Χωρίς συμφωνία για τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας


Χωρίς συμφωνία για τα κριτήρια προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς για τους οφειλέτες που υπάγονται στον «νόμο Κατσέλη» έληξε ο  γύρος των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές. 

Η συζήτηση θα συνεχισθεί τις επόμενες ημέρες σε επίπεδο κυρίως τεχνικών κλιμακίων, προκειμένου το θέμα να κλείσει μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη.



Η διαφορά ανάμεσα στις δύο πλευρές σε ό,τι αφορά το όριο της αντικειμενικής αξίας της πρώτης κατοικίας που θα προστατεύεται, όσο και για το εισοδηματικό κριτήριο, παραμένει. Ωστόσο, και οι δύο πλευρές συμφωνούν αφενός ότι θα πρέπει να αποκλειστούν οι λεγόμενοι «στρατηγικοί κακοπληρωτές».

Συγκλίσεις θα αναζητηθούν τόσο σε ό,τι αφορά την αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας, καθώς και αν στο νόμο Κατσέλη με τα νέα πλέον κριτήρια θα υπαχθούν όχι μόνο πρόκειται να κάνουν αίτηση τώρα, αλλά και όσοι ήδη έχουν κάνει και αυτή βρίσκεται σε εκκρεμότητα, χωρίς καν να έχει ορισθεί δικάσιμος, ή και περιπτώσεις για τις οποίες έχει ορισθεί δικάσιμος, αλλά αυτή είναι πολλά χρόνια μετά.

«Εμείς δεχόμαστε να είναι πιο αυστηρό το κόστος σε όποιον μπει στον νόμο Κατσέλη και δεν έπρεπε να μπει. Στα κριτήρια, όμως, υπάρχει μεγάλη διαφορά. Δεν θα έλεγα, όμως, ότι δεν υπάρχει καμία προσέγγιση», δήλωσε μετά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Στη συνάντηση δεν παρέστη ο καθ’ ύλην υπουργός Οικονομίας κ. Γιώργος Σταθάκης, με την επίσημη εξήγηση που δόθηκε από το υπουργείο να είναι ότι έπρεπε να βρίσκεται στο κλιμάκιο της ελληνικής κυβέρνησης που συνόδευε τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Η τελευταία συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, κ. Ευ. Τσακαλώτου, με τους επικεφαλής των θεσμών ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής και σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, υπήρξε πρόοδος σε 1-2 ζητήματα (όπως για παράδειγμα να είναι πιο μεγάλο το κόστος αν μπεις στη ρύθμιση χωρίς να το δικαιούσαι), αλλά διαπιστώθηκε μεγάλη απόσταση για το όριο προστασίας και τα εισοδηματικά κριτήρια.

Παράλληλα, ο ίδιος παράγοντας παραδέχτηκε ότι και στο θέμα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση πρέπει να υπάρξει περαιτέρω διαβούλευση με τους δανειστές.

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε πώς οι θεσμοί είναι ευχαριστημένοι με τον τρόπο οργάνωσης των επαφών κατά τις τελευταίες ημέρες, αλλά και την πρόσβαση των τεχνικών κλιμακίων στα υπουργεία.

ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΑΝΙΦΑΒΑ, ΣΩΤΗΡΗΣ ΝΙΚΑΣ  
kathimerini.gr

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ