Εγκαινιάσθηκε το επιβλητικό Μεγάλο Τζαμί στη Μόσχα


Ενα από τα μεγαλύτερα τζαμιά της Ευρώπης εγκαινιάστηκε χθες στη Μόσχα, παρουσία του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, του Τούρκου ομολόγου του Ταγίπ Ερντογάν και του Παλαιστίνιου ηγέτη Μαχμούντ Αμπάς.



Η εντυπωσιακή κατασκευή, με τους χρυσούς και τιρκουάζ τρούλους, ορθώνεται στον χώρο που βρισκόταν, από το 1904 έως το 2004, το ιστορικό Μεγάλο Τζαμί, ο μοναδικός χώρος θρησκευτικής λατρείας των μουσουλμάνων της Μόσχας που συνέχιζε να λειτουργεί επί σοβιετικής εποχής.

Το νέο τζαμί χρειάστηκε δέκα χρόνια για να ανεγερθεί, κόστισε 150 εκατομμύρια ευρώ, καλύπτει έκταση 19.000 τετραγωνικών μέτρων και μπορεί να φιλοξενήσει 10.000 πιστούς.

«Αυτό το τζαμί θα εξελιχθεί σε εξαιρετικά σημαντικό πνευματικό κέντρο για τους μουσουλμάνους της Μόσχας και όλης της Ρωσίας», δήλωσε στην ομιλία του, που μεταδόθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο, ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο Ρώσος ηγέτης δεν παρέλειψε να στηλιτεύσει τους τζιχαντιστές που «επιχειρούν να εκμεταλλευθούν με κυνικό τρόπο το θρησκευτικό συναίσθημα για πολιτικούς στόχους».

«Είδαμε τι συμβαίνει στη Μέση Ανατολή, όπου οι τρομοκράτες του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους εκθέτουν μια μεγάλη θρησκεία της ανθρωπότητας, το Ισλάμ, για να σπείρουν το μίσος», προσέθεσε ο Ρώσος ηγέτης.

Το Ισλάμ αντιπροσωπεύει τη δεύτερη, περισσότερο διαδεδομένη θρησκεία της Ρωσίας, με τους μουσουλμάνους να υπολογίζονται σε 20 εκατομμύρια, σε συνολικό πληθυσμό 146 εκατομμυρίων.

Περίπου δύο εκατομμύρια μουσουλμάνοι ζουν στη ρωσική πρωτεύουσα. Ο θρησκευτικός φανατισμός παίζει σημαντικό ρόλο στα αυτονομιστικά κινήματα των κατά κύριο λόγο μουσουλμανικών περιοχών του βορείου Καυκάσου, με επίκεντρο την Τσετσενία.

Τα τελευταία χρόνια, το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και το Ιράκ εξελίχθηκε σε μαγνήτη για τους τζιχαντιστές της Ρωσίας. Υπολογίζεται ότι γύρω στους 1.800 εξ αυτών, κατά κύριο λόγο από περιοχές του Καυκάσου, πολεμούν στη Συρία και το Ιράκ.

Στη χθεσινή πανηγυρική τελετή έλαβαν επίσης μέρος οι επικεφαλής των αυτόνομων ρωσικών περιοχών της Τσετσενίας, του Ταταρστάν, της Ινγκουσετίας και του Νταγκεστάν, ο δήμαρχος της Μόσχας και χιλιάδες μουσουλμάνοι.

Τα εγκαίνια συνέπεσαν με τη μεγάλη θρησκευτική γιορτή των μουσουλμάνων όλου του κόσμου, τη «Γιορτή της Θυσίας» (του Αβραάμ), γνωστή ως Κουρμπάν Μπαϊράμ στη Ρωσία και ως Ειντ αλ Αντχα στις αραβικές χώρες.

Προ της σοσιαλιστικής επανάστασης του 1917, υπήρχαν στη Ρωσία γύρω στα 15.000 τζαμιά και θρησκευτικές σχολές. Το 1991, τη χρονιά που διαλύθηκε η Σοβιετική Ενωση, είχαν μείνει μόλις 100 σε λειτουργία. Τα τελευταία 20 χρόνια έχουν χτιστεί πάνω από 8.000 σχολές και θρησκευτικές σχολές.

Το ανακαινισμένο Μεγάλο Τζαμί της Μόσχας είναι ο δεύτερος σε μέγεθος τόπος θρησκευτικής λατρείας επί ρωσικού εδάφους. Το μεγαλύτερο τζαμί βρίσκεται στο Γκρόζνι της Τσετσενίας και μπορεί να φιλοξενήσει πάνω από 10.000 πιστούς.

kathimerini.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ