου και τους συγγενείς σου.
Αιωνία σου η μνήμη !

Ιωάννης Φούκας

Βιογραφικό 

 Ο Δημήτρης Χασίακος, του Κωνσταντίνου και της Ανθής, γεννήθηκε το 1955 στο χωριό Σγάρα της κοινότητας Καταρράκτη (σημερινός Δήμος Κεντρικών Τζουμέρκων) του Ν. Άρτας.

Ο παππούς Χρήστος Χασιακός ήταν μέλος μιας οικογένειας με καταγωγή από την Ήπειρο. Με τη σύζυγό του Λαμπρινή απέκτησαν δύο παιδιά: τον Κωνσταντίνο (πατέρα του βιογραφούμενου) και την Παρασκευή. Και τα δυο αδέλφια αποκαταστάθηκαν στον τόπο καταγωγής τους.

Η Παρασκευή παντρεύτηκε τον Χρήστο Θεριανό στη Λευκάδα κι απέκτησαν δύο γιους: το Βαγγέλη και το Βασίλη. Ο Κωνσταντίνος παντρεύτηκε την Ανθή κι απέκτησαν εφτά παιδιά: το Σωτήρη, το Χρήστο, το Δημήτρη (βιογραφούμενο), το Βασίλη, τη Λαμπρινή, τη Σταυρούλα και τη Μαίρη. «Αγωνίστηκαν να προσφέρουν ό,τι καλύτερο μπορούσαν στα παιδιά τους και αξιώθηκαν να τα καμαρώσουν άριστα αποκατεστημένα».

Παρακολούθησε το Δημοτικό στη γενέτειρά του και τις τρεις πρώτες τάξεις του Γυμνασίου στα Άγναντα. Κατόπιν μετακόμισε με τους δικούς του στην Αθήνα. Εκεί τελείωσε το 15ο Γυμνάσιο Αρρένων στην Κυψέλη. Επειδή η οικογένεια του είχε οικονομικές δυσκολίες, εργαζόταν τα καλοκαίρια σε διάφορες δουλειές.

Μετά την ολοκλήρωση της βασικής εκπαίδευσης, σπούδασε στην Ιατρική Σχολή. Υπηρέτησε τη θητεία του ως οπλίτης γιατρός με το βαθμό του δεκανέα στην Τρίπολη, στην Άρτα και στο Πέραμα Ιωαννίνων. Παράλληλα με το στρατό, έκανε και το αγροτικό του στο Κεφαλόβρυσο Ιωαννίνων, υπαγόμενος στο Τάγμα Κονίτσης.

Στη συνέχεια, ακολούθησε για ένα οκτάμηνο βασικές σπουδές στην αγγλική γλώσσα σ’ ένα κολέγιο στο Manchester της Αγγλίας. Ειδικεύτηκε ως μαιευτήρας-γυναικολόγος στο Αρεταίειο Νοσοκομείο. Στη συνέχεια μετέβη στις Η.Π.Α., όπου έκανε περαιτέρω σπουδές στον τομέα της ανθρώπινης παραγωγής στην Ιατρική Σχολή της Ανατολικής Βιρτζίνια και στο John’s Hopkins Hospital στη Βαλτιμόρη.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, έγινε λέκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και αργότερα επίκουρος καθηγητής στον κλάδο της Μαιευτικής – Γυναικολογίας, όπου παράμενε μέχρι πριν φέτος. Εξειδικευμένος στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή σύμφωνα με τις προδιαγραφές του EBCOG και της Ελληνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και στην Γυναικολογική Ενδοσκόπηση.

Μεταξύ των κλινικών όπου εξειδικεύθηκε περιλαμβάνεται το John Hopkins Hospital (IVF unit) των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής). Είχε να επιδείξει πλούσιο πολυετές κλινικό και διδακτικό έργο στο Πανεπιστήμιο Αθηνών καθώς και πολυάριθμες δημοσιεύσεις σε διεθνή ιατρικά περιοδικά και ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια.

Ήταν υπεύθυνος για την καθοδήγηση των υπό ειδικότητα γιατρών στο «Αρεταίειο», ενώ συμμετέχει και στην εκπαίδευση των φοιτητών της ιατρικής σχολής. Η δραστηριότητα του επεκτεινόταν και στον ιδιωτικό τομέα, όντας μέτοχος σε ιδιωτικά μαιευτήρια και κλινικές.

Στην προσωπική του ζωή, ο Δημήτρης ήταν παντρεμένος με τη Γεωργίτσα - Σταυρούλα Μπάκα, ιατρό μικροβιολόγο, Επίκουρο Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, και είχε αποκτήσει τέσσερα παιδιά: την Ανθία, τη Σταματίνα, τη Χριστίνα και την Ελένη.


Διαβάστε επίσης ΕΔΩ και ΕΔΩ και ΕΔΩ  και ΕΔΩ και ΕΔΩ


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης