Πρόσφυγες περνούν με παιδικά ποδήλατα από τη Ρωσία στη Νορβηγία


- Επειδή απαγορεύεται να διασχίσουν τα ρωσονορβηγικά σύνορα με τα πόδια

Εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες έχουν περάσει με ποδήλατο στη Νορβηγία από τη Ρωσία, ακολουθώντας μια διαδρομή προς την Ευρώπη την οποία θεωρούν ασφαλέστερη από το επικίνδυνο ταξίδι με βάρκα από την Τουρκία στην Ελλάδα ή από την Λιβύη στην Ιταλία. 
 
 
Επειδή απαγορεύεται να διασχίσουν τα ρωσονορβηγικά σύνορα με τα πόδια, αγοράζουν ποδήλατα για τα τελευταία μέτρα και έχουν δημιουργήσει μια προσοδοφόρο αγορά για ποδήλατα στην περιοχή.

Το BBC παρακολούθησε την ιδιότυπη αυτή ποδηλασία στον αρκτικό κύκλο. Συνάντησε τον Φαχέντ, από την Αλγερία, ο οποίος πέρασε στη Νορβηγία καβαλώντας ένα παιδικό ποδήλατο που του έφθανε ως το γόνατο.  

Όλο το 2014 μόλις επτά πρόσφυγες διέσχισαν τα ρωσονορβηγικά σύνορα. Από την αρχή του 2015 μέχρι σήμερα έχουν ξεπεράσει τους 2.100 _ οι περισσότεροι από τη Συρία αλλά και από το Ιράκ, το Αφγανιστάν, τον Λίβανο.  

Το ποδήλατο είναι απαραίτητο γιατί οι ρωσικές Αρχές δεν επιτρέπουν στον κόσμο να διασχίσει τα σύνορα με τα πόδια ενώ για τη Νορβηγία, είναι παράνομο ένας οδηγός να μεταφέρει στη χώρα επιβάτες που δεν διαθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα.

Ο Φαχέντ πλήρωσε 200 δολάρια (178 ευρώ) για το ποδήλατό του στο Μουρμάνσκ. Στην τιμή περιλαμβανόταν και η διαδρομή με ταξί μέχρι τα σύνορα. Το ποδήλατο το χρησιμοποίησε για να διασχίσει τα μόλις 120 μέτρα της νεκρής ζώνης ανάμεσα στις δυο χώρες.

Στη Νορβηγία, όλοι οι αιτούντες άσυλο φιλοξενούνται προσωρινά στην πόλη Κίρκενες όπου χτίζεται εσπευσμένα ένα κέντρο υποδοχής για 500 επιπλέον άτομα. Ο Αρχές τούς μεταφέρουν από τα σύνορα με λεωφορείο, γι' αυτό τα ποδήλατα τα αφήνουν πίσω. Τα περισσότερα είναι παιδικά. Πολλά είναι ολοκαίνουργα. 
 
Οι νορβηγικές αρχές τα συλλέγουν κάθε δυο ή τρεις μέρες και τα καταστρέφουν γιατί δεν πληρούν τις προϋποθέσεις ασφαλείας για τους νορβηγικούς δρόμους. Υπάρχει κάτι κωμικό στη θέα ενήλικων ανδρών που καβαλάνε παιδικά ποδήλατα, υπερβολικά μικρά γι' αυτούς.

Την ώρα που βρισκόταν ο ανταποκριτής του BBC στα σύνορα, είδε μια οικογένεια να τα διασχίζει με τα πόδια κουβαλώντας ένα μωρό και βαλίτσες. Ως φαίνεται, γίνονται εξαιρέσεις στον κανόνα λόγω του μωρού. Για να είναι σίγουροι όμως, καθένας από τους γονείς σέρνει ένα ποδήλατο δίπλα του χωρίς να το καβαλάει. Αυτό τον κάνει ποδηλάτη και όχι πεζό στα μάτια του νόμου.

Οι Αρχές της Νορβηγίας πιστεύουν ότι ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που καταφθάνουν από τα ρωσικά σύνορα θα αυξηθεί. Παρά το κρύο, η αρκτική οδός παραμένει ανοιχτή όλο τον χρόνο, ακόμη και τον χειμώνα, όταν η θαλάσσια διαδρομή προς την Ευρώπη από την Τουρκία ή την Λιβύη γίνεται ακόμη πιο επικίνδυνη.  

.tovima.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης