Νέο κύμα θεωριών συνωμοσίας


Ακόμα και ο Μπαράκ Ομπάμα τις διαβάζει. Αυτή την εβδομάδα δήλωσε πως η αγαπημένη του θεωρία συνωμοσίας λέει πως όταν ξεκίνησαν οι στρατιωτικές ασκήσεις στο Τέξας, ο στόχος ήταν να επιβληθεί στρατιωτικός νόμος, για να παραβιαστεί το Σύνταγμα και να κάνει εκείνος και τρίτη θητεία ως πρόεδρος των ΗΠΑ! 

Αυτές τις μέρες βέβαια, δεν είναι κι εύκολο να διαλέξει κανείς την αγαπημένη του θεωρία συνωμοσίας. Σε ελληνικό και ξένο Ιντερνετ, βλέπετε, οι θεωρίες οργιάζουν.



Οπως πάντα, οι Ελληνες συνωμοσιολόγοι αγαπούν να σερβίρουν τις θεωρίες τους με ολίγη από αγιοσύνη: το συνωμοσιολογικό Ιντερνετ αυτές τις μέρες προσκυνά την παλιά προφητεία κάποιου «Τραχωνίου της Κύπρου», που είπε πως «οι Ρώσοι θα επέμβουν ημέρα Τρίτη», και υμνεί τον γέροντα Παΐσιο, που προέβλεψε πως «θα γίνει πόλεμος Ρωσίας και Τουρκίας» και στο τέλος «εμάς θα μας δώσουν την Πόλη»!

Παράλληλα, η γνωστή και αγαπημένη θεωρία επαναπροσαρμόζεται, κι έτσι διαβάζουμε πως «στο Παρίσι είχε προειδοποιηθεί η εβραϊκή κοινότητα για το τρομοκρατικό χτύπημα». Δυστυχώς δεν έχει βρεθεί τρόπος ακόμη να συνδεθεί η Λέσχη Μπίλντερμπεργκ με τους τρομοκράτες του ISIS και οι αεροψεκασμοί με το ρωσικό αεροσκάφος που κατερρίφθη.

Αυτό, βέβαια, δεν εμποδίζει τους ξένους συνωμοσιολόγους να φτιάχνουν το δικό τους ποτ πουρί θεωριών.

Πάρτε για παράδειγμα το ρωσικό αεροπλάνο που κατέρριψαν οι Τούρκοι. Στο Ιντερνετ θα διαπιστώσετε πως εκεί έξω υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν πως η Ουάσιγκτον απαίτησε να πέσει το αεροπλάνο, για να τιμωρήσουν τους Ρώσους που βομβάρδισαν τους ισλαμιστές της Συρίας, οι οποίοι σύμφωνα με το συγκεκριμένο σενάριο, είναι όργανα (ποιων άλλων;) των Αμερικάνων.

Οταν πρόκειται για θεωρίες συνωμοσίας, βλέπετε, ό,τι δεν αποδεικνύεται ισχύει. Κι έτσι, στο youtube θα βρείτε άπειρα βίντεο που διηγούνται πώς το γαλλικό κράτος οργάνωσε την επίθεση στους δύστυχους πολίτες του.

Η συνωμοσία αποδεικνύεται απ’ το γεγονός ότι η αστυνομία ανακοίνωσε πως βρήκε το συριακό διαβατήριο του ενός βομβιστή αυτοκτονίας πάνω στο σώμα του. «Πώς δεν σκίστηκε το διαβατήριο;» γράφουν κάτω απ’ το βίντεο οι καχύποπτοι ιντερνετόβιοι. «Αν ήταν έτσι θα φτιάχναμε αλεξίσφαιρα γιλέκα από χαρτί». Τι κι αν λένε οι ειδικοί στα εκρηκτικά πως αν το διαβατήριο ήταν σε τσέπη παλτού, δεν θα πάθαινε τίποτα; Τα μηνύματα επιμένουν: «ούτε φωτιά δεν έπιασε το χαρτί; Πολύ περίεργο!».

Στον κόσμο των συνωμοσιολόγων, βλέπετε, όλα είναι «πολύ περίεργα», εκτός απ’ τις δικές τους αλλόκοτες θεωρίες.

Κι έτσι, τελευταία πιστεύουν πως ακόμα και το twitter μπορεί να έχει μαντικές ικανότητες.

Διότι όπως θα διαβάσετε χτυπώντας τις λέξεις «spambot» και «Paris» στο Google, πολλές μέρες πριν από τις επιθέσεις στο Παρίσι ένα spambot, δηλαδή ένα αυτόματο πρόγραμμα από αυτά που γεμίζουν το γραμματοκιβώτιό σας σαβούρα, προειδοποίησε για όσα πρόκειται να συμβούν στην Πόλη του Φωτός: «Οι νεκροί απ’ τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι είναι τουλάχιστον 120 και οι τραυματίες 270», τιτίβισε στις 11 Νοεμβρίου το spambot-μάντης.

Οταν στις 20 Νοεμβρίου έγινε η επίθεση στο Παρίσι, οι συνωμοσιολόγοι του Ιντερνετ συνταράχθηκαν απ’ την αποκάλυψη πως ο νέος Νοστράδαμος έχει μικροτσίπ. Φυσικά, όποιος είχε την υπομονή να ψάξει λίγο παραπάνω, θα διαπίστωνε πως το spambot-χαρτορίχτρα απλώς τα μπέρδεψε: έβαλε στο ίδιο τουίτ την επίθεση στο Παρίσι που έγινε στις 7 Ιανουαρίου, και τους 120 νεκρούς από ένα τζαμί στη Νιγηρία που σκοτώθηκαν τον Νοέμβριο του 2014.

Αλλά πάλι, ποιος έχει όρεξη να ψάχνει τέτοιες λεπτομέρειες; Τον σχετικό κανόνα, άλλωστε, τον είχε διατυπώσει ο Μαρκ Τουέιν, τότε που ακόμα δεν υπήρχε Ιντερνετ: «Ποτέ δεν πρέπει να αφήνεις την αλήθεια να σου χαλάσει μια ωραία ιστορία».

Προφανώς, από τότε υπήρχαν θεωρίες συνωμοσίας...

 ΜΑΡΙΛΗ ΜΑΡΓΩΜΕΝΟΥ
 kathimerini.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ