Μυστήριο με το ρωσικό Airbus: Έπεσε ή κατερρίφθη από το Ισλαμικό Κράτος;


- Παρακλάδι του ISIS στην Αίγυπτο ισχυρίζεται με tweet ότι κατέρριψε το ρωσικό αεροσκάφος - Οι δυνάμεις ασφαλείας της Αιγύπτου αρνούνται πως υπάρχουν ενδείξεις τρομοκρατικού χτυπήματος

 Με ανάρτησή του στο Twitter το Ισλαμικό Κράτος στην Αίγυπτο υποστηρίζει ότι κατέρριψε το ρωσικό αεροσκάφος που κατέπεσε σήμερα στη χερσόνησο του Σινά, λίγα λεπτά μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο του Σαρμ ελ Σέιχ.



«Οι στρατιώτες του Χαλιφάτου πέτυχαν να καταρρίψουν ένα ρωσικό αεροσκάφος στην επαρχία του Σινά, που μετέφερε περισσότερους από 220 Ρώσους σταυροφόρους οι οποίοι σκοτώθηκαν όλοι» ανέφερε το μήνυμα της τζιχαντιστικής οργάνωσης που ισχυρίζεται ότι προχώρησε στην ενέργεια αυτή σε «αντίποινα» για τη ρωσική επέμβαση στη Συρία.





Την ανάληψη της ευθύνης εκ μέρους του παρακλαδιού του ΙΚ στην Αίγυπτο μετέδωσε και ο ιστόποτος Aamaq ο οποίος χρησιμοποιείται ως ημιεπίσημο «πρακτορείο» των τζιχαντιστών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σημείο συντριβής του αεροσκάφους βρίσκεται σε μια περιοχή όπου η Αιγυπτιακή κυβέρνηση μάχεται κατά μιας τοπικής οργάνωσης, της «Επαρχίας Σινά», που ισχυρίζεται πως έχει σχέσεις με το Ισλαμικό Κράτος και θα μπορούσε ενδεχομένως Ωστόσο, οι δυνάμεις ασφαλείας της Αιγύπτου έχουν ήδη αρνηθεί κατηγορηματικά πως υπάρχει η παραμικρή ένδειξη τρομοκρατικού χτυπήματος στο τραγικό δυστύχημα, ενώ εκτιμάται πως οι συγκεκριμένες αναρτήσεις των τζιχαντιστών γίνονται μόνο για λόγους προπαγάνδας. 


Την τελευταία ώρα, λογαριασμοί των social media που πρόσκεινται στην τρομοκρατική οργάνωση έχουν αναρτήσει ένα βίντεο, το οποίο υποτίθεται ότι δείχνει την κατάρριψη του αεροσκάφους. Ωστόσο, η γνησιότητα του βίντεο δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί.

Ρωσία: Διαψεύδει τα περί τρομοκρατικής επίθεσης

Οι ισχυρισμοί ότι το ρωσικό επιβατικό αεροσκάφος που συνετρίβη στην Αίγυπτο καταρρίφθηκε από τρομοκράτες «δεν μπορούν να θεωρηθούν ακριβείς» δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών της Ρωσίας Μαξίμ Σοκόλοφ μιλώντας στο πρακτορείο Interfax.

«Τώρα, σε διάφορα μέσα ενημέρωσης, υπάρχουν πληροφορίες ότι το ρωσικό επιβατικό (...) υποτίθεται ότι καταρρίφθηκε από αντιαεροπορικό πύραυλο που εκτόξευσαν οι τρομοκράτες. Η πληροφορία αυτή δεν μπορεί να θεωρηθεί ακριβής», φέρεται να είπε ο υπουργός, σύμφωνα με το πρακτορείο.

«Είμαστε σε στενή επαφή με τους Αιγύπτιους συναδέλφους μας και τις αεροπορικές αρχές της χώρας αυτής. Προς το παρόν, δεν διαθέτουν καμία πληροφορία που να επιβεβαιώνει αυτούς τους υπαινιγμούς», συνέχισε.

Αιγύπτιοι αξιωματούχοι που μίλησαν στο πρακτορείο Sputnik ανέφεραν εξάλλου ότι από την πρώτη εικόνα που έχουν από το σημείο της συντριβής, αποκλείουν την πιθανότητα δολιοφθοράς στο αεροπλάνο.

Το Airbus A321 που εκτελούσε την πτήση 9268 από το Σαρμ ελ Σέιχ στην Αγία Πετρούπολη κατέπεσε στο Σινά με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οι 217 επιβάτες του και τα επτά μέλη του πληρώματος. Ο τρόπος που είναι διασκορπισμένα τα συντρίμμια και τα πτώματα «αποκλείει την πιθανότητα να εξερράγη το αεροπλάνο στον αέρα», είπε μία πηγή.

Τεχνική βλάβη «δείχνουν» τα πρώτα στοιχεία


Όπως έγινε γνωστό, το αεροπλάνο, ένα Airbus A-321, ανήκε στην εταιρεία Kogalymavia/Metrojet -μια μικρή εταιρεία με έδρα τη δυτική Σιβηρία- είχε αναχωρήσει από το Σαρμ Ελ Σέιχ στις 05:51 και εκτελούσε την πτήση 7K9268.

Στο αεροσκάφος επέβαιναν συνολικά 224 άτομα, ανάμεσά τους 17 παιδιά, ηλικίας από 2 έως 17 ετών, ενώ όπως μετέδωσε με το Russia Today, στους επιβαίνοντες συγκαταλέγονται επίσης 67 άνδρες και 138 γυναίκες. Από τους 217 επιβάτες, οι 214 ήταν Ρώσοι, ενώ υπήρχαν και τρεις Ουκρανοί. 





Οι πρώτες πληροφορίες που είδαν το «φως» της δημοσιότητας αναφορικά με το αεροπλάνο της Kogalymavia ανέφεραν ότι εξαφανίστηκε από τα ραντάρ 23 λεπτά αφότου απογειώθηκε από το διεθνές αεροδρόμιο του Σαρμ Ελ Σέιχ.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία φαίνετα πως, αμέσως μετά την απογείωση, ο πιλότος του Airbus ανέφερε ότι υπήρχε «τεχνική βλάβη» στο αεροπλάνο και ζήτησε να αλλάξει πορεία. Την ύπαρξη βλάβης επιβεβαίωσε και ένας ανώτατος Ρώσος αξιωματούχος, ωστόσο το υπουργείο Μεταφορών της Ρωσίας απέρριψε αυτή την πληροφορία. Όπως επισήμανε, θα διενεργηθεί εκτενής έρευνα στην εταιρεία για να διαπιστωθούν τα πραγματικά αίτια της τραγωδίας.



Όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti, δεν ήταν η πρώτη φορά που το πλήρωμα του συγκεκριμένου αεροσκάφους ανέφερε προβλήματα στον κινητήρα, ενώ μεταξύ άλλων αποκαλύφθηκε πως η ρωσική υπηρεσία ελέγχου μεταφορών είχε διαπιστώσει παραβάσεις στην αεροπορική εταιρεία.





Ρώσοι ειδικοί στην έρευνα για τη συντριβή του επιβατικού αεροσκάφους στο Σινά

Ο γενικός εισαγγελέας της Αιγύπτου συμφώνησε να επιτρέψει στις ρωσικές υπηρεσίες να συμμετάσχουν στην έρευνα για τη συντριβή του ρωσικού επιβατικού αεροσκάφους που κατέπεσε σήμερα το πρωί σε ερημική τοποθεσία, στη χερσόνησο του Σινά, μετέδωσε μέσω του ιστοτόπου της η εφημερίδα Αλ Αχράμ.

Οι εισαγγελικές αρχές της επαρχίας του Βόρειου Σινά κάλεσαν αξιωματούχους των υπηρεσιών ελέγχου εναέριας και οδικής κυκλοφορίας να καταθέσουν για την υπόθεση. Έδωσαν επίσης εντολή σε μια τεχνική ομάδα του υπουργείου Πολιτικής Αεροπορίας να αναλύσει το περιεχόμενο του μαύρου κουτιού του αεροσκάφους.

Λίγα λεπτά νωρίτερα, οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Αιγύπτου, Βλαντίμιρ Πούτιν και Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, συνομίλησαν τηλεφωνικά για το θέμα. Όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, ο Αιγύπτιος πρόεδρος εξέφρασε τα συλλυπητήριά του και υποσχέθηκε ότι θα δημιουργήσει τις συνθήκες για την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή Ρώσων ειδικών στην έρευνα για τα αίτια της συντριβής.

 Το χρονικό της συντριβής
 
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία το αεροσκάφος απογειώθηκε το πρωί από το Σαρμ Ελ Σεΐχ με 217 επιβάτες (200 ενήλικες και 17 παιδιά) και επταμελές πλήρωμα με προορισμό την Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας.

Στο πένθος η Ρωσία για τη συντριβή του αεροσκάφους στο όρος Σινά

Όλοι οι επιβάτες ήταν Ρώσοι πολίτες και είχαν επιλέξει το αιγυπτιακό θέρετρο στην Ερυθρά Θάλασσα για ολιγοήμερες διακοπές μιας και στη Ρωσία τα σχολεία είναι κλειστά αυτή την εποχή.

Τα πρώτα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας αναφέρουν πως 23 λεπτά μετά την απογείωσή του αεροσκάφος και ενώ βρισκόταν 31.000 πόδια πάνω από τη χερσόνησο του Σινά ο πιλότος διαπίστωσε μηχανολογικά προβλήματα και ζήτησε από τον πύργο ελέγχου του Καΐρου αλλαγή πορείας και αναγκαστική προσγείωση στην Αιγυπτιακή πρωτεύουσα.

Ωστόσο δεν πρόλαβε να αντιδράσει μιας και σύμφωνα με το Flightradar24 το αεροσκάφος έχανε ύψος με μεγάλη ταχύτητα περίπου 6.000 πόδια το λεπτό δηλαδή 1800 μέτρα το λεπτό. Μετά την απώλεια του στίγματος από τα ραντάρ σήμανε συναγερμός στις αιγυπτιακές Αρχές, ενώ οι πρώτες πληροφορίες ήταν συγκεχυμένες και κάποιοι έσπευσαν να πουν πως το αεροσκάφος ήταν ασφαλές στον τουρκικό εναέριο χώρο.

Όμως η επικοινωνία με τις τουρκικές Αρχές αλλά και τα επιπλέον στοιχεία επιβεβαίωσαν την τραγωδία κάτι που παραδέχθηκε και επισήμως η αιγυπτιακή κυβέρνηση λίγο αργότερα.
Το αεροσκάφος, είναι τύπου Airbus A-321.«Σύμφωνα με τα στοιχεία μας, υπήρχαν 212 επιβάτες και 7 μέλη πληρώματος στο αεροπλάνο» σημείωσε η πρεσβεία της Ρωσίας στο Κάιρο.ενώ αρχικά όλες οι άλλες πηγές έκαναν λόγο για 217 επιβάτες και 7μελές πλήρωμα.

Στο πένθος η Ρωσία για τη συντριβή του αεροσκάφους στο όρος Σινά

«Δυστυχως, όλοι οι επιβάτες της πτήσης 9268 της Kogalymavia από το Σαρμ ελ Σέιχ για την Αγία Πετρούπολη είναι νεκροί» ανέφερε, στα ρωσικά, η πρεσβεία με μηνύματά της σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.
Νοσοκομειακές πηγές και πηγές των αιγυπτιακών υπηρεσιών ασφαλείας επιβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχουν επιζώντες.

Σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας, οι διασώστες έχουν εντοπίσει επίσης το μαύρο κουτί του αεροσκάφους που περιέχει τα δεδομένα της πτήσης.
Στην περιφέρεια του Βόρειου Σινά, όπου συνετρίβη το Airbus, έχει κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης και τα νοσοκομεία διατάχθηκαν να είναι σε ετοιμότητα για να υποδεχτούν τα θύματα ανέφερε στον ιστότοπό της η εφημερίδα Al-Ahram.

Πιθανότατα λόγω τεχνικού προβλήματος η πτώση

Από την πρώτη επισκόπηση στο σημείο της συντριβής του ρωσικού Airbus στο Σινά, φαίνεται ότι το αεροσκάφος της εταιρίας Kogalymavia κατέπεσε πιθανότατα λόγω τεχνικού προβλήματος, ανέφεραν πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας στο Βόρειο Σινά.

Περίπου 150 πτώματα, πολλά από τα οποία απανθρακωμένα, βρέθηκαν σε ακτίνα 5 χιλιομέτρων γύρω από το σημείο της συντριβής, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές. Το αεροπλάνο έπεσε κάθετα, με αποτέλεσμα μεγάλα τμήματά του να τυλιχθούν στις φλόγες.

Η ρωσική υπηρεσία ασφάλειας των μεταφορών Rostransnadzor ξεκίνησε ήδη ελέγχους για να διαπιστώσει αν η αεροπορική εταιρεία τηρούσε τους κανονισμούς ασφαλείας. Η δημόσια τηλεόραση Rossiya 24 μετέδωσε μάλιστα ότι αξιωματούχοι ερευνούν τα γραφεία της εταιρείας στη Μόσχα και έχουν κατασχέσει ορισμένα έγγραφα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, σε προηγούμενο έλεγχο ρουτίνας, τον Μάρτιο του 2014, η Rostransnadzor είχε εντοπίσει παραβιάσεις όμως η εταιρεία φρόντισε να συμμορφωθεί με τους κανονισμούς μέσα στο χρονικό περιθώριο που της είχαν δώσει οι αρχές.

Από το Παρίσι, η κατασκευάστρια εταιρεία Airbus δήλωσε έτοιμη να παράσχει τη βοήθειά της στις έρευνες για το δυστύχημα. Στην ανακοίνωσή της σημειώνει ότι το συγκεκριμένο Airbus A321-200 ήταν ηλικίας 18 ετών και ανήκε στην Metrojet (άλλη ονομασία της Kogalymavia) από το 2012. Είχε πραγματοποιήσει σχεδόν 21.000 πτήσεις συνολικής διάρκειας 56.000 ωρών και διέθετε κινητήρες IAE-V2500. Η Airbus τόνισε ότι είναι έτοιμη να παράσχει πλήρη τεχνική υπηστήριξη στις γαλλικές ερευνητικές αρχές και στις αρχές που θα αναλάβουν να ερευνήσουν την υπόθεση.

Η ρωσική ομοσπονδιακή υπηρεσία ασφάλειας της αεροπορίας Rosaviatsia πάντως, εκτίμησε σήμερα, ότι δεν έχει ακόμη κανέναν στοιχείο για να αποδώσει τη συντριβή του ρωσικού Airbus A321 στη Αίγυπτο σε βλάβη, σε λάθος των μελών του πληρώματος ή σε εξωτερικούς παράγοντες, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA.

"Μέχρι να υπάρξουν αξιόπιστες αποδείξεις για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη (η συντριβή) δεν έχει κανένα νόημα να προτείνουμε και να συζητάμε διάφορες εκδοχές" ανέφερε σε ανακοίνωσή της η υπηρεσία, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Οι σοροί των νεκρών θα μεταφερθούν αεροπορικώς στο Κάιρο.

Σύμφωνα με τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία, το αεροσκάφος είχε ναυλωθεί από το τουριστικό πρακτορείο Brisco που δραστηριοποιείται κυρίως στην Τουρκία και την Αίγυπτο, δυο χώρες που προτιμούν οι Ρώσοι τουρίστες για τις διακοπές τους.

Η εταιρεία Kogalymavia, που λειτουργεί από το 2012 με την ονομασία Metrojet, ιδρύθηκε το 1993 με το όνομα Kolavia. Διαθέτει δύο αεροσκάφη Α320 και επτά Α321 και κατατάσσεται 19 στη Ρωσία όσον αφορά τον αριθμό των επιβατών που μεταφέρει, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία των ρωσικών αρχών πολιτικής αεροπορίας.

Το 2010 ένα από τα αεροσκάφη της, ένα Tupolev 154 που είχε ναυλωθεί από την εταιρεία Taban πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο της Μασχάντ του Ιράν με αποτέλεσμα να τραυματιστούν πολλοί από τους επιβάτες του.

Το Α321 που συνετρίβη σήμερα πραγματοποίησε την πρώτη του πτήση το 1997 για τη λιβανέζικη εταιρεία MEA. Κατόπιν πουλήθηκε στην Onur Air, στη Saudi Arabian Airlines, επανήλθε στην κατοχή της Onur Air και πετούσε για την Kogalymavia από το 2012.

protothema.gr, ethnos.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ