Η μεσογειακή διατροφή διατηρεί «υγιή» τον ανθρώπινο εγκέφαλο;


- Αμερικανική έρευνα 

Οι επιστήμονες λένε ότι μπορεί να «φρενάρει» την ταχύτητα με την οποία «συρρικνώνεται» ο εγκέφαλός μας και να δείχνει κατά πέντε χρόνια...νεότερος 



Σε φόρμα κρατά τον ανθρώπινο εγκέφαλο η μεσογειακή διατροφή αφού μπορεί να τον βοηθήσει να διατηρηθεί υγιής μέχρι τα βαθιά γεράματα, όπως προκύπτει από αμερικανική έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο "Neurology".

 Oι ερευνητές εξηγούν ότι καθώς γερνάμε, ο εγκέφαλός μας συρρικνώνεται με φυσικό τρόπο και ο κίνδυνος εγκεφαλικού, άνοιας ή Αλτσχάιμερ αυξάνεται. Η μεσογειακή διατροφή,  ωστόσο, μπορεί να "φρενάρει" την ταχύτητα με την οποία συρρικνώνεται ο ανθρώπινος εγκέφαλος και να δείχνει κατά πέντε χρόνια...νεότερος.

Ομάδα ειδικών από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης, με επικεφαλής την καθηγήτρια Γιαν Γκου, επίκουρη καθηγήτρια Νευροψυχολογίας, έθεσε υπό ιατρική παρακολούθηση 674 ενήλικες και τους χώρισε σε δύο ομάδες .

Ο διαχωρισμός των ενηλίκων έγινε με βάση τις διατροφικές τους συνήθειες. Οι συμμετέχοντες ήταν, κατά μέσο όρο, 80 ετών και υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου για τον υπολογισμό του όγκου και τις πυκνότητάς του.

Οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτηματολόγια για τις διατροφικές τους επιλογές.

Και τότε οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, ο όγκος του εγκεφάλου εκείνων που δεν ακολουθούσαν μεσογειακή διατροφή ήταν μικρότερος. Μπορεί η διαφορά να ήταν μικρή, όμως αντιστοιχούσε σε πέντε χρόνια γήρανσης, όπως τονίζουν οι επιστήμονες.

Η μεσογειακή διατροφή βασίζεται στη  κατανάλωση άφθονων φρούτων και λαχανικών, δημητριακών ψαριών και ελαιόλαδου . Οι Αμερικανοί επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, η κατανάλωση ψαριών και λιγότερου κρέατος είχε σχέση με την μικρότερη συρρίκνωση του εγκεφάλου γεγονός που αποδίδεται στην ευεργετική επίδραση που έχουν οι τροφές στην ανάπτυξη των εγκεφαλικών κυττάρων.

"Αυτό που πρέπει να γίνει αντιληπτό είναι ότι, μια διατροφή με λιγότερο κρέας και περισσότερο ψάρι κάνει καλό. Κατά συνέπεια, αν τρώτε συχνότερα ψάρια μπορείτε να προστατεύσετε τον εγκέφαλό σας από την γήρανση", επισημαίνει η επικεφαλής της αμερικανικής έρευνας. 

Mίνα Αγγελίνη
protothema.gr/


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης