Δοκιμάζουν τα ανθρώπινα όρια στο Διάστημα


ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ 

Καθώς η ανθρωπότητα πλησιάζει ολοένα και περισσότερο προς μια επανδρωμένη αποστολή στον Αρη, η Εθνική Υπηρεσία Αεροναυπηγικής και Διαστήματος των ΗΠΑ (NASA) προχωράει σε έρευνες σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) για να διαπιστωθεί εάν ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να αντέξει σε αυτή τη δοκιμασία. 



Στις έρευνες «αντοχής» σε παρατεταμένη παραμονή στο Διάστημα του ανθρώπινου σώματος και πνεύματος συμμετέχει με ιδιαίτερο ενθουσιασμό ο επικεφαλής του ISS Σκοτ Κέλι, ο δίδυμος αδερφός του πρώην αστροναύτης Μαρκ Κέλι από τη Γη, ο Ρώσος κοσμοναύτης Μιχαήλ Κορνιένκο και βοηθούν επίσης και τα υπόλοιπα μέλη του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, όπως ο Ιάπωνας Κιμίγια Γιούι και ο αστροναύτης της NASA Κιέλ Λίντγκρεν.

Το εξαμελές πλήρωμα του ISS έχει επιδοθεί σε μια σειρά από «πειράματα» και μετρήσεις που σχετίζονται με το ίδιο το σώμα τους και το πώς αυτό αντιδρά σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας, στις αυξημένες τιμές ραδιενέργειας που υπάρχουν στο Διάστημα, στη διατροφή που κάνουν και στην τακτική φυσική άσκηση.

Υπενθυμίζεται εδώ από τους ειδικούς πως το σώμα του ανθρώπου έχει εξελιχθεί έτσι ώστε να λειτουργεί φυσιολογικά σε περιβάλλον βαρύτητας, με αποτέλεσμα να αντιδρά με διάφορους τρόπους όταν βρεθεί εκτός αυτής της κατάστασης. Χωρίς την έλξη της βαρύτητας η καρδιά χτυπάει πιο αργά, η πίεση στα αγγεία πέφτει, οι μύες ατονούν και τα κόκαλα αποδυναμώνονται και θρυμματίζονται.

Δοκιμάζουν τα ανθρώπινα όρια στο Διάστημα
ΚΛΙΚ στη ΦΩΤΟ

Τα όργανα

Τα μέλη του πληρώματος του ISS χρησιμοποιούν διάφορα όργανα για τις μετρήσεις, όπως υπερήχους, για να εξακριβώσουν την επίδραση του τρεξίματος σε διάδρομο στους μυς, στην καρδιά (κάνουν ηχοκαρδιογραφήματα), στα οστά και εν γένει στον οργανισμό, κάνουν εξετάσεις ούρων και σκανάρουν με υπερήχους τα μάτια τους για να δουν πώς επηρεάζονται από την έλλειψη βαρύτητας.

Τα δύο μέλη του πληρώματος που έχουν αναλάβει το μεγαλύτερο κομμάτι της αποστολής αυτής είναι ο Σκοτ Κέλι και ο Μιχαήλ Κορνιένκο, οι οποίοι και θα παραμείνουν στον ISS περισσότερο από κάθε άλλο αστροναύτη και κοσμοναύτη.

Ηδη έχουν περάσει έξι μήνες από τότε που μεταφέρθηκαν από τη Γη στον ISS και έχουν άλλους έξι στη διάθεσή τους για να προσφέρουν όση περισσότερη γνώση μπορούν στην ανθρωπότητα για την επίδραση της μακροχρόνιας παραμονής του ανθρώπου στο Διάστημα. Ενα σχετικά πρόωρο συμπέρασμα είναι πως η άσκηση ακόμη και σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας μειώνει τη φθορά που προκαλείται στον οργανισμό.

Τα αποτελέσματα των πειραμάτων που θα γίνουν γνωστά πολύ αργότερα από την επιστροφή των Κέλι-Κορνιένκο στη Γη, θα είναι στην ουσία τα πρώτα που θα προσεγγίζουν την εικόνα της μακροχρόνιας επίδρασης του Διαστήματος στον οργανισμό και θεωρούνται εξαιρετικά κρίσιμα και χρήσιμα καθώς η απόσταση της Γης από τον Αρη υπολογίζεται ότι θα καλυφθεί σε περίπου 2,5 χρόνια.

Εξαιρετικά συμπεράσματα για τις διαφορές μεταξύ ενός οργανισμού στη Γη και του ίδιου οργανισμού στο Διάστημα, αναμένεται να λάβουν οι επιστήμονες της NASA από τη σύγκριση των μετρήσεων και των εξετάσεων που γίνονται στον Σκοτ Κέλι στον ISS και τον δίδυμο αδερφό του Μαρκ Κέλι.

Η έρευνα αυτή, γνωστή και ως Ερευνα των Διδύμων, είναι πολυεπίπεδη καθώς πέραν των εξετάσεων που κάνουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα, τα δύο αδέρφια προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα για να εξετάσουν πώς αντιδρά το ανοσοποιητικό σύστημα σε ερεθίσματα στο Διάστημα και πώς στη Γη. Και οι δύο έκαναν εμβόλια κατά του ιού της γρίπης και γίνονται μετρήσεις για να δουν εάν οι οργανισμοί αντιδρούν διαφορετικά.

Πώς η μηδενική βαρύτητα επηρεάζει το ανθρώπινο σώμα

ΜΑΤΙΑ
Η όραση μπορεί να «πειραχτεί» καθώς υγρά που κανονικά συγκρατούνται από τη βαρύτητα μεταφέρονται στο κεφάλι, πιέζοντας το οπτικό νεύρο και αλλάζοντας το σχήμα του βολβού. Ειδικά ρούχα για το κάτω μέρος του σώματος βοηθούν.

ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ
Το ελεγχόμενο περιβάλλον του διαστημικού σταθμού κάνει το ανοσοποιητικό να «χαλαρώνει». Τα δύο αδέλφια Κέλι κάνουν εμβόλια κατά της γρίπης για να διαπιστωθεί εάν έχουν οι οργανισμοί τους διαφορετική αντίδραση.

ΠΕΨΗ
Οι μικροοργανισμοί του εντέρου είναι απαραίτητοι στην πέψη και σε άλλες λειτουργίες. Η διατροφή και η ραδιενέργεια προκαλούν ζημιές σε αυτούς. Τα φρούτα και τα λαχανικά που φτάνουν στο Διάστημα με ειδικές αποστολές πιθανότατα αποκαθιστούν την ισορροπία.

ΜΥΕΣ
Οπως τα κόκαλα, έτσι και οι μύες χρειάζονται την έλξη της βαρύτητας για να παραμείνουν δυνατοί. Το τρέξιμο στον διάδρομο γυμνάζει τα πόδια. Τα τραβήγματα με αντίσταση γυμνάζουν τα χέρια.

ΓΗΡΑΝΣΗ
Οι άκρες των χρωμοσωμάτων που ονομάζονται τελομερή «κονταίνουν» κατά τη διάρκεια της ζωής, συμβάλλοντας έτσι στη γήρανση. Στο Διάστημα η διαδικασία αυτή επιταχύνεται. Εχουν διαπιστωθεί διάφοροι λόγοι, συμπεριλαμβανομένης της ραδιενέργειας και του οξειδωτικού στρες.

ΜΥΑΛΟ
Ενας χρόνος εγκλεισμού στο Διάστημα είναι σκληρός και ιδιαίτερα από τον έκτο έως τον ένατο μήνα, καθώς τότε, σύμφωνα με τους ερευνητές, η κούραση καταλαμβάνει τους αστροναύτες. Η επικοινωνία με βιντεοκλήσεις ή e-mails με την οικογένειά τους, βελτιώνει τη διάθεσή τους και την απόδοσή τους.

ΑΙΜΑ
Στη Γη το αίμα πρέπει να κυλήσει ενάντια στη βαρύτητα. Σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας η καρδιά χρειάζεται λίγο χρόνο για να προσαρμοστεί στη χαμηλότερη πίεση. Η πίεση του αίματος επιστρέφει σε φυσιολογικά επίπεδα και η άσκηση παίζει καταλυτικό ρόλο σε αυτό.

ΚΟΚΑΛΑ
Τα οστά που δεν στηρίζουν βάρος, με τον καιρό χάνουν το ασβέστιό τους. Αυτό συμβαίνει σε τέτοιο βαθμό ώστε οι νεοαφιχθέντες Ρώσοι κοσμοναύτες αποτρέπονται από το να αγκαλιάζουν όσους βρίσκονται καιρό στον σταθμό για να μην τους σπάσουν κάποιο πλευρό. Κι εδώ η άσκηση βοηθάει.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
 ethnos.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ