Αμβρακία: Το δυτικό νεκροταφείο


Τα δύο νεκροταφεία της Αμβρακίας, που εκτείνονταν έξω από τα τείχη της πόλης, είχαν ήδη οργανωθεί από την εποχή της ίδρυσης της Αμβρακίας και ήταν σε χρήση καθ' όλη τη διάρκεια της ιστορίας της. 



Μεγαλύτερο και καλύτερα οργανωμένο ήταν το δυτικό νεκροταφείο, κατά μήκος εντυπωσιακής λεωφόρου, που ξεκινούσε από τη νότια πύλη του τείχους και οδηγούσε στον Άμβρακο, το επίνειο της πόλης στον Αμβρακικό κόλπο. 

Στις δυο πλευρές της λεωφόρου υψώνονταν ταφικοί περίβολοι με πολλές ταφές σε διαφορετικά επίπεδα.


Συνηθέστερος τρόπος ταφής ήταν ο ενταφιασμός του νεκρού σε απλό λάκκο ή κιβωτιόσχημο τάφο κατασκευασμένο από ασβεστολιθικές πλάκες. Οι κιβωτιόσχημοι τάφοι ήταν συχνά οικογενειακοί και χρησιμοποιούνταν για περισσότερες ταφές. Συχνή ήταν και η καύση του νεκρού. 



 Τα λείψανα της καύσης τοποθετούνταν σε τεφροδόχα αγγεία που θάβονταν σε τετράγωνες ταφικές θήκες ή σε απλούς λάκκους ή τοποθετούνταν στον οικογενειακό κιβωτιόσχημο τάφο. 


Οι νεκροί συνοδεύονταν στη μεταθανάτια κατοικία τους από τα κτερίσματα, τα αγαπημένα τους εν ζωή αντικείμενα. Τα ονόματά τους αναγράφονταν σε λίθινες επιτύμβιες στήλες οι οποίες σήμαιναν τους τάφους.


 Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας/Archeological Museum of Arta

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης