Παραπληγικός περπάτησε με θαυματουργό κράνος


ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΣΤΙΣ ΗΠΑ 

Φορώντας μια κάσκα ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος και χρησιμοποιώντας τους δικούς του μυς, ένας 26χρονος άνδρας έγινε ο πρώτος ασθενής με παραπληγία που περπάτησε χωρίς τη βοήθεια εξωσκελετού ή ρομποτικών μελών. 



Ερευνητές του Πανεπιστημίου Καλιφόρνια- Ιρβάιν κατάφεραν να δημιουργήσουν μια νέα διεπαφή εγκεφάλου-υπολογιστή που μπορεί να ξεπεράσει βλάβες στη σπονδυλική στήλη που οδηγούν σε παράλυση.

Η μέθοδος, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Journal of Neuroengineering and Rehabilitation», χρησιμοποιεί μια κάσκα ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος (ΗΕΓ) που καταγράφει την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου, ηλεκτρόδια που είναι τοποθετημένα στους μυς των ποδιών και μεταφέρουν σε αυτούς τα εγκεφαλικά κύματα, καθώς και ένα σύστημα που στηρίζει το σώμα του ασθενούς.

Για να λειτουργήσει όμως όλο αυτό το σύστημα απαιτείται ειδική εκπαίδευση. Ο 26χρονος, ο οποίος είναι πέντε χρόνια παράλυτος και κατάφερε να περπατήσει 4 μέτρα, έπρεπε να προπονήσει τους μυς του με τη βοήθεια φυσικοθεραπευτών αλλά και τον εγκέφαλό του μέσω εικονικής πραγματικότητας.

Φορούσε την κάσκα ΗΕΓ και έβλεπε ένα άβαταρ, την κίνηση του οποίου προσπαθούσε να ελέγξει μέσω των εγκεφαλικών του κυμάτων.

Αποκατάσταση
 
«Δείξαμε ότι μπορούμε να αποκαταστήσουμε το ενστικτώδες και ελεγχόμενο από τον εγκέφαλο περπάτημα ύστερα από μια πλήρη βλάβη της σπονδυλικής στήλης. Αυτό το μη επεμβατικό σύστημα για τη διέγερση των μυών του ποδιού είναι μια υποσχόμενη μέθοδος και μια πρόοδος από τα συστήματα που χρησιμοποιούν εικονική πραγματικότητα ή ρομποτικούς εξωσκελετούς», σχολίασε o Δρ. Αν Ντο του Πανεπιστημίου Καλιφόρνια-Ιρβάιν.

Παραπληγικός περπάτησε με θαυματουργό κράνος

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι το επίτευγμα μπορεί να οδηγήσει σε πιο εξελιγμένες μεθόδους που θα χρησιμοποιούν και συστήματα που θα εμφυτεύονται απευθείας στον εγκέφαλο, κάτι που θα επέτρεπε την αποκατάσταση και άλλων λειτουργιών της σπονδυλικής στήλης.

«Ελπίζουμε ότι ένα εμφύτευμα μπορεί να πετύχει ένα επιπλέον επίπεδο ελέγχου, επειδή τα εγκεφαλικά κύματα καταγράφονται σε καλύτερη ποιότητα», εξήγησε ο Δρ. Ντο, ενώ ο επικεφαλής ερευνητής Ζόραν Νέναντιτς πρόσθεσε ότι «ένα τέτοιο εμφύτευμα μπορεί να επαναφέρει στον εγκέφαλο την αίσθηση επιτρέποντας στον ασθενή να νιώθει τα πόδια του».

Πάντως ειδικοί προειδοποιούν ότι, παρόλο που πρόκειται για ένα εντυπωσιακό επίτευγμα, υπάρχουν σοβαρά προβλήματα που δεν έχει επιλύσει. «Το ανεξάρτητο περπάτημα στο έδαφος απέχει ακόμα από το να υλοποιηθεί και κυρίως λόγω του ότι δεν έχει επιλυθεί το ζήτημα της διατήρησης της ισορροπίας», εκτίμησε ο Μαρκ Μπέικον, επιστημονικός διευθυντής της οργάνωσης Spinal Research.

ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ
 .ethnos.gr


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ