Νέα γενιά νανοπροϊόντων, βάζουν τέλος στα προβλήματα όρασης


Nέα γενιά προϊοντων υψηλής προστιθέμενης αξίας (οφθαλμικοί φακοί οράσεως και ηλίου με ισχυρή προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία και ελεγχόμενο χρωματισμό, είδη καθημερινής χρήσης με εξαιρετική αισθητική και βελτιστοποιημένη χρηστικότητα) κατασκευασμένα με πολυλειτουργικές νανοεπιστρώσεις υλικών παράγονται με την χρήση νανοτεχνολογίας και εφαρμογών Laser.



Η μέλετη, ο σχεδιασμός και η παραγωγή γίνονται στην Ελλάδα, με συνεργασία Ελλήνων επιστημόνων από Ελληνικά Πανεπιστημία και Ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις. Στόχος: Νέα ελληνικά προϊόντα να εξαχθούν σε όλο τον κόσμο.

Ο τίτλος του προγράμματος που ολοκληρώνεται σε λίγες ημέρες, είναι «Πολυλειτουργικές νανοεπιστρώσεις με υβριδικές , οργανικές -ανόργανες διεπιφάνειες (NanoHybrid)» και εστιάζει στην «παραγωγή νέων προϊόντων υψηλής τεχνολογίας και υψηλής προστιθέμενης αξίας».

Στόχος του είναι «η ενίσχυση της ερευνητικής συνεργασίας μεταξύ των συμμετεχόντων Πανεπιστημίων και Βιομηχανιών με στόχο την παραγωγή νέων προϊόντων» Το ερευνητικό έργο NanoHybrid επιλέχθηκε να χρηματοδοτηθεί από την Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας στο πλαίσιο της πράξης «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ 2011 - Συμπράξεις Παραγωγικών και Ερευνητικών Φορέων σε Εστιασμένους Ερευνητικούς & Τεχνολογικούς Τομείς», αποτελεί σύμπραξη δύο ερευνητικών φορέων (Τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών και Κέντρο Εφαρμογών Laser από το Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN (http://www.ltfn.gr/) του Αριστοτελείου Πανεπ. Θεσσαλονίκης) και δύο εξαγωγικών ελληνικών εταιρειών και ουσιαστικά είναι ο συνδετικός κρίκος της έρευνας που διεξάγεται στους δημόσιους ερευνητικούς φορείς και της παραγωγής προϊόντων υψηλής τεχνολογίας που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστηκότητα, την εξωστρέφεια και τις εξαγωγές των Ελληνικών επιχειρήσεων.

Ο συντονιστής του έργου, Αναπληρωτής Καθηγητής Π. Πατσαλάς εξηγεί το σκεπτικό και το στόχο του προγράμματος: « Οι δύο ερευνητικοί φορείς, το ΑΠΘ και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ανέπτυξαν την τεχνολογία νανοεπιστρώσεων με προεπιλεγμένες ιδιότητες που να ικανοποιούν τις βιομηχανικές ανάγκες με χρήση τεχνολογίων laser και πλάσματος και έλεγχο της δομής στη νανοκλίμακα με την εισαγωγή νανοσωματιδίων και νανοφύλλων μετάλλων μέσα σε κεραμικά και οργανικά υλικά. Η πρόκληση αφορά στην παρουσία διεπιφανειών μεταξύ οργανικών και ανόργανων υλικών που είναι συνήθως ασύμβατα μεταξύ τους».

Στο ερευνητικό έργο NanoHybrid συμμετέχουν δύο εξαγωγικές Ελληνικές επιχειρήσεις, η Union Optic AE, http://www.union-optic.gr/, από την περιφέρεια της Κ. Μακεδονίας και έδρα την Θεσσαλονίκη, επιχείρηση παραγωγής φακών οράσεως πιστοποιημένη ως μια από τις ισχυρότερες ελληνικές επιχειρήσεις («STROΝGEST COMPANIES IN GREECE») και μια ακόμη επιχείρηση , από τις μεγαλύτερες εξαγωγικές ελληνικές επιχειρήσεις, από την περιφέρεια Αττικής.

Τα πρωτοποριακά αποτελέσματα του έργου NanoHybrid παρουσιάστηκαν σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια και εμπορικές εκθέσεις στην Ευρώπη, την Αμερική και την Κίνα (Χογκ-Κογκ), ενώ τώρα βρίσκονται στη φάση της εμπορικής αξιοποίησης.

Οι δράσεις του ερευνητικού έργου NanoHybrid πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013 και συγκεκριμένα στο πλαίσιο της ΔΡΑΣΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΜΒΕΛΕΙΑΣ «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ 2011» της ΓΓΕΤ με αντικείμενο τις Συμπράξεις Παραγωγικών και Ερευνητικών Φορέων σε Εστιασμένους Ερευνητικούς και Τεχνολογικούς Τομείς.

epirusgate.blogspot.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ