Τρίκαλα, η πόλη της καινοτομίας...


- Απίστευτη η εξέλιξή της την τελευταία 20ετία 

Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί πριν από 20 χρόνια την εξέλιξη που θα είχε τούτη εδώ η πόλη. Η πόλη των Τρικάλων το 1996 ήταν μία καθαρά επαρχιακή πόλη. Εκτός από τη φυσική της ομορφιά και τα αδιαμφισβήτητα αξιόλογα αξιοθέατα, αλλά και τους σημαντικούς ανθρώπους που γέννησε κι ανάθρεψε, δεν είχε κάτι άλλο να επιδείξει.




Της Βιβής Μαργαρίτη


…Και μετά σαν κάτι να άλλαξε… Δημιουργήθηκαν τα μανάβικα, έγιναν περισσότεροι πεζόδρομοι, αναπτύχθηκαν κι άλλες γειτονιές… Κι αργότερα ήρθε και η καινοτομία και η εξέλιξη. Η αρχή έγινε με την e-trikala και τις οπτικές ίνες. 

Τα Τρίκαλα αναδείχθηκαν στην πρώτη ηλεκτρονική πόλη της Ελλάδας. Οι Τρικαλινοί απέκτησαν δωρεάν πρόσβαση στο ίντερνετ (ακόμη και με τους όποιους περιορισμούς δεν μπορεί κάποιος να πει ότι αυτό ήταν αρνητικό). Ο Δήμος ανέλαβε προγράμματα τηλεπρόνοια κ.α. Μπορεί στην καθημερινότητά μας αυτά να μην τα αντιληφθήκαμε και πάρα πολύ, όμως έφεραν αναγνωρισιμότητα στα Τρίκαλα.

  ... Στις 21 "'έξυπνες" πόλεις παγκοσμίως 


O Δήμος Τρικκαίων ανήκει στις 21 “έξυπνες” ψηφιακά πόλεις του κόσμου, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων που έγιναν από την πόλη Suwon της Νότιας Κορέας.

Το Suwon, είναι η Νο 1 πρωτοπόρα ψηφιακά πόλη του κόσμου για το 2010, μετά την αξιολόγηση από τον Διεθνή μη κερδοσκοπικό Οργανισμό ICF (Intelligent Community Forum) της Νέας Υόρκης.

mylos1 

Ο Μύλος των Ξωτικών

Η μεγάλη αλλαγή ήρθε με τον Μύλο των Ξωτικών. Ένα εγχείρημα που βρήκε πολλούς υποστηρικτές αλλά έχει και πολλούς πολέμιους  (κάποιοι εξ αυτών εναντιώνονται εξ ολοκλήρου στην ιδέα, κάποιοι άλλοι με τους χειρισμούς των δημοτικών αρχών και των διοικήσεων της e-trikala, ενώ υπάρχουν κι εκείνοι που δεν διαφωνούν με την ιδέα αλλά με το όλο στήσιμο τονίζοντας ότι θα έπρεπε να γίνει κάπως αλλιώς). 

Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι ο Μύλος των Ξωτικών έφερε στα Τρίκαλα τα τελευταία χρόνια χιλιάδες επισκέπτες. 

Τα μεγάλα ΜΜΕ κάνουν κάθε Χριστούγεννα αφιερώματα στην πόλη και τα Τρίκαλα διαφημίζονται παντού. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι τα τελευταία χρόνια τα επιλέγουν ακόμη και μαθητές για τις σχολικές τους εκδρομές πενθήμερες ή μονοήμερες.

citymobil2 

Το λεωφορείο χωρίς οδηγό

…Κατόπιν έφθασε στην πόλη και το λεωφορείο χωρίς οδηγό. Μία ακόμη καινοτομία που μας έφερε για άλλη μία φορά στην επικαιρότητα. Δεν μπορούμε ωστόσο να παραβλέψουμε τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στους δρόμους της πόλης. 

Ομολογουμένως το λεωφορείο έφερε και κυκλοφοριακό κομφούζιο και γκρίνια από τους κατοίκους που πρέπει να αντιμετωπίσουν τις νέες κυκλοφοριακές συνθήκες.

dentro2 

Φωτοβολταϊκό δέντρο

Τέλος τις τελευταίες μέρες έχει γίνει ατραξιόν στην κεντρική πλατεία το φωτοβολταϊκό δέντρο.  «Μία τεχνολογική καινοτομία  υπέρ ατόμων με αναπηρία, αλλά και με λύσεις για τους πολίτες, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας» όπως αναφέρει η δημοτική αρχή. 

Ο Δήμος Τρικκαίων τοποθέτησε το φωτοβολταϊκό «δέντρο» στην κεντρική πλατεία της πόλης. Πρόκειται για μια κατασκευή που προσομοιάζει με δέντρο και στα «κλαδιά» του φέρει ως καρπούς, φωτοβολταϊκά πάνελ και το κατασκεύασε ο Τρικαλινός Θανάσης Ντιντής. Χιλιάδες Τρικαλινοί, κυρίως νέοι, το έχουν ήδη επισκεφθεί κι έχουν δοκιμάσει τις εφαρμογές του.

Την τελευταία 20ετία


Όλα αυτά έγιναν μέσα στην τελευταία 20ετία. Η πόλη άλλαξε, ακολούθησε τις τεχνολογικές εξελίξεις κι όχι μόνο εξελίξεις και τις αξιοποίησε υπέρ της.

Κατά καιρούς οι απόψεις διίστανται και υπάρχουν ορισμένοι που διαφωνούν. Παρόλα αυτά κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι τα Τρίκαλα άλλαξαν…

Δημοσιευμένο στη ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ

 trikalaview.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ