Παρατηρήσεις για το χωροταξικό σχεδιασμό Ηπείρου




Ανακοίνωση - Εισήγηση της Ν.Ε. ΤΕΕ/ΤΗ Ν. Άρτας, σχετικά με τη διαβούλευση για τη μελέτη "Β' Φάση, αξιολόγηση, αναθεώρηση και εξειδίκευση Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης" της Περιφέρειας Ηπείρου. 




Διαπιστώσαμε ότι στη μελέτη "Β' φάση, αξιολόγηση, αναθεώρηση και εξειδίκευση ΠΠΧΣΑΑ" Περιφέρειας Ηπείρου υπάρχουν αρκετές ελλείψεις γενικά στη μελέτη αλλά και σχετικά με τη Π.Ε. Άρτας για τις οποίες κρίναμε ότι είναι απαραίτητη η συμβολή της Ν.Ε. ΤΕΕ/ΤΗ Ν. Άρτας, ώστε να επισημανθούν στη διαβούλευση.

Το ΤΕΕ/ΤΗ με εισήγηση κατέθεσε τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις του για το Στρατηγικό Σχεδιασμό και το Μοντέλο Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου, στη διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε τη περασμένη Τετάρτη. Για έργα και παρεμβάσεις που αφορούν την Άρτα κατατέθηκε και έγγραφο προς τους μελετητές από την πλευρά του ΤΕΕ Άρτας που επισημαίνει τις ελλείψεις.


Η ανάπτυξη που προβλέπεται για την πόλη της Άρτας είναι κυρίως ως κέντρο μια αγροτικής οικονομίας , η οποία θα αποτελεί το επίκεντρο της ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα καθώς και του τομέα της μεταποίησης χωρίς να γίνεται ιδιαίτερη αναφορά. 

Η Π.Ε. Άρτας πληθυσμιακά κατέχει τη δεύτερη θέση στη Περιφέρεια Ηπείρου μετά τη Π.Ε. Ιωαννίνων και εντός των ορίων της βρίσκεται ο Δήμος Αρταίων, ο δεύτερος σε μέγεθος δήμος της Ηπείρου μετά τον Δήμο Ιωαννιτών. 

Επίσης ο Αυτοκινητόδρομος της Ιόνιας Οδού διέρχεται σε απόσταση 1 χλμ από τη πόλη της Άρτας, γεγονός που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη για το σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει και σε άλλους τομείς παραγωγής στο ΠΠΧΣΑΑ.

Θα περιμέναμε μια εκτενέστερη ανάπτυξη και στο δευτερογενή αλλά και στο τριτογενή τομέα. Η Άρτα συνορεύει με πέντε νομούς και βρέχεται από τον Αμβρακικό κόλπο. 

Η συντονισμένη προσπάθεια για δημιουργία μεταποιητικών και βιοτεχνικών εγκαταστάσεων, σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση και συντήρηση των οδικών αξόνων που διέρχονται από αυτή και τα υπόλοιπα έργα υποδομής στη Περιφέρεια Ηπείρου, θα προσφέρει ιδιαίτερη ώθηση για ανάπτυξη τόσο στην Άρτα όσο και στη ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου. 

Επίσης η  ανάδειξη της πόλης της Άρτας ως κέντρο βυζαντινού πολιτισμού και τουρισμού μιας και για χρόνια αποτελούσε την πρωτεύουσα του Δεσποτάτου της Ηπείρου σε συνδυασμό με την τουριστική ανάπτυξη του ορεινού όγκου και των περιοχών του Αμβρακικού Κόλπου  θεωρούμε ότι είναι απαραίτητη. 

Επιπλέον σημαντικό κομμάτι που αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα της πόλης είναι η οριοθέτηση διευθέτησης της κοίτης του Αράχθου καθώς και η οριοθέτηση των περιοχών για να οριστούν με σαφήνεια η οικιστική και η γεωργοκτηνοτροφική χρήση αυτών, ώστε να επιτευχθεί η ορθότερη δυνατή ανάπτυξη, διαφυλάσσοντας τις περιουσίες των πολιτών και αυξάνοντας τις παραγωγικές δομές της περιοχής.

Επομένως η Νομαρχιακή Επιτροπή ΤΕΕ/ΤΗ Ν. Άρτας ζητά να ενταχθούν στον πίνακα με θέμα "ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ" τα παρακάτω έργα:

ü  H Οριοθέτηση του ποταμού Αράχθου με τα έργα διευθέτησης κατάντη του φράγματος Πουρναρίου έως τις εκβολές του στον Αμβρακικό κόλπο με παράλληλη ανάπτυξη της παραποτάμιας περιοχής (πάρκα, χώροι περιπάτου, ποδηλατοδρόμια)
  • Μεταφορικές Υποδομές
ü   Η ολοκλήρωση της αναβάθμισης της οδικής σύνδεσης Άρτας - Τρικάλων να πραγματοποιηθεί την περίοδο 2014-2020 και όχι την περίοδο 2020-2030.
ü   Στη σύνδεση της Πρέβεζας με την Ιόνια Οδό να προβλεφθεί και σύνδεση με την υφιστάμενη Ε.Ο. Ιωαννίνων - Άρτας στο ύψος της Γέφυρας "Καλογήρου".
ü   Λειτουργική αποκατάσταση σε όλο το φάσμα του ορεινού οδικού δικτύου της Άρτας.
ü   Η ολοκλήρωση της βελτίωσης της οδικής σύνδεσης λοιπών αρχαιολογικών χώρων της Ηπείρου να πραγματοποιηθεί την περίοδο 2014-2020 και όχι την περίοδο 2020-2030, μαζί με την οδική σύνδεση των αρχαίων θεάτρων της Ηπείρου.
  • Μεταποίηση - Υπηρεσίες
ü   Η άμεση χωροθέτηση και κατασκευή Επιχειρηματικού Πάρκου, με προοπτική ανάπτυξης, στη περιοχή του κόμβου Καμπής της Ιόνιας Οδού, στο Δ.Δ. Καλαμιάς του Δήμου Αρταίων.
§  Πρωτογενής Τομέας
ü   Η κατασκευή εγγειοβελτιωτικών έργων στη πεδιάδα της Άρτας για την γεωργική ανάπτυξη.
ü   Οργάνωση και Κατασκευή Δημοπρατηρίου Αγροτικών Προϊόντων στη περιοχή της Άρτας σε συνδυασμό με το "Καλάθι των Αγροτικών Προϊόντων" που προωθεί το Επιχειρησιακό Σχέδιο της Περιφέρειας Ηπείρου.
§  Τουρισμός  
ü   Να ενταχθούν ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Αμβρακίας και οι αρχαιότητες της Άρτας στις δράσεις ένταξης σημαντικών αρχαιολογικών χώρων της περιφέρειας σε δίκτυα τουριστικών διαδρομών μαζί με (Δωδώνη, Αχέροντας, Νικόπολη).
ü   Να ενταχθεί η πόλη της Άρτας σε εθνικό δίκτυο πόλεων θρησκευτικού τουρισμού.
ü   Οικολογική τουριστική ανάπτυξη της Κορωνησίας και ανάπτυξη αλιευτικού τουρισμού στον Αμβρακικό κόλπο.
ü   Ενέργειες ένταξης της περιοχής της Κόπραινας στο εθνικό δίκτυο κέντρων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.
ü   Δράσεις προώθησης αγροτουριστικών δραστηριοτήτων στον ορεινό όγκο της Άρτας.
ü   Δράσεις και κατασκευή περιμετρικού δρόμου στη  Λίμνη Πουρναρίου για ειδικές μορφές τουρισμού (αθλητικός τουρισμός, κωπηλατικό κέντρο).
  • Πολιτισμός
ü   Ενέργειες ανάδειξης της Άρτας σε κέντρο Βυζαντινού πολιτισμού.
ü   Να προωθηθούν δράσεις για το μνημειακό απόθεμα της Π.Ε. Άρτας (Αρχαία Αμβρακία, Βυζαντινές Εκκλησίες, Ιστορικό Γεφύρι Άρτας).
§  Εκπαίδευση
ü  Η αναβάθμιση των υποδομών και εξοπλισμού του ΤΕΙ Ηπείρου στην Άρτα.


§  Ενέργεια
ü   Η ολοκλήρωση αξιοποίησης του Γεωθερμικού πεδίου Συκεών Άρτας να πραγματοποιηθεί την περίοδο 2014-2020 και όχι την περίοδο 2020-2030, ώστε να συμβάλλει άμεσα στη γεωργοκτηνοτροφική ανάπτυξη της περιοχής. Επίσης το Γεωθερμικό Πεδίο Συκεών σε συνδυασμό με τη θέρμανση οικισμών που γειτνιάζουν έχει τη δυνατότητα να αναδειχθεί σε πρότυπο κέντρο θέρμανσης οικισμών με μηδενική ενεργειακή κατανάλωση.
§  Σχεδιασμός - Μελέτες 
ü   Θεσμοθέτηση Μελετών ΓΠΣ/ΣΧΟΟΑΠ και Χωροταξικού Σχεδιασμού στους "Καλλικρατικούς Δήμους" της Π.Ε. Άρτας.

Συμπερασματικά, η Ν.Ε. ΤΕΕ/ΤΗ Ν. Άρτας ζητά τροποποίηση της Υπουργικής Απόφασης για τη μελέτη "Β' φάση, αξιολόγηση, αναθεώρηση και εξειδίκευση ΠΠΧΣΑΑ" Περιφέρειας Ηπείρου, ώστε να συμπεριληφθούν οι προτάσεις που κατατέθηκαν  για τη Π.Ε. Άρτας και γενικότερα για τη Περιφέρεια Ηπείρου και να επικαιροποιηθεί σύμφωνα με το νέο θεσμικό πλαίσιο περί χωροταξικού σχεδιασμού και συγκεκριμένα το Ν. 4269/2014 .

  
Για το Δ.Σ.
της Ν.Ε. ΤΕΕ/ΤΗ Ν. Άρτας

Ο Πρόεδρος
Ευάγγελος Χρηστάκης


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης