Έρχονται μέτρα για τους αγριόχοιρους


- Ποιος είναι ο σχεδιασμός ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του υπερπληθυσμού και των ζημιών στις καλλιέργειες

Τη λήψη μέτρων διαχειριστικού και διοικητικού χαρακτήρα εξετάζουν οι συναρμόδιες υπηρεσίες των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το μείζον πρόβλημα του υπερπληθυσμού των αγριόχοιρων σε ολόκληρη σχεδόν την επικράτεια, με ιδιαίτερα ένταση όμως σε κάποιες περιοχές, όπως στην Ήπειρο. 



Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και σχετίζεται τόσο με την αύξηση του πληθυσμού, όσο με την επιβεβαίωση, ότι έχει αυξηθεί αλματωδώς ο αριθμών των ημίαιμων ζώων, καθώς επίσης και οι ζημιές που προκαλούν στο φυτικό κεφάλαιο και την παραγωγή, αποτέλεσαν το επίκεντρο της συνάντησης που έγινε προ ημερών στο ΥΠΕΚΑ, με τη συμμετοχή παραγόντων των δύο υπουργείων, της περιφέρειας Ηπείρου, του ΕΛΓΑ και εκπροσώπων των κυνηγετικών οργανώσεων.
 
Η κατάσταση ειδικά σε κάποιες περιοχές της χώρας κρίνεται ιδιαίτερα κρίσιμη, κάτι που επισημάνθηκε από αρκετούς ομιλητές στη διάρκεια της συνάντησης, ενώ η συνάντηση κατέληξε στην απόφαση να εξεταστεί άμεσα η λήψη μέτρων, προς διάφορες κατευθύνσεις.
 
Όπως ανέφερε ο Νικόλαος Μπόκαρης, από το Τμήμα Διαχείρισης Άγριας Ζωής και Θήρας του ΥΠΕΚΑ, που τυγχάνει και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Δασολόγων, η κατάσταση πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα καθώς πέραν των ζημιών που προκαλούνται στις καλλιέργειες, επομένως στα εισοδήματα των παραγωγών, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα γενετικής αλλοίωσης του πληθυσμού του αγριόχοιρου, λόγω της επιμειξίας (υβριδισμός) με ήμερα ζώα, που βρίσκονταν σε εγκαταστάσεις εκτατικής χοιροτροφίας.

«Όταν δεν υπάρχει κανένας έλεγχος στην εκτατική χοιροτροφία, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για προβλήματα όπως το συγκεκριμένο που καλούμαστε πλέον να το διαχειριστούμε», τόνισε ο κ. Μπόκαρης, μιλώντας στην εκπομπή «Περιβάλλον, Κυνήγι – Μύθοι και Αλήθειες» στο ITV.

Τα προτεινόμενα μέτρα

Η συνάντηση κατέληξε σε κάποιες προτάσεις μία από τις οποίες είναι και η επέκταση της περιόδου άσκησης της θήρας του αγριόχοιρου, πιθανότατα για ένα μήνα μετά την ημερομηνία σημερινής λήξης, φτάνοντας μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, ενδεχόμενα και με αύξηση του μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού κάρπωσης ή και με αύξηση των εβδομαδιαίων εξόδων.
 
Ιδιαίτερη έμφαση όμως δίνει το ΥΠΕΚΑ στην αναγκαιότητα αναστολής της υπουργικής απόφασης που επιτρέπει την ανεξέλεγκτη εκτατική χοιροτροφία. Προς αυτή την κατεύθυνση ζητήθηκε ήδη η έκδοση σχετικής ΚΥΑ που θα επιβάλλει συγκεκριμένους περιορισμούς. Ακόμη, το ΥΠΕΚΑ πρότεινε όπως να συσταθούν συνεργεία δίωξης των ελεύθερων ημίαιμων ζώων.
 
Η Γενική Διεύθυνση Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας όπως τόνισε ο Διευθυντής Νίκος Παπαευθυμίου, πρότεινε την επέκταση της περιόδου άσκησης της θήρας, χωρίς σκύλους δίωξης όμως και αυστηρά στις περιοχές των ζωνών διάβασης των αποδημητικών πτηνών από την 1η Αυγούστου μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου και από τις 20 Ιανουαρίου έως τις 28 Φεβρουαρίου.

Οι κυνηγητικές οργανώσεις από την πλευρά τους, όπως τόνισε ο επιστημονικός συνεργάτης της Ε’ ΚΟΗ Ηλ. Παππάς αποδέχονται ότι η επέκταση της περιόδου θήρευσης είναι ένα διαχειριστικό μέτρο που μπορεί να αποδώσει πλην όμως, θα πρέπει να ασκείται η θήρα όπως και όλες τις υπόλοιπες περιόδους.

Οι αποζημιώσεις



Ένα σοβαρό ζήτημα όμως που πρέπει να αντιμετωπιστεί και τέθηκε στη συνάντηση στο υπουργείο είναι αυτό των αποζημιώσεων των παραγωγών για τις ζημιές που προκαλούν οι αγριόχοιροι στις καλλιέργειες. 

Ο ΕΛΓΑ όπως είναι γνωστό και όπως ανέφερε ο προϊστάμενος του υποκαταστήματος Ιωαννίνων του ΕΛΓΑ Σωτήριος Χήρας δεν καλύπτει ασφαλιστικά και ως εκ τούτου δεν αποζημιώνει ζημιές από αγριόχοιρους εκτός και εάν αυτές, σημειωθούν σε περιοχές που είναι ενταγμένες στη συνθήκη Ramsar.

Ο κ. Μπόκαρης τόνισε, ότι τέθηκε μετ’ επιτάσεως η αναγκαιότητα να αλλάξει και ο τρόπος καθορισμού των μονάδων αποζημίωσης των παραγωγών από τον ΕΛΓΑ, θέμα όμως που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί όχι μόνο σε εθνικό, αλλά και σε διεθνές επίπεδο με τη σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η συμπεριφορά του ζώου

Οι υπηρεσίες των υπουργείων έχουν σχεδόν καταλήξει με βεβαιότητα ότι το πρόβλημα έλαβε ανεξέλεγκτες διαστάσεις, όταν έγινε η επιμειξία των άγριων με τα ήμερα ζώα, από την οποία προήλθε ο αριθμός των ημίαιμων, τα οποία έχουν διαφορετική συμπεριφορά από τα άγρια ζώα και φυσικά διαφορετική αναπαραγωγική συχνότητα.

«Τα ημίαιμα ζώα έχουν τελείως διαφορετική συμπεριφορά από τα άγρια. Καταρχάς τα άγρια γεννούν μία φορά το χρόνο από 2-4 μικρά, ενώ τα ημίαιμα, στατιστικά, γεννούν 2,5 φορές το χρόνο από 7-10 μικρά. Έτσι προκύπτει τεράστιος κίνδυνος γενετικής αλλοίωσης του πληθυσμού του άγριου ζώου. Το ημίαιμο ζώο επίσης έχει περισσότερο λίπος, κάτι που το βοηθά να αντιμετωπίζει με ευκολία και να ξεπερνά τις ηλεκτροφόρες περιφράξεις. 

 Θεωρούμε, ότι οι άγριοι πληθυσμοί έχουν μάθει να επιβιώνουν στη φύση, σε αντίθεση με τα ημίαιμα που εμφανίζονται κυρίως στις πεδινές περιοχές, επομένως έχουν μεγαλύτερη ευκολία προσέγγισης με τον άνθρωπο και τις δραστηριότητές του», τόνισε ο κ. Μπόκαρης.

Από την εφημερίδα Ελευθερία
 epirusonline.gr


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης